«Καμπάνα» στην Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων

Και νέα καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την χώρα μας για παραβίαση του άρθρου τρία της σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή δυο γυναικών από την Δημοκρατία του Άγιου Δομίνικου με την οποία διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησης τους μετά τη σύλληψης του στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2011 για παράνομη είσοδο στην χώρα. Όπως υποστήριζαν στην προσφυγή τους στο κέντρο κράτησης Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν, το κελί τους ήταν γεμάτο με άλλους κρατουμένους, χωρίς φωτισμό και με τα παράθυρά του να είναι καλυμμένα με μεταλλικό πλέγμα, ενώ τα 5,87 ευρώ την ημέρα που τους δόθηκαν δεν ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν τα γεύματά τους.

Μεταφέρθηκαν δε δύο φορές στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου, υπήρχε μόνο ένα ντους και μία κοινή τουαλέτα για όλες τις κρατούμενες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τους καπνούς των τσιγάρων των συγκρατουμένων τους.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντας τη να καταβάλλει από 6.500 ευρώ στην κάθε μία από τις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη, καθώς και τα ποσά των δικαστικών εξόδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα