Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το ύποπτο περιστατικό

Το καμπανάκι του συναγερμού σήμανε στις υγειονομικές αρχές της χώρας από το πρωί της Δευτέρας, όταν και έγινε γνωστό ότι ένας Φιλιππινέζος ναυτικός ο οποίος επιβαίνει στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο «ΜΑΓΔΑ Π.» –έπλεε στα ανοιχτά της Πελοποννήσου– ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό Έμπολα.

Το «ΜΑΓΔΑ Π.» ανήκει στην εταιρεία Common Progress και ξεκίνησε το εμπορικό του ταξίδι (σ.σ. μεταφέρει βωξίτη) στις 3 Νοεμβρίου από το Κόνακρι της Γουινέας έχοντας προορισμό την Ουκρανία. Σήμερα, ωστόσο, τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου δηλώθηκε στο ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ότι ένας ναυτεργάτης από τις Φιλιππίνες παρουσίασε υψηλό πυρετό με έναρξη πυρετού από τις 13/11.

Εκλήθη γιατρός ο οποίος αναμενόταν να μεταβεί στο πλοίο το απόγευμα όταν δηλαδή το πλοίο θα βρισκόταν ανοιχτά του Πειραιά, ώστε στη συνέχεια να αποφανθεί για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρετός παρουσιάζει υποχώρηση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς θετικό.

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί το λιμεναρχείο και οι υγειονομικές υπηρεσίες, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ σχεδόν ευθύς εξαρχής εμφανίστηκε καθησυχαστικό. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola. Ειδικότερα το Κέντρο Ελέγχου αναφέρει σε ανακοίνωσή του όλο το χρονικό του από τον απόπλου του «ΜΑΓΔΑ Π.», ενώ υπογραμμίζει και δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας σύμφωνα με τις οποίες δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο. Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις λιμενικές αρχές της Γουϊνέας.

Σε κάθε περίπτωση οι ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα