Καλό Πάσχα η έκδοση Φιλιππίδη

Το νέο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου σε βάρος του Άγγελου  Φιλιππίδη, καθώς και οι νέες κατηγορίες για τη χορήγηση άλλων επισφαλών δανείων από το Τ.Τ. προς τον επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την έκβαση της υπόθεσης του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και τον προσδιορισμό του χρόνου έκδοσής του και επιστροφής του στην Ελλάδα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Ο Άγγελος Φιλιππίδης (μαζί με τους Αντώνη Καμινάρη, Μάριο Βαρότση, Γεώργιο Στάμνο, Γεώργιο Μπρίταλο, Λυμπέρη Κατσιουλιέρη, Σπύρο Πολίτη, Χαράλαμπο Γιαγκούδη και Φωτεινή Κρέστα), διώκεται αυτή τη φορά για δάνεια ύψους 104.700.000 ευρώ που είχαν χορηγηθεί επί προεδρίας του από το Τ.Τ. σε τρεις εταιρείες real estate τού Π. Ευθύμιου.

Τα δάνεια αυτά δόθηκαν από 21/1/2009 έως 8/4/2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT και τα οποία θεωρείται ότι εγκρίθηκαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου:

• Η εταιρεία ASPEN έλαβε δύο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ. ευρώ.

• Η ALMOND 18,48 εκατομμύρια και η EKTASIS 51 εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό

Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι «οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου». Αναφέρει επίσης για τις εισηγήσεις τής υποεπιτροπής ότι «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψη η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής». Τονίζει, επίσης, ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της». Αναφέρει δε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας πως «από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών».

Στο πόρισμα, γενικά για τα δάνεια του Τ.Τ., η εισαγγελέας κα Πόπη Παπανδρέου χαρακτηρίζει «άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική, γιατί τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδεις διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».

Πότε θα εκδοθεί στην Ελλάδα;

Όπως προαναφέρθηκε, μετά το νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η διαδικασία της έκδοσής του από τις τουρκικές Αρχές στη χώρα μας αναμένεται να καθυστερήσει. Κι αυτό γιατί οι τουρκικές αρχές πρέπει να λάβουν γνώση για όλα τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση Φιλιππίδη. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, η έκδοση του νέου εντάλματος σίγουρα προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης, αφού πρόκειται για νέα δικογραφία, η οποία θα πρέπει να μεταφραστεί και να αποσταλεί και αυτή στις τουρκικές αρχές, γεγονός που σημαίνει παράταση της αγωνίας.

Όπως εξηγούσαν δικαστικές πηγές, η μη αποστολή του σχετικού εντάλματος θα σήμαινε πως οι ελληνικές αρχές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να τον διώξουν για αυτά τα δάνεια, αφού για να γίνει αυτό (βλέπε υπόθεση Μ. Ψωμιάδη) θα πρέπει να έχει εκδοθεί και για αυτό το αδίκημα. Πώς αυτή η διαδικασία μεταφράζεται χρονικά; Ότι αν και εφόσον μέχρι προχθές υπολογιζόταν ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης θα επιστρέψει στη Ελλάδα σε περίπου 40-50 ημέρες, αυτή πλέον η περίοδος παρατείνεται. Και όσοι γνωρίζουν καλά τις σχετικές νομικές διαδικασίες λένε ότι ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. θα «πατήσει» Ελλάδα σε 70-80 ημέρες από σήμερα, τουτέστιν το Πάσχα.

Ωστόσο, στην περίπτωση Φιλιππίδη προκύπτει και ένα άλλο ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να ασκείται ΤΩΡΑ δεύτερη δίωξη εναντίον του με την ίδια κατηγορία (απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), όταν το πόρισμα για το Τ.Τ. του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Πράξεις, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη έχει φτάσει στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κας Φάκου στις 4 Ιουνίου του 2013; Υπενθυμίζεται δε ότι 6 μήνες μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, η επίκουρη εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς κα Πόπη Παπανδρέου ασκεί δίωξη (αυτό είναι το πρώτο ένταλμα) στον Άγγελο Φιλιππίδη για τα δάνεια σε Λαυρεντιάδη, Κοντομηνά και ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κα Φάκου είχε στα χέρια της το πόρισμα από την επιτροπή για το «Ξέπλυμα» του εισαγγελέα Νικολούδη για την άλλη υπόθεση, αυτή του επιχειρηματία Π. Ευθυμίου από τις 23 Αυγούστου 2013 και η άσκηση δίωξης (η δεύτερη στη σειρά) στον Άγγελο Φιλιππίδη για αυτές τις δανειοδοτήσεις γίνεται από την κα Παπανδρέου στις 21 Ιανουαρίου 2014. Συμπερασματικά, λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές διώξεις αλλά για το ίδιο αδίκημα, με εισαγγελικούς κύκλους να ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη εμπλοκή του Κύπριου επιχειρηματία Έλληνα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Οι 40 τούρκικες ημέρες

Επί του πρακτέου και σύμφωνα με την διεθνή νομολογία, αν ο Άγγ. Φιλιππίδης δεν έχει δικαστεί στο τουρκικό δικαστήριο, μέσα σε διάστημα 40 ημερών από την ημέρα εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης (δηλαδή, στις αρχές Μαρτίου), τότε ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. πρέπει να μείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους στην Τουρκία, μέχρι να διευθετηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του στη χώρα μας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα