“Κακός οιωνός στην κουβέντα για το χρέος”

Στην επόμενη ημέρα που ξημερώνει για την Ελλάδα μετά την εκλογή Τραμπ αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε παράλληλα ότι ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε ότι τα προβλήματα της χώρας θα μας τα λύσουν οι Αμερικάνοι, ή κάποιος άλλος λέγοντας: «Τα προβλήματα της χώρας μας είναι δικά μας, είναι δομικά και αφορούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα» ενώ εκτίμησε και ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πλέον ακόμη περισσότερο στην υπόθεση του χρέους καθώς οι ΗΠΑ του Τραμπ θα απέχουν από αυτή την κουβέντα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με την εκλογή Τραμπ οι λαϊκιστές στην Ευρώπη θα έχουν ένα επιπλέον όπλο. «Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τον Τραμπ με διάφορους άλλους λαϊκιστές στην Ευρώπη, με τους ανθρώπους που υποστήριξαν το Brexit, με ανθρώπους που υποστηρίζουν τον εθνικολαϊκισμό και στα μέρη μας. Αυτό το νήμα είναι ο φόβος για την ανοιχτή κοινωνία». Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια βουβή αντίδραση η οποία είναι πολύ επικίνδυνη και δυστυχώς στην περίπτωση του Τραμπ εκφράστηκε στην κάλπη.
Απαντώντας στο ερώτημα αν ο Τραμπ κέρδισε την αντισυστημική ψήφο ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κάθετος, αναρωτώμενος πώς θα διορθώσει ένας δισεκατομμυριούχος όπως ο Τραμπ τις αδικίες του συστήματος. «Είδα σήμερα κάποιους αναλυτές φίλα προσκείμενους στο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να λένε ότι φταίει το σύστημα και ότι ο Τραμπ κέρδισε επειδή πήρε την αντισυστημική ψήφο. Είναι αντισυστημικός ο Τραμπ; Είναι η καρδιά του συστήματος! Ένας δισεκατομμυριούχους που πλούτισε με αμφιλεγόμενους τρόπους» τόνισε.
Για τον Τσίπρα
Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές συνεργασίες εξέφρασε την άποψη ότι αυτές δεν θα υπάρξουν και εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει τις εκλογές για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορέσει τονίζοντας: «Οι 153 δεμένοι ποικιλοτρόπως, με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Με διορισμούς συγγενών, διορισμούς φίλων, τη συμμετοχή σε διάφορα κυβερνητικά και παρακυβερνητικά συστήματα και έτσι θα παραμείνουν μία γροθιά στη Βουλή». Τόνισε όμως ότι υπάρχει πάντα η περίπτωση του ατυχήματος λέγοντας: «Όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους οι οποίοι είναι ανίκανοι, μπορεί στην επόμενη στροφή να τρακάρουν».
Αναλύοντας την ψυχοσύνθεση του Πρωθυπουργού ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος, του 3%. Εννοώ ότι υπήρξε εκφραστής κάποιων περιθωριακών πολιτικών απόψεων. Αυτό λοιπόν ανατράπηκε μέσα από μερικές συγκεκριμένες ζαριές. Έπαιξε σε κάποια πεδία στους αγανακτισμένους, σ’ ένα αντιευρωπαϊκό μένος που είχαν οι Έλληνες κάποια στιγμή, έπαιξε κάποιες στιγμές και του βγήκαν. Δεν έχει λοιπόν λόγο να μην περιμένει τις επόμενες ζαριές».
Τέλος, ερωτώμενος για το πότε προσδιορίζει ο ίδιος τις εκλογές τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εκλογές πριν τελειώσει η αξιολόγηση και όσο η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι ισχυρή λέγοντας: «Πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση, η αγορά ομολόγων της ΕΚΤ, να ξεκινήσει η συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και μετά να συζητήσουμε για το εσωτερικό μέτωπο. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτή τη στιγμή μια προεκλογική περίοδο όταν η Ελλάδα με το ένα πόδι παραμένει εκτός Ευρώπης. Να σιγουρέψουμε λίγο τα βήματά μας στην Ευρώπη και να εκτιμήσουμε μέσα στο 2017 εάν μπορούμε να πάμε σε εκλογές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα