«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας –για τον ρυθμό ανάπτυξης πιο συγκεκριμένα- κρούει με νεότερη έκθεση του το ΔΝΤ. Το ταμείο επισημαίνει ότι για το 2017, ο πήχης της ανάπτυξης κατεβαίνει στο 1,8% (την άνοιξη, ο πήχης ήταν στο 2,2%), ενώ για το 2018 η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 2,6%.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί ότι για το 2022, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο 1% κάτι που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι τότε όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα από το καλοκαίρι. Όπως εξηγεί ο υποδιευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, Τζιάν Μαρία Μιλέσι-Φερέτι, η σταδιακή κάμψη του αναπτυξιακού momentum οφείλεται στην σταθερά υψηλή ανεργία, στο υψηλό δημόσιο χρέος και στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ίδιος σημειώνει ότι ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης

Χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη σε σχέση με αυτές που είχαν ενσωματωθεί στην προηγούμενη έκδοση, περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία η οποία δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι νέες προβλέψεις είναι συμβατές με τις προβλέψεις που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, για το 2017, ο πήχης της ανάπτυξης κατεβαίνει στο 1,8% (την άνοιξη, ο πήχης ήταν στο 2,2%) ενώ για το 2018 η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 2,6%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος και στο 1,3% το 2018 ενώ η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 22,3% για το 2017 και στο 20,7% για το 2018. Ειδικά οι προβλέψεις για την ανεργία είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι πολύ μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 έχει στηριχτεί στις επιδόσεις του ΕΦΚΑ (δηλαδή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών) αυτή η πρόβλεψη του ΔΝΤ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τους δανειστές όσον αφορά στις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ προβλέπει πολύ ισχυρή ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς της τάξεως του 3,7% και περαιτέρω ανάπτυξη 1,7% στο 4ο τρίμηνο του 2018. Πάντως, για το 2022, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο 1% κάτι που επίσης δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι τότε όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα από το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα