“Κακομαθημένο παιδί ο Παππάς”

Ναι μεν θα προσέλθει με την πρόταση για τον Μιχάλη Σταθόπουλο το Ποτάμι στην Διάσκεψη προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ την προσεχή Δευτέρα, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα συναινέσει μετά τις δύο τροπολογίες Παππά. Μάλιστα στον υπουργό Επικρατείας επιτέθηκε και προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως κακομαθημένο παιδί. Αναλυτικά η δήλωση του: «Ο κ. Παππάς σαν κακομαθημένο παιδί προσπαθεί να επιβάλλει τη λύση των τεσσάρων καναλιών. Ήλπιζα ότι μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. και τις αντιδράσεις στην κοινωνία ακόμη και στο κόμμα του, θα είχε βάλει μυαλό. Όμως επιμένει στο ρόλο του υπουργού καναλάρχη. Εμείς από την αρχή έχουμε πει «περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία». Εάν επιμείνουν στις απολυταρχικές τους απόψεις θα τινάξουν την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ στον αέρα».
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε με θέρμη την πρόταση του για τον Μιχάλη Σταθόπουλο, παραδεχόμενος ότι και οι προτάσεις από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για Κουτρομάνο και Σωτηρέλη είναι εξαιρετικές. Για τον Μιχ. Σταθόπουλο υπογράμμισε ότι “είναι ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα δεν υποχωρεί στις πιέσεις, είναι ένα απαραίτητο πρόσωπο σε μια στιγμή που όλοι αντιμετωπίζουμε με καχυποψία το τι θα συμβεί στην τηλεόραση».
Από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης αφού τόνισε ότι με την απόφαση του ΣτΕ ήττα του Πολιτικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι θα συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ μόνο εάν καταργηθεί ο νόμος Παππά και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αδειών.
Για τα άλλα θέματα
Στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για όλα τα ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο κ. Ιερώνυμος. Όπως είπε τον ενόχλησαν τρία σημεία από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου. Στην Η επίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον κ. Φίλη με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, στη στάση του ως προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων -για τον οποίο αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος να εκθειάζει έναν ιεράρχη ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της Χρυσής Αυγής και στην αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου, με κάποια δόση υπερηφάνειας, ότι ο κ. Καμμένος θα έριχνε την κυβέρνηση αν του το ζητούσε. «Είναι ντροπή γιατί τα δημοκρατικά ήθη επιβάλλουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν ή δεν πέφτουν στη βουλή. Δεν πέφτουν επειδή κάποιος επιχειρηματίας ή επειδή κάποιος ιεράρχης ή κάποια ξένη δύναμη δίνει εντολή σε κάποιους να άρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα 10% που σκέφτεται να ψηφίσει το Ποτάμι. Όταν μπούμε σε προεκλογική περίοδο ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι εμείς ούτε ψέματα είπαμε, ούτε λαϊκίσαμε και θα σκεφτεί ότι το χρήσιμο και καθαρό Ποτάμι θα πρέπει να υπάρχει στη βουλή. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να επιμείνουμε στις αλήθειες μας και τη φωνή της λογικής».
Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα της χώρας τόνισε ότι χρειάζεται ένα εθνικό συμβούλιο ασφαλείας τονίζοντας όμως ότι από την άλλη πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στη σχέση μας με την ΕΕ και στα θέματα οικονομίας καθώς με τις σημερινές συνθήκες αυτός που κυριαρχεί είναι ο οικονομικά δυνατότερος στην περιοχή. «Δυστυχώς, εμείς αυτό το παιχνίδι στα Βαλκάνια το έχουμε χάσει» ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης αντί για εκλογές όταν η κυβέρνηση φτάσει σε αδιέξοδο τόνισε ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο και εξέφρασε και την αμφιβολία του για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα ήταν για τη χώρα. «Συνήθως οι οικουμενικές κυβερνήσεις πορεύονται με βάση μια ελάχιστη συμφωνία όπου κανείς δεν ρισκάρει και δεν παίρνει γενναίες αποφάσεις. Η χώρα χρειάζεται συμφωνία για τα μεγάλα και τολμηρές αποφάσεις. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, πρέπει να πάμε στην καθαρή λύση των εκλογών και όχι σε πρόχειρες λύσεις όπως είναι η οικουμενική κυβέρνηση».
Τέλος, για το αν θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγάλος κυβερνητικός σχηματισμός με συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η απόσταση που χωρίζει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη δε γεφυρώνεται. Λύσεις που έχουν λειτουργήσει στο εξωτερικό, όπως ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, εδώ μπορεί να οδηγήσουν στην ακυβερνησία. Βεβαίως σε εθνικά θέματα όπως και στο θέμα του χρέους πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να μην κινδυνεύσει η χώρα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από αυτά και βλέπουμε αν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία».
Για τον Κατρούγκαλο
Πέραν των τηλεοπτικών αδειών το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά για το πρόβλημα του ασφαλιστικού και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζει σε παράλληλο σύμπαν. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Κάθε μήνα οι συνταξιούχοι – παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις του κ. Κατρούγκαλου που πλέον μόνο θλίψη προκαλούν – βλέπουν συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους – επικουρικών, χηρείας, κύριων μέσω της αύξησης των εισφορών του κλάδου υγείας και των φορολογικών συντελεστών, κατάργηση ΕΚΑΣ, παρακράτηση αναδρομικών, κ.λ.π. Από 1/1/2017 θα έχουμε και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Ενώ άλλα λένε οι αριθμοί και τα εκκαθαριστικά, ο Υπουργός Εργασίας επιμένει ότι εκείνος ξέρει καλύτερα για τα χρήματα που έχουν απομείνει στο πορτοφόλι τους.
Μ ‘ όλες τις μειώσεις λύθηκε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού; Δυστυχώς, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι! Στην Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (Απριλίου-Ιουνίου 2016) αναφέρεται: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο παρά την δημοσιονομική προσαρμογή των 3,5 δισ. € έως και το 2019. Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι μεγάλες όπως και οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων που θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Η εισπραξιμότητα των ταμείων θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα».
Όλοι όσοι λέμε ότι το Ασφαλιστικό θέλει άλλη αντιμετώπιση, επιβεβαιώνεται: Ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινά με έλλειμμα 2 δις. ευρώ όπως φαίνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2017), ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ζητήσει 370 εκ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για την πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ.
Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που από το βήμα της Βουλής κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για ένα εντελώς νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ένα σύστημα με 3 πυλώνες, πιο ανταποδοτικό για να μειώνονται τα κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, ένα
σύστημα που να προσομοιάζει σε αυτά που εφαρμόζονται ήδη στις χώρες που έχουν μεταρρυθμίσει έγκαιρα το ασφαλιστικό τους σύστημα στη δεκαετία του 90”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα