«Καμπανάκι» Ζαγοράκη για την προστασία μνημείων από φυσικές καταστροφές

Την άμεση κινητοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων για την προστασία και συντήρηση ιστορικών μνημείων, τα οποία κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Με αφορμή τη κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τα Τζουμέρκα, ο κ. Ζαγοράκης καλεί την Επιτροπή να συνδράμει χρηματοδοτικά στις προσπάθειες συντήρησης ιστορικών κτηρίων και μνημείων, τα οποία βρίσκονται συχνά εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες και χρίζουν άμεσης συντήρησης.

Στην ερώτησή του ο Θ. Ζαγοράκης, επισημαίνει ότι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, ένα μνημείο μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας υπήρξε ένα αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, καθώς επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μάστορες της πέτρας τον 18ο αιώνα. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη δεσμευτεί για την άμεση αποκατάσταση του γεφυριού με την εμπλοκή ίσως και του ιδιωτικού τομέα. Παρόλα αυτά, ο κ. Ζαγοράκης ζητά από την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των υπαίθριων μνημείων, το οποίο να λαμβάνει υπόψη του τις αυξημένες ανάγκες συντήρησης τους, λόγω της ενίσχυσης των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη.

Τέλος, με ξεχωριστή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά ευρωπαϊκή στήριξη για τις περιοχές που επλήγησαν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Θ. Ζαγοράκης αναφέρει ότι έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία, και επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα και τις εκτεταμένες ζημιές που προκληθήκαν σε υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακούφιση των πληγέντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα