Καπράλος και Κούβελος ξανά στο ρίνγκ της ΕΟΕ

Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της ΕΟΕ, η «Α» είχε γράψει ότι «Πρόεδρος (για λίγο) ο Σπύρος Καπράλος», αρκετοί από τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είχαν… ξινίσει, καθώς πίστευαν ότι ακόμη και μετά την προσφυγή του Ισίδωρου Κούβελου και άλλων 12 εκπροσώπων ομοσπονδιών θα κέρδιζαν την δικαστική διαμάχη.

Όμως όπως προέβλεψε η «Α» το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις εκλογές μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Σπύρος Καπράλος και γενικός γραμματέας ο Μανώλης Κολυμπάδης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών και ζητούσαν να ακυρωθούν τα   αποτελέσματα των εκλογών (6.2.2017) στην  ΕΟΕ. Μεταξύ των 13 ήταν οι Ισίδωρος Κούβελος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Γιάννης Σγουρός και Πέτρος Συναδινός. Όπως εξιστορούσαν στην προσφυγή τους: υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Σπύρος Καπράλος και οι αρχαιρεσίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την 6η Φεβρουαρίου 2017, αλλά λόγω νοσηλείας του κ. Κούβελου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, πάρθηκε η απόφαση να αναβληθούν και να οριστεί στο μέλλον άλλη νέα ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που ανέφεραν ότι οι  αρχαιρεσίες αναβάλλονται.

Όμως, παρ΄ όλα αυτά, την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες, 13 από τους 27 εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προσήλθαν και διενήργησαν εκλογές, ανέδειξαν πρόεδρο και συγκρότησαν την Ολομέλεια σε σώμα, χωρίς να έχουν συγκληθεί από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Χαράλαμπο Νικολάου. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους 13, συγκροτήθηκε σε σώμα η ΕΟΕ, εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των άλλων οργάνων (Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ.λπ.) και συγκροτήθηκε σε σώμα και η εκτελεστική επιτροπή.

Την προσφυγή εξέτασε η επταμελής σύνθεση του Γ΄  Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αρθμ. 1881/2017 απόφασή της (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς)έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της ΕΟΕ με το οποίο αναδείχθηκε  το νέο προεδρείο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, στην απόφασή τους, ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄  εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη  παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση».
«Άλλωστε», συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την αναβολή της».

Εν όψει αυτών, υπογραμμίζεται στην απόφαση του Γ΄  Τμήματος, «η συνεδρίαση δεν ήταν νόμιμη». Συνεπώς, συνεχίζουν οι δικαστές, «πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση των προσφευγόντων, να ακυρωθούν τα από 6/2/2017 πρακτικά εκλογής για την ανάδειξη των οργάνων της ΕΟΕ και να αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».
Τώρα πλέον μετά την απόφαση της ΕΟΕ πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την αρχή. Δηλαδή να συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι την ημέρα εκλογής και να προχωρήσει με βάση το καταστατικό τις διαδικασίες ο Λάμπης Νικολάου.

 

Τι είχε γράψει η «Α»

Όπως προαναφέρθηκε η «Α» πρώτη είχε τονίσει πως οι αρχαιρεσίες της ΕΟΕ θα ακυρωθούν κι εξηγούσαμε τους λόγους. Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ μας ανέφερε και για την εμπλοκή υπουργών και ποδοσφαιρικών παραγόντων στην προεκλογική μάχη και αναφέραμε τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα την ημέρα των εκλογών. Δηλαδή το ότι μεταφέρθηκε με πρόβλημα υγείας στο Ωνάσειο ο κ. Κούβελος. Ότι ο Λάμπης Νικολάου ως νόμιμος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, μετά από υπόδειξη της ΔΟΕ, πήρε την απόφαση για προσωρινή αναβολή των εκλογών αποστέλλοντας  ενημερωτικό mail και στους 26 εκπροσώπους των ομοσπονδιών για τη ματαίωση των εκλογών.

Εν συνεχεία ο κ. Καπράλος μέσω τηλεφώνου ενημέρωσε ότι θα διεξαχθεί κανονικά η συνέλευση. Ο Λάμπης Νικολάου προσήλθε στη Γ.Σ. επιμένοντας στη ματαίωση των εκλογών.
Στη Γ.Σ. προσέρχονται και 14 εκπρόσωποι των ομοσπονδιών που πρόσκεινται στον Σπύρο Καπράλο, και οι οποίοι δεν δέχονται τη ματαίωση. Εκλέγουν νέο πρόεδρο της Γ.Σ. τον κ. Παύλο Κανελλάκη, και χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων 12 μελών του εκλογικού σώματος εκλέγουν πρόεδρο τον Σπύρο Καπράλο. Προηγουμένως, το Δ.Σ. της ΕΟΕ, του οποίου η θητεία έχει περατωθεί λόγω των εκλογών, αποκλείει από την εκλογική διαδικασία τις δύο νέες ομοσπονδίες –καράτε και αναρρίχησης. Η πλευρά Κούβελου καταγγέλλει τη διαδικασία και ετοιμάζεται για προσφυγή κατά της εκλογής λόγω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Κι εκεί η «Α» είχε αναφέρει τις παρανομίες:

«1] Η εκλογή Καπράλου, ακόμη και αν ο Λάμπης Νικολάου «αυθαιρέτησε» και με υπέρβαση εξουσίας ματαίωσε τις εκλογές, θα ανατραπεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αφού ποτέ δεν εστάλη στα εκλογικά μέλη – εκπροσώπους των 26 ομοσπονδιών γραπτή νόμιμη πρόσκληση. Πρόσκληση διά τηλεφώνου ακόμη και αν έγινε –πολλά μέλη της παράταξης Κούβελου ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν κανένα τηλεφώνημα– δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, αφού κατά το παρελθόν παρόμοιες περιπτώσεις έχουν απορριφθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.»2] Η έκδοση προσωρινής διαταγής μέσα στην προσεχή εβδομάδα που θα ζητήσει η πλευρά Κούβελου, ώστε να ακυρωθεί η διαδικασία και η εκλογή Καπράλου, μπορεί να γίνει δεκτή ή και να απορριφθεί, αφού ο δικαστής δεν έχει υποχρέωση να αιτιολογήσει την απόφασή του. Κατά την εκδίκαση όμως της τακτικής διαδικασίας μετά από ένα ή δύο μήνες, είναι σίγουρο ότι η προσφυγή Κούβελου θα γίνει αποδεκτή και επομένως θα έχουμε νέα εκλογική διαδικασία».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα