“Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα για ΕΚΑΣ”

“Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα για ΕΚΑΣ”. Αυτό διαβεβαίωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος που τόνισε ότι “Θα φέρουμε τροπολογία, για να μην ζητηθεί πίσω το ΕΚΑΣ. Θα γίνει νόμος του κράτους».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι πάγια θέση των δανειστών και ότι είχε προαναγγελθεί στο mail Χαρδούβελη. «Είναι ένα κακό πράγμα, που δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε. Προσπαθήσαμε να το αντικαταστήσουμε με άλλα μέτρα, με καλύτερη μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως είναι η εθνική σύνταξη με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και το εγγυημένο εισόδημα αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Το ΕΚΑΣ ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό ταμείο, που θα υποκαθιστά τα άσχημα πράγματα, που θα συμβούν από ορισμένα μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τα κριτήρια του ΕΚΑΣ, διευκρινίζοντας ότι τα κριτήρια θα είναι με τα εισοδήματα του 2015. Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «τα μέτρα που πήραμε είναι τα λιγότερο κακά από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές».

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία επίσης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης για τις πληγές που ανοίγουν «όλα αυτά τα αναγκαία και άδικα μέτρα» και διευκρίνισε ότι, το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ.

«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, που αφορά όλους τους συνταξιούχους», είπε ζητώντας «να κρίνετε τα μέτρα που πήραμε σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το πότε θα βγει η πρώτη σύνταξη με το νέο σύστημα και πότε θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.

«Όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα