Καλύτερα να μασάς… 

Όποιος θέλει να ασκήσει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, εύκολα μπορεί να την κατηγορήσει για φιάσκο στην περήφανη διαπραγμάτευση η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση προσέφερε τα πάντα στους δανειστές χωρίς όμως αντίκρισμα.

Όποιος, πάλι, επιλέξει να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, δεν έχει παρά να υιοθετήσει τα όσα αληθοφανή υποστηρίζουν εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου περί επιτυχίας.

Στην απίθανη περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μείνει έξω από πολιτικά παιχνίδια και με αντικειμενικότητα να σχολιάσει τις εξελίξεις, ένα του μένει να πει: Παιδιά, να οργανωθούμε!

Η συμφωνία δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Είναι ελαφρώς ουτοπική, αλλά ας δεχτούμε ότι και αυτό διορθώνεται. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπει ούτε πανηγυρισμούς ούτε ανάθεμα.

Αυτό που στην κυβέρνηση θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν είναι εκείνο το αλήστου μνήμης διαφημιστικό σποτ που προέτρεπε «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Ειδικά στις περιπτώσεις που δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση τι κάνουν; Προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα, παρουσιάζοντάς την ειδυλλιακή. Μόνο που αυτή η κυβέρνηση εν τέλει ακόμη διάγει την εφηβεία της και η ενηλικίωση φαίνεται να αργεί.

Δεν έχει ακόμα καταλάβει πως το μόνο που έχει να κάνει είναι να στρωθεί στη δουλειά, να παραδεχθεί τις αδυναμίες της και να προχωρήσει μεθοδικά. Δεν έχει καταλάβει πως δεν είναι τιμωρός των «μένουμε-ευρωπαίων», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο αντικαταστάτης της παραιτηθείσας Βασιλικής Κατριβάνου, Γιώργος Κυρίτσης. Κυρίως επειδή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες «απάτες» εις βάρος του ελληνικού λαού, οπότε και η γνώμη του ερμηνεύθηκε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Δεν είναι ρόλος της κυβέρνησης ούτε καν η αναδιακατανομή του πλούτου, ώστε να τον αφαιρέσει από εκείνους που τον έχουν και να τον διανείμει σε εκείνους που δεν τον έχουν.

Μια δημοκρατική κυβέρνηση χωρίς αγκυλώσεις έχει μόνο μία δουλειά να κάνει: να διαμορφώσει το πλαίσιο για ένα κράτος δικαίου με ίσες ευκαιρίες αλλά και υποχρεώσεις για όλους. Να θέσει τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα επιτρέψουν την ισότιμη και ισόνομη ανάπτυξη των πάντων. Και ο ικανότερος ας διακριθεί. Ο δε πιο αδύναμος να στηριχθεί.

Αν θέλουμε ανάπτυξη, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να χαμηλώσει το βλέμμα, να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της και να μπει με τον φακό στη σοφίτα των προβλημάτων, να ανακαλύψει τους δράκους που κρύφτηκαν μεταμφιεσμένοι σε μαντάμ Σουσούδες την εποχή της τεχνητής ευμάρειας και να τους σκοτώσει.

Μέχρι τότε, κάθε απερίσκεπτη δήλωση του τύπου ότι αφού αντέξαμε 400 χρόνια Τουρκοκρατίας θα αντέξουμε κι έναν αιώνα με το νέο ΤΑΙΠΕΔ μόνο ζημιά προκαλούν.

Ζημιά όχι μόνο σε ένα κόμμα που σήμερα υπάρχει και αύριο ενδεχομένως να το καταπιεί η ιστορία (όπως τόσα άλλα), αλλά κυρίως σε μια χώρα που ανήκει σε όλους. Και η κυβέρνηση οφείλει να δουλεύει και για αυτούς που ήθελαν να μείνουν Ευρώπη, και για αυτούς που ήθελαν να πάνε στο Νομισματοκοπείο και για αυτούς που ήθελαν να μείνουν… Νευροκόπι! Διαφορετικά, οφείλει να παραιτηθεί…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα