«Καθαρός» ο Ηλίας Σπάθας

Ως μία πρώτη δικαίωση θεωρεί ο Ηλίας Σπάθας την ομόφωνη μη επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο διεθνής διαιτητής απολογήθηκε το πρωί της Δευτέρας (11/5) ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς. Η απολογία του είχε διάρκεια σχεδόν μίας ώρας και στη συνέχεια μετέβη στον εισαγγελέα. Μετά την εξέταση των στοιχείων, εισαγγελέας και ειδικός ανακριτής αποφάσισαν ομοφώνως να μην επιβάλουν περιοριστικούς όρους στον διεθνή ρέφερι, αναγνωρίζοντας την πληθώρα των επιχειρημάτων και των στοιχείων που παρέθεσε κατά την απολογία του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλίας Σπάθας και οι δικηγόροι του, βασίστηκαν στα εξής σημεία:
1)Στο πόρισμα Κορέα δεν υπάρχει σε κανένα σημείο δίωξη, ούτε καν μνεία στο όνομα του Ηλία Σπάθα.
2)Το κατηγορητήριο Ανδρεάδη αφορούσε κανόνες παιδιάς, για τα ματς του Παναθηναϊκού και του Αστέρα Τρίπολης, μετά από καταθέσεις των Αλαφούζου (Παναθηναϊκός), Αγγελίδη (ΠΑΟΚ), Βελλή (Απόλλων Σμ.) και Κούγια.
3)Το όνομα του Ηλία Σπάθα δεν ακούστηκε και δεν υπήρχε σε καμία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν.
4)Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, στον οποίο υποβλήθηκε ο διεθνής διαιτητής, δεν εντοπίστηκε τίποτε το επιλήψιμο.

Παράλληλα, ο Ηλίας Σπάθας προσκόμισε χαρτί της UEFA, το οποίο αναδείκνυε ότι βάσει καταστατικού της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, απαγορεύεται να διώκεται ποινικά διαιτητής για κακή εφαρμογή – αν υπήρξε κάτι τέτοιο – των κανονισμών του παιχνιδιού.

Επίσης, η UEFA ζήτησε με επίσημο έγγραφό της, να της γνωστοποιηθεί αν υπάρχουν ποινικά κατηγορητήρια για τα σφυρίγματα διαιτητών.

Οι δικηγόροι του Ηλία Σπάθα εκτίμησαν ότι αυτή ήταν μία πρώτη δικαίωση για τον διεθνή ρέφερι και ότι θα απαλλαγεί του κατηγορητηρίου του με βούλευμα, τουτέστιν, δεν θα παραπεμφθεί καθόλου σε δίκη.

Ο νομικός του εκπρόσωπος, Χρυσόστομος Βελάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με ομόφωνη και από κοινού ληφθείσα απόφαση τους ο κ. Ειδικός Ανακριτής Διαφθοράς και η κ. Εισαγγελέας αποφάσισαν να μην επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος εις βάρος του κ. Ηλία Σπάθα, έπειτα από την απολογία του ενώπιον τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από την κατάρρευση, του εις βάρος του κατηγορητηρίου και την αναλυτική αντίκρουση των εν δυνάμει συντριπτικών στοιχείων από την πλευρά του ίδιου και της υπεράσπισης του. Η απόφαση αυτή αποτελεί την πρώτη απάντηση από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης σε όσους με ψευδείς ισχυρισμούς και ανυπόστατες κατηγορίες επιχείρησαν να σπιλώσουν το όνομα του Ηλία Σπάθα.

Η επόμενη απάντηση θα δοθεί και πάλι στα πρόσωπα αυτά από τα αρμόδια Δικαστήρια, οπού και θα κληθούν να πληρώσουν για τις συνέπειες των πράξεων τους. Ο κ. Ηλίας Σπάθας εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και την απόλυτη ικανοποίηση του για την εκδοθείσα απόφαση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα