Και τώρα τρέχουμε…

Το πολυνομοσχέδιο υπεψηφίστηκε με μία κυβερνητική απώλεια, αυτή του Νίκου Νικολόπουλου. Αφού ο στόχος αυτό επετεύχθη, τώρα η κυβέρνηση σπριντάρει για την έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα των δανειστών ώστε να αποφευχθεί νέα καθυστέρηση στη διαδικασία.

Και αυτό καθώς ήδη, σύμφωνα με την Καθημερινή, διαπιστώνονται προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ώστε να “εκτελεστεί” πλήρως η πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ και την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους των υποχρεώσεων της χώρας μας πριν την πρώτη αξιολόγηση.

Η καθυστέρηση είναι τέτοια που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως έγραφε η γερμανική έκδοση WirtschaftWoche, θεωρούν ρεαλιστικό η αξιολόγηση να γίνεται μέσα στο Δεκέμβριο και όχι το Νοέμβριο.

Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδομάδα που πέρασε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι δράσεις.

Μεγάλος όγκος ανεκπλήρωτης εργασίας αφορά στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την κόντρα κυβέρνησης – Κατερίνας Σαββαϊδου να ρίχνει σκιά και να δημιουργεί φόβους ότι τα πράγματα μπορεί να κολλήσουν.

Ωστόσο, και σε άλλα υπουργεία παρατηρείται καθυστέρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο πρώτος έλεγχος.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Ομως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα