Και η ΔΑΚΕ Ι.Τ. κατά του υπουργείου Εργασίας για διαιτησία

Τόσο το γράμμα, όσο και το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτάσσουν την Ολική Επαναφορά του ΟΜΕΔ αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια προστιθέμενη αξία του θεσμού στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατά τη ΔΑΚΕ Ι.Τ..

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ι.Τ.:

«Η σχετική τροπολογία, όμως, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να παρεκκλίνει σημαντικά από τον πυρήνα της απόφασης του ΣτΕ διατηρώντας το νομικό περιβάλλον και τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του ΟΜΕΔ υπό καθεστώς αντισυνταγματικότητας και αναλγησίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα υπαγορεύει και ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έχει ανάγκη από:

  • Διαιτητικές αποφάσεις που δεν θα περιορίζονται μόνο στο θέμα του βασικού μισθού ή ημερομισθίου, αλλά θα αφορούν το σύνολο των όρων αμοιβής και εργασίας.
  • Διαδικασίες επίλυσης των συλλογικών εργασιακών διαφορών που δεν θα στερούν, αντίθετα θα εγγυώνται στα μέρη (εργαζόμενοι-εργοδότες) το σύνολο της δικαστικής προστασίας,
  • Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό μιας αδιέξοδης αναζήτησης της ανταγωνιστικότητας.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται -εδώ και τώρα- η άμεση απόσυρση και η ακόμη πιο άμεση διόρθωση της επίμαχης τροπολογίας που διακρίνεται είτε από ανικανότητα κατανόησης της απόφασης ενός Ανώτατου Δικαστηρίου, είτε από διάθεση ικανοποίησης πολύ συγκεκριμένων εργοδοτικών αξιώσεων…

Ο ΟΜΕΔ ήταν και πρέπει να ξαναγίνει ένας βασικός μοχλός για τη διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης και δικαιοσύνης.

Αυτό απαιτεί η κοινωνία των εργαζομένων, αυτό υπαγορεύει το Δίκαιο της χώρας, αυτό επιζητά η υγιής επιχειρηματικότητα, αυτό προϋποθέτει η ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Οποιαδήποτε άλλα “τερτίπια” με αυτόν τον κορυφαίο θεσμό δεν θα γίνουν ανεκτά, καθώς είναι απαράδεκτο κάποιοι να παίζουν “κρυφτό” με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα