Καλή η βοήθεια, αλλά χωρίς μέτρα

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν το περίφημο «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες». Στην σύγχρονη Ελλάδα και ειδικά εντός των κυβερνητικών κύκλων λένε, πως «καλά τα δώρα των Γερμανών, αλλά το περιτύλιγμα είναι προβληματικό». Θα μου πείτε μα πως είναι δυνατόν κάποιος να σου κάνει δώρο κι εσύ να σκέφτεσαι το αμπαλάζ;. Κι όμως επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες είναι λογικό τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί από το σχέδιο Σόιμπλε για νέο δάνειο, που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

Από την πλευρά της κυβέρνηση είναι επιφυλακτική, καθώς πάση θυσία, να αποτρέψει την υπογραφή μίας συμφωνίας που θα καταχωριστεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένα νέο μνημόνιο. Είναι ενδεικτικό ότι η αναφορά «είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» που αποδίδεται στον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα, αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από το Μέγαρο Μαξίμου που, σε αυτή τη φάση, θέλει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και να μην αναζωπυρώσει μία συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πώς πρώτα η Αθήνα θα κεφαλαιοποιήσει, σε απόλυτο βαθμό, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταγράψει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 και στη συνέχεια θα αναδείξει σειρά αιτιών που οδήγησαν στο κενό χρηματοδότησης του προγράμματος για τη διετία 2014-2015. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να αναδειχθεί η αντίθεση μεταξύ μίας Ελλάδας που υπερκαλύπτει στόχους και των δεσμεύσεων των πιστωτών που δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στο χρηματοδοτικό κενό. Βασική αιτία της χρηματοδοτικής τρύπας αποτελεί και το πρόγραμμα επαναγοράς που υλοποιήθηκε το 2012, και για το οποίο δεν προβλέφθηκε τότε πρόσθετη χρηματοδότηση.

Πέραν των όποιων ρυθμίσεων σε αυτό το πεδίο, το Μαξίμου είναι σαφές ότι η όποια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την έξοδο της χώρας στις αγορές, για ένα λελογισμένο ποσό περί τα 2 – 3 δισ. ευρώ, και ενδεχομένως μία γραμμή πιστώσεων από το Μηχανισμό ως «κάλυψη» προς την Αθήνα.

Αλλαγή κλίματος

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και οι βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες. Και μάλιστα όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα.   Η κουβέντα πλέον στους κυβερνητικούς κύκλους περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο αλλά και το χρόνο που η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της τα Μνημόνια και θα επιστρέψει για χρηματοδότηση στις αγορές, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από το κλίμα της σύσκεψης Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι πως θα κεφαλαιοποιηθούν τα θετικά αυτά αποτελέσματα, μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε η χώρα να διεκδικήσει από πλεονεκτική θέση λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και βεβαίως χρηματοδότηση χωρίς νέα Μνημόνια.

Οι εταίροι μας και κυρίως οι Γερμανοί επιμένουν στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός που δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες, όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, έπρεπε να είχαν γίνει στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Μια καλή λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης και επομένως και το χρηματοδοτικό κενό και η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2010, με ένα πενταετές ομόλογο το οποίο θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση αν η χώρα μας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε.

Η φράση του Αντώνη Σαμαρά στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ότι «αντιμνημονιακός είναι αυτός που οδηγεί τη χώρα με σταθερότητα έξω από τα Μνημόνια», δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής που έχει χαράξει ο ίδιος, για να κερδίσει ένα στοίχημα που δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, αλλά και την πορεία της χώρας στην κρίσιμη φάση που διανύει.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα