Καθηγητές-οικονομολόγοι συζήτησαν για το αύριο της ελληνικής οικονομίας

Μια αναλυτική συζήτηση για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων έλαβε χώρα χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή την έκδοση του νέου συλλογικού τόμου «Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy» (MIT Press). Ενώπιον πέντε πρώην υπουργών Οικονομικών, κορυφαίοι οικονομολόγοι ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί άλλων τομέων και επιχειρηματίες, μίλησαν για τη φύση του ελληνικού προβλήματος και προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν τις πολιτικές που θα θέσουν την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, νομπελίστας Οικονομικών και ένας εκ των τεσσάρων επιμελητών του βιβλίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν θετική επίδραση μόνο όταν η οικονομία είναι σε άνοδο. Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν φταίνε τα οικονομικά γενικότερα για τη διεθνή κρίση, αλλά «τα οικονομικά στα οποία πιστεύει η κυβέρνηση Μέρκελ».

Ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και έτερος εκ των επιμελητών του βιβλίου, σημείωσε ότι έχει εξισορροπηθεί το δημόσιο ταμείο, αλλά με τρόπο που «δεν επιτρέπει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη» (έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος). «Έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο ωριμότητας», είπε, αλλά «το πολιτικό σύστημα δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα».

Ο Κώστας Μεγήρ του Yale, κι αυτός εκ των επιμελητών του βιβλίου, υπογράμμισε ότι «αν μείνουμε εδώ που βρισκόμαστε, είναι αναπόφευκτη η συνεχής συμπίεση των εισοδημάτων». Το ζητούμενο, είπε, είναι «μια εξωστρεφής οικονομία, με ένα κράτος που ενθαρρύνει αντί να αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα».

Ο τέταρτος της ομάδας, ο Δημήτρης Βαγιανός του LSE, τόνισε ότι ήταν λανθασμένη η υπερβολική εστίαση στο χρέος, ενώ υπενθύμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα υπάρχει επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας «για πολύ καιρό» και ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό αίρεση η επιστροφή στην κανονικότητα για λόγους βραχυπρόθεσμων πολιτικών στόχων.

Από τους υπόλοιπους ομιλητές, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος αναφέρθηκε στο τρωτό –κατά τη γνώμη του – σημείο του βιβλίου: ότι δεν ασχολείται επαρκώς με την αλλαγή του Συντάγματος. «Ναι, χρειάζεται να γίνουν όλα αυτά!» αναφώνησε, σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. «Αλλά ποιος θα τα κάνει, σε ένα σύστημα που προάγει, παράγει και αναπαράγει τη μετριότητα;»

Όσο για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών, δεν έμειναν αμέτοχοι. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επεχείρησε με παρέμβασή του να ορίσει το είδος της συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των δανειστών της που θα μπορούσε να μειώσει τα απαιτούμενα πλεονάσματα και να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Όπως είπε, θα ήταν επωφελές για την Ελλάδα να προτείνει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ από το 2018-22, που ισοδυναμούν με το απόλυτο ποσό της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2% του ΑΕΠ για την πενταετία εκείνη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «τις μεταρρυθμίσεις εδώ τις κάνουμε μόνο με την πλάτη στον τοίχο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα