«Καμία απόδειξη για το 2016 στην εφορία»

Aποδείξεις γιοκ για το 2016 αφού δεν πρόκειται να χρειαστούν για την εφορία. Αυτό τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στον ANT1 που υπογράμμισε πως δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους φορολογούμενους να κρατούν αποδείξεις για το 2016. Μεταξυ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσε απαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το επίδομα πετρελαίου, τα τέλη κυκλοφορίας και τους πλειστηριασμούς ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για ενεργοποίηση του «κόφτη».

Δεν θα είχε νόημα να πούμε στον κόσμο κράτα σε μια σακούλα τις αποδείξεις και πήγαινέ τες στην Εφορία, ανέφερε αρχικά ο Τρύφων Αλεξιάδης αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο από ένα διάστημα και μετά, όπως είπε, για παράδειγμα από την 1η Νοεμβρίου ή την 1η Δεκεμβρίου, να ισχύσουν για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος.

Με τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, δεν προβλέπεται σύνδεση του αφορολόγητου με την υποχρέωση καταγραφής αποδείξεων δαπανών, όπως συνέβαινε έως το 2014. Ήδη κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015, ο σχετικός κωδικός 048 στο έντυπο Ε1 ήταν ανενεργός. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τις δηλώσεις των εισοδημάτων του 2016, εκτός εάν στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, την άμεση κατάθεση του οποίου προανήγγειλε μια ακόμα φορά ο Τρύφων Αλεξιάδης, οριστεί ότι για το τελευταίο δίμηνο του έτους ή τον τελευταίο μήνα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις μέσω καρτών.

Αιτιολογώντας την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. “Εμείς κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση και όταν κάτι δεν είναι έτοιμο, προτιμάμε να πάρουμε το πολιτικό κόστος της καθυστέρησης παρά να κάνουμε κάτι το οποίο δεν είναι σωστό”, δήλωσε.
«Κληρονομήσαμε άδικο φορολογικό σύστημα»

Στην ίδια συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «κληρονόμησε» ένα άδικο φορολογικό σύστημα, αλλά έχει μία συμφωνία που έχει ψηφιστεί και πρέπει να την υλοποιήσει. «Μέχρι να το αλλάξουμε, πρέπει να το υποστούμε», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως «εάν δεν πιάσουμε αυτούς τους στόχους του προϋπολογισμού, θα έχουμε άλλες επιπτώσεις», αναφερόμενος ουσιαστικά στον περιβόητο «κόφτη».

«Έχουν ξεκινήσει δράσεις, που τόσα χρόνια παρέμεναν… στα χαρτιά»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως αποδίδουν καρπούς οι έλεγχοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, οι οποίοι έχουν εντατικοποιηθεί. «Έχουν ξεκινήσει δράσεις, που τόσα χρόνια παρέμεναν… στα χαρτιά», σημείωσε.
Όσον αφορά στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως θα υπάρχει και φέτος, αλλά το σχετικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την επιστροφή Τσακαλώτου-Χουλιαράκη από την Ουάσιγκτον.

Για πλειστηριασμούς και τέλη κυκλοφορίας
Ερωτηθείς για την «έκρηξη» στους πλειστηριασμούς, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κατάσχεση α’ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο».
Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δεσμεύτηκε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μην επιβαρύνουμε υπέρμετρα τα παλιά αυτοκίνητα σε σχέση με την αντικειμενική τους αξία.

Για το περιουσιολόγιο
«Αστικούς μύθους» χαρακτήρισε όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί για το τι θα περιλαμβάνει το νέο περιουσιολόγιο. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως στόχος είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό να βάλουμε φόρο στο σύνολο της περιουσίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνεται αυτόματα ο συμψηφισμός οφειλών και επιστροφής φόρων, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Σχετικά με τον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν πιο δίκαιο φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Τελειώνουν οι αντικειμενικές αξίες, θέλουμε να πάμε σε ένα σύστημα εμπορικών αξιών», είπε και εκτίμησε πως θα γίνει μέσα στο 2017.

«Τελειώνουν οι αντικειμενικές αξίες»

Σχετικά με τον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν πιο δίκαιο φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Τελειώνουν οι αντικειμενικές αξίες, θέλουμε να πάμε σε ένα σύστημα εμπορικών αξιών», είπε και εκτίμησε πως θα γίνει μέσα στο 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα