Και εγένετο ΕΦΚΑ

Το 2017 μπήκε και μαζί του έφερε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πρόκειται για το νέο ασφαλιστικό (υπερ)ταμείο το οποίο από 1/1/20017 θα λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 ως φορέας κύριας κοινωνικής ασφάλισης και σε αυτόν εντάσσονται αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα άρθρα 53 επ., με τον ΕΦΚΑ να καθίσταται οιονεί καθολικός διάδοχος αυτών.

Το ΝΑΤ και ο ΟΓΑ εξακολουθούν, και μετά την κατά τα ως άνω ένταξή τους, να διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων. Ειδικά ως προς το Δημόσιο, περιέρχονται στον ΕΦΚΑ οι εν γένει αρμοδιότητες που αφορούν στις συντάξεις του Δημοσίου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 53, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του παρόντος.

Ο ΕΦΚΑ θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα των ταμείων θα οδηγούνται πλέον στον νέο φορέα, όσο για τους πολίτες αυτοί μπορούν να ενημερώνονται τηλεφωνικά στη γραμμή επικοινωνίας 1555 και μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα efka.gov.gr.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στόχος του νέου υπερταμείου είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η ενοποίηση των μητρώων εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων έχει ως επιπλέον στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα