Καιρός για εύσημα στους αρχιτέκτονες

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην τρομερή ποιότητα του Λιβάγια και στις απίθανες συνεργασίες του με τον Αραούχο. Στην ικανότητα και οξυδέρκεια του Χιμένεθ να δουλέψει δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα και να τα εφαρμόζει ακόμη και μέσα στο ίδιο 90λεπτο με μία απλή εσωτερική αλλαγή.

Κουβέντα έχει γίνει και για την ικανότητα του Ισπανού προπονητή να χρησιμοποιεί το βάθος του ρόστερ και να εξουδετερώνει τους σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ κανείς δεν πρέπει να αμελήσει το εξαιρετικό ξεκίνημα στην σεζόν του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, την κατακόρυφη άνοδο του Μπακάκη, την αξιοπιστία του Σιμόες, την στήριξη και την υπομονή του κόσμου, την πρόσληψη καλύτερου τιμ αποκατάστασης, την αντικατάσταση προπονητή τερματοφυλάκων…

Είναι πολλές οι μαζεμένες σωστές κινήσεις αυτής της ομάδας, αυτής της οικογένειας που έχει τρομερή ισορροπία, διότι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό Ελλήνων παικτών και που δεν έχει ποδοσφαιριστές με μεγάλα συμβόλαια. Είναι τέτοιος ο συνωστισμός θετικών δεδομένων στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, που πλέον τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν πέρα από τον καθένα ξεχωριστά και στον άνθρωπο εκείνον που πίστεψε πως η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί και πάλι να φτάσει ψηλά, τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η πρόοδος του αγωνιστικού τμήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Πρόπερσι 28 βαθμούς πίσω από την κορυφή, πέρσι 14 και φέτος… έναν μπροστά. Πρόπερσι δίχως ευρωπαϊκή υποχρέωση, πέρσι αποκλεισμός με μία ισοπαλία και μία ήττα, και φέτος στους «32» του Europa League με ένα σερί οκτώ αήττητων αγώνων.

Πρόπερσι Αραβίδης, Τζιμπούρ και Κρισάντους, πέρσι Αραβίδης, Αραούχο και Πέκχαρτ, και φέτος Αραούχο, Λιβάγια και Γιακουμάκης.

Ο Δ. Μελισσανίδης έχει καταφέρει μία πρόοδο με έναν ακραία επαγγελματικό τρόπο, διορθώνοντας κάθε καλοκαίρι τα λάθη, με τον κόσμο να μην μπορεί καν να… γκρινιάξει, βλέποντας πως οτιδήποτε φαίνεται με γυμνό μάτι να μην πηγαίνει καλά, να διορθώνεται άμεσα, λες και ο κόσμος είναι ένα με την ΠΑΕ. Μέχρι και αλλαγή προπονητή τερματοφυλάκων ζήτησε ο κόσμος και έγινε, όχι επειδή το ζήτησε, αλλά επειδή η ομάδα λειτουργεί ως ένα ανοιχτό καλογραμμένο βιβλίο.

Η ερώτηση «Ποιος θα το περίμενε;» ότι η ΑΕΚ θα επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών τόσο γρήγορα, έχει τελικά απάντηση. Το περίμενε και το πίστευε ο σημερινός διοικητικός της ηγέτης. Ο ίδιος στήριξε την ΑΕΚ και η ΑΕΚ ανταποδίδει την στήριξη.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης εκτός των άλλων αποδεικνύεται και αρκετά τυχερός που έχει δίπλα του ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα τα μυστικά της μπάλας, όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο «πρίγκιπας του Νερέτβα», όπως τον αποκαλούν στη Βοσνία, έβαζε από την αρχή το χέρι του στη… φωτιά για τους Βράνιες και Τσότσιτς, ενώ σε αυτόν πιστώνεται η διαφύλαξη της ηρεμίας στα αποδυτήρια τη δύσκολη περίοδο της κόντρας του διεθνούς Βόσνιου αμυντικού με τον Μανόλο Χιμένεθ. Αν δεν ήταν ο «Ντούσκο» να διαδραματίσει… πυροσβεστικό ρόλο είναι πολύ πιθανό σήμερα να γράφαμε άλλα πράγματα, σίγουρα πολύ πιο δυσάρεστα.

Μέσα σε ένα τρίμηνο τινάχθηκε στα ύψη η εμπειρία!

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ παρατάχθηκε με το καθιερωμένο πλέον 3-5-2 κόντρα στην Αούστρια Βιέννης και είδε έναν αντίπαλο αντί να ψάχνει για το τέρμα, να επιδιώκει να κρατήσει το 0-0, μήπως βρει κάποιο γκολ στο τέλος ή από στημένη φάση. Αυτή η παθητική τακτικής μιας κατώτερης ομάδας δεν θα μπορούσε να απειλήσει τον «Δικέφαλο». Οι «κιτρινόμαυροι» επέδειξαν μία ψυχραιμία που από κάποιους αξιολογήθηκε και ως… εμπειρία! Δεν αποκλείεται. Τον Αύγουστο του 2016 ο Σιμόες, ο Γκάλο, ο Μπακάκης, ο Γαλανόπουλος δεν ήξεραν τι σημαίνει ευρωπαϊκό παιχνίδι. Σήμερα ο Σιμόες μετράει δώδεκα συμμετοχές. Γιατί να μην χαρακτηριστεί έμπειρος;

Εδώ που τα λέμε, ακόμη και ο λιγότερο έμπειρος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έπαιξε σαν να κουβαλούσε παραστάσεις ετών. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας μπλόκαρε την μπάλα στην εκπνοή σαν το απόλυτο αφεντικό των 22 παικτών, δημιουργώντας την φάση της… χρονιάς, κι ενώ απλά έκανε μία έξοδο! Η ΑΕΚ έκανε πάλι μετεγγραφή εκ των έσω και αύξησε ακόμη περισσότερo τα οφέλη της πρόκρισης, που είναι φυσικά το πρεστίζ, οι ευρωπαϊκοί πόντοι, τα χρήματα, η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των ποδοσφαιριστών, αλλά και σημαντικότατη εμπειρία. Μέσα σε ένα τρίμηνο έπαιξε δέκα ευρωπαϊκά παιχνίδια και άλλαξε δραματικά το βιογραφικό πολλών παικτών της!

Και τώρα τι για τον Μανόλο Χιμένεθ και τους ποδοσφαιριστές του; Η χρονιά είναι ήδη πετυχημένη σε σχέση με πέρσι, αλλά οι απαιτήσεις διαρκώς ανεβαίνουν.  Το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα γίνουν δύο μετεγγραφές ενδεκάδας, δηλαδή θα αποκτηθεί ένα «δεκάρι» που να μπορεί να παίζει και ως αριστερό χαφ εξτρέμ και ένα αμυντικό χαφ αντί του Γιόχανσον. Επίσης, θα μελετηθούν περιπτώσεις για την θέση του αριστερού μπακ και του τερματοφύλακα.  Όσον αφορά στις πωλήσεις, η τακτική θα μείνει ίδια. Δεν πωλείται κανείς, εκτός αν τα λεφτά είναι καλά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα