Και οι άγαμοι γιοι δικαιούνται σύνταξη αποθανόντων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων

Μετά τις άγαμες θυγατέρες, σύνταξη αποθανόντων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων δικαιούνται και οι άγαμοι υιοί, σύμφωνα με δικαστική απόφαση. 

Πιο συγκεκριμένα, το «οκ» για να εισπράττουν όχι μόνο οι κόρες, αλλά και οι γιοι τη σύνταξη που δικαιούνται μετά τον θάνατο του πατέρα τους δημοσίου υπαλλήλου (ή συνταξιούχου), λειτουργού, στρατιωτικού κ.λπ. έδωσε η δικαιοσύνη, καταργώντας πρακτικά τις ισχύουσες διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Με την εν λόγω απόφαση, το Ελεγκτικό Συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη του τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης, προχωρά στην πλήρη εξομοίωση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες τα παιδιά (είτε αγόρια είτε κορίτσια) μπορούν να εισπράττουν πλέον σύνταξη λόγω του θανάτου του γονέα τους. Η δικαστική απόφαση που κρίνει αντισυνταγματική την ισχύουσα ρύθμιση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, στο μέτρο που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις γυναίκες σχετικά με την είσπραξη της συγκεκριμένης σύνταξης, αναμένεται να λειτουργήσει ως βραδυφλεγής βόμβα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν -και μάλιστα αναδρομικά- τέτοιου είδους συντάξεις.

Το κριτήριο

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση-σταθμό, θα πρέπει στο εξής οι γιοι δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ. να μπορούν να εισπράττουν ελεύθερα τη σύνταξη που δικαιούνται από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους ή και μετά τη συμπλήρωση του 22ου ή 24ου έτους (εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, αντίστοιχα) για όσο διάστημα παραμένουν άγαμοι.

Έτσι, μοναδικό κριτήριο για τη λήψη της σύνταξης θα είναι η προϋπόθεση ότι κάποιος δεν έχει παντρευτεί (όπως, δηλαδή, ακριβώς προβλέπεται για τις γυναίκες), ενώ κρίνεται ότι πρέπει να θεωρηθούν αντισυνταγματικά και ανίσχυρα διάφορα επιπλέον κριτήρια που ίσχυαν μέχρι σήμερα μόνο για τους άνδρες, όπως ανικανότητα προς εργασία κατά 50%, συνέχιση σπουδών (μέχρι το 22ο ή 24ο έτος) κ.λπ.

Το 3ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) υπό τον αντιπρόεδρο Ιω. Καραβοκύρη έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή του γιου θανόντος στρατιωτικού, από τον οποίο διακόπηκε η παροχή της σύνταξης με την αιτιολογία ότι ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Το ΕΣ έκρινε ομόφωνα (με τη συμμετοχή και δύο γυναικών) ότι η ισχύουσα νομοθεσία πάσχει συνταγματικά και πως οι άνδρες πρέπει να παίρνουν και αυτοί τη σύνταξη με μόνο κριτήριο την αγαμία, όπως και οι γυναίκες.

Στην απόφαση 1052/07 υπογραμμίζεται ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πλέον η διάκριση στον τρόπο λήψης της σύνταξης με βάση το φύλο εν όψει και των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων και αντιλήψεων (όπως η θέση της γυναίκας στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, εργασία εκτός σπιτιού κ.λπ.).

Η διάκριση αυτή δεν αιτιολογείται από αποχρώντες λόγους (κοινωνικοοικονομικούς ή βιολογικούς) ούτε σχετίζεται με τη συνταγματική διάταξη που επιβάλλει (άρθρο 116, παρ. του Συντάγματος) τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών, γιατί αυτή αφορά στην πρόσβασή τους στα διάφορα επαγγέλματα και στην εκπαίδευση και όχι στις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης κατά μεταβίβαση.

Eπικύρωση

Έτσι, το ΕΣ δέχτηκε ότι οι επιπλέον προϋποθέσεις που θέτει για τους άνδρες ο Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων δεν είναι θεμιτές και αντίκεινται στις διατάξεις του Συντάγματος, που καθιερώνουν την ισότητα των δύο φύλων. Επίσης τονίζεται ότι η απόφαση -λόγω της αντισυνταγματικότητας- πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια ΕΣ, ενώ η 5μελής σύνθεση των Τμήματος κρίνει ότι το ευνοϊκό για τις γυναίκες καθεστώς πρέπει να εφαρμοστεί και στους άνδρες, ώστε για όσο διάστημα παραμείνουν άγαμοι να εισπράττουν τη σύνταξη, ανεξάρτητα από το αν είναι ενήλικοι, αν σπουδάζουν, αν είναι ανίκανοι ή ικανοί για εργασία κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα