“Και παραπλανά και δεν γνωρίζει”

Σφοδρή επίθεση στον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Μαυραγάνη, έκανε μέσω ανακοίνωσης του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η αφορμή δόθηκε μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού σχετικά με την υπερψήφιση τροπολογίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση την οποία, η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού ταμείου που δημιουργείται για την περίοδο 2021-2030, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε περίπου δύο δισ. ευρώ, για να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου.
Ο Ευρωβουλευτής καταγγέλλει, ότι “με την ανακοίνωση που έβγαλε ο κ. Μαυραγάνης για το θέμα των Ρύπων όχι μόνο προσπαθεί να παρουσιάσει ως κυβερνητικό κατόρθωμα μία επιτυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, αλλά και να παραπλανήσει και τον κόσμο αναφερόμενος σε ανύπαρκτα γεγονότα”.
Η αλήθεια
Τα πράγματα έχουν ως εξής: Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, δύο μέρες πριν από την υποτιθέμενη συνεδρίαση που επικαλείται στο Δελτίο Τύπου του ο κ. Μαυραγάνης, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον κ. Ανδρουλάκη με τη συνεργασία Ελλήνων και Κύπριων Ευρωβουλευτών (από τη Σοσιαλιστική Ομάδα -SD, την Ομάδα της Αριστεράς -GUE και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – EPP) και ιδιαίτερα της κυρίας Σπυράκη.
Με αυτή την τροπολογία η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού ταμείου που δημιουργείται για την περίοδο 2021 – 2030. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου και έργα όπως είναι η υποθαλάσσια σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Παράλληλα, θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις, για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανακρίβειες
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, έχουμε την πρώτη ανακρίβεια στην ανακοίνωση του κ. Μαυραγάνη: Η υιοθέτηση της ως άνω τροπολογίας ήταν έργο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και όχι έργο της κυβέρνησης όπως θέλει να το παρουσιάσει.
Ανακρίβεια δεύτερη είναι ότι η ΔΕΗ απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων ρύπων. Ούτε η ΔΕΗ, ούτε οι υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε η Ελλάδα σαν χώρα απαλλάσσονται από το εμπόριο ρύπων. Αντιθέτως ο κ. υφυπουργός θα έπρεπε να ξέρει ότι από την πώληση των δικαιωμάτων αναμένεται να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 200 εκατομμύρια το χρόνο.
Ανακρίβεια τρίτη, είναι η αναφορά στο ότι «η Ελλάδα με τη ΔΕΗ θα έχει ετήσιο μπόνους 1 δις ευρώ». Το κέρδος που θα έχει η Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα είναι περίπου 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2021 – 2030, συνολικά δηλαδή 1 με 1,5 δις ευρώ για όλη την περίοδο.
“Αν ήταν απλός Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η ανακοίνωσή του θα ήταν απλώς απογοητευτική, όντας όμως μέλος της Κυβέρνησης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η παραπληροφόρηση είναι κυβερνητική πολιτική” καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα