«Καπνός» €650 εκατ. από λαθραία τσιγάρα

Με την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους δανειστές μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, είναι περισσότερο από προφανές ότι τα δημόσια ταμεία δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν ούτε σεντ από δυνητικά έσοδα. Κι όμως το προφανές φαίνεται ότι δεν είναι τόσο… προφανές, καθώς σε περίπου 650 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ετήσια κρατική χασούρα που προκύπτει από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, καπνού και των καπνικών προϊόντων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Ξάνθης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με τη συνδρομή της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Α. Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι όσο μεγεθύνεται το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνού τόσο μεγεθύνονται οι απώλειες, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καπνοκαλλιεργητές. Υπογράμμισε δε, ότι στόχος της περιφέρειας της οποία ηγείται είναι να προστατευτεί το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και η τοπική οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σε πολλές περιοχές της ορεινής Ξάνθης και της ορεινής Ροδόπης, ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια, που στηρίζει οικονομικά εκατοντάδες οικογένειες.

Από την  πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ξάνθης, Αλέξανδρος Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων του κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία τα αμφιβόλου ποιότητας και παρανόμως διακινούμενα καπνικά προϊόντα, τα οποία δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως ποιοτικό έλεγχο, εν αντιθέσει με τα ελληνικά καπνά που καλλιεργούνται υπό αυστηρότατες ποιοτικές προδιαγραφές και με συνεχείς ελέγχους.

Ο κ. Κοντός υπογράμμισε επίσης ότι στην Ξάνθη παράγονται ετησίως 2.000.000 κιλά καπνού, ποικιλίας Μπασμά και Βιρτζίνια, ενώ στη Ροδόπη παράγονται 7.000.000 κιλά, τον χρόνο, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, όχι μόνο της τοπικής οικονομίας αλλά και της εθνικής. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να αυξήσει τη φορολογία στον καπνό, επειδή, όπως είπε, έτσι ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν στα φθηνά και επικίνδυνα τσιγάρα, εκτοξεύοντας στα ύψη το παράνομο εμπόριο καπνού. «Η αύξηση της φορολογίας δεν σημαίνει και αύξηση εσόδων. Ακριβώς αντίθετο συνέβη στην περίπτωση του καπνού. Αυτός ήταν και ο λόγος της έντονης διαφωνίας μου με την κυβέρνηση», υπογράμμισε.  Ζήτησε ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος των λαθρεμπόρων καπνού και τόνισε ότι κάθε κουτί παράνομου τσιγάρου που πωλείται στερεί έσοδα από τους καπνοπαραγωγούς και το ελληνικό κράτος.

Περισσότερες από 60.000 οικογένειες απασχολούνται, σήμερα, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εμπορίας του καπνού, από το χωράφι μέχρι τα σημεία πώλησης. Οι εξαγωγές του ελληνικού καπνού στις χώρες της Ευρώπης και της ανατολής αγγίζουν τα 5.000.000.000 ευρώ ετησίως, σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.

Ο κ. Καργαρώτος υπογράμμισε ότι το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο της χώρας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση στα τσιγάρα και τον καπνό είχαν ως αποτέλεσμα, το παράνομο εμπόριο καπνού να εκτιναχτεί στα ύψη μετά το 2010 και μέχρι το 2012. Σημείωσε, μάλιστα, ότι επιβλήθηκαν συνολικά επτά αυξήσεις μέσα σε διάστημα πέντε ετών είτε μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είτε μέσω του ΦΠΑ, ενώ η συνολική αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού “αγγίζει” το 84%.

Ο κ. Καργαρώτος εξήρε το έργο των διωκτικών και τελωνειακών αρχών, τονίζοντας ότι παρά το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό επιτελούν πολύ σημαντική δουλειά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχει ελλιπής διασυνοριακός συντονισμός με τις γειτονικές χώρες για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι η χαμηλή τιμολογιακή πολιτική στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα -συγκριτικά πάντα με τη χώρα μας- επιδεινώνουν, επίσης, το πρόβλημα.

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει 11.000.000.000 ευρώ από φόρους, λόγω του παράνομου εμπορίου καπνού, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο παράνομο εμπόριο καπνού και καπνικών προϊόντων, με ποσοστό 17% περίπου.

Ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας “Παπαστράτος” ανέφερε, επίσης, ότι, σήμερα, στην ελληνική αγορά, ποσοστό 70% του παράνομου καπνού αφορούν προϊόντα, δηλαδή μάρκες τσιγάρων, που δεν τις ξέρει κανένας, “μάρκες παντελώς άγνωστες, που δεν έχουν χώρα προέλευσης και παραγωγής”. Επίσης, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ακόμα είτε παραποιημένα τσιγάρα από γνωστές μάρκες τσιγάρων είτε φθηνές απομιμήσεις επίσης επώνυμων ετικετών τσιγάρων.

Οι συνέπειες από την παράνομη εμπορία καπνού είναι πολλές και μεγάλες με βασικότερες τις χαμένες θέσεις εργασίας και τα μειωμένα κρατικά έσοδα. Μάλιστα, επισημάνθηκε στην εκδήλωση ότι τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών που πουλούσαν τσιγάρα και έκλεισαν μετά το 2010 -κι έως σήμερα- αγγίζουν το 25%. Συνέπειες υπάρχουν, επίσης, στην υγεία, αφού τα παράνομα καπνικά προϊόντα δεν υπόκειται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις, από το παράνομο εμπόριο καπνού χρηματοδοτούνται εγκληματικές ομάδες που δρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τέλος, ο κ. Καργαρώτος παρουσίασε 5 προτάσεις που θα συμβάλουν, όπως είπε, στη μείωση του φαινομένου του παράνομου εμπορίου καπνού και καπνικών προϊόντων:

1] Σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ισόρροπη μείωση της φορολογίας.

2] Δημιουργία ενιαίου συντονιστικού οργάνου για την καλύτερη διαχείριση όλων των εμπλεκόμενων διωκτικών αρχών και εκπόνηση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου.

3] Διασυνοριακές συνεργασίες.

4] Αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

5] Απαίτηση της Πολιτείας για αυστηρότερο έλεγχο των πελατών των καπνοβιομηχανιών όπου προωθούνται τα εξαγώγιμα προϊόντα καπνού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα