Καρεμπέ: «Στο γήπεδο είμαστε ένα δεν υπάρχουν διακρίσεις!»

Για το νέο πρόγραμμα της UEFA με ονομασία «Captains of change», μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να πατάξει τα φαινόμενα του ρατσισμού, μίλησε στην ιστοσελίδα contra.gr ο σύμβουλος στρατηγικής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ.

Όντας αθλητής που έχει βιώσει κατά το παρελθόν ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά και πρόσφατα στη Λεωφόρο από οπαδούς του ΠΑΟ, ο Γάλλος από τη Νέα Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού , μίλησε με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και τις νέες ενέργειες της UEFA:

«Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο “Captains of Change”. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας είμαστε αρχηγοί, από τους παίκτες, τους αθλητικούς διευθυντές, τα μέλη, τους διευθυντές, μέχρι τους προέδρους σε κάποια ομοσπονδία. Ελπίζουμε πως όλες οι ομοσπονδίες θα ενστερνιστούν αυτό το πρόγραμμα και τις ιδέες μας κατά των διακρίσεων. Αυτό ξεκίνησε φέτος και θέλουμε να εφαρμοστεί αρχικά σε όλες τις ομοσπονδίες και τις ομάδες στην Ευρώπη και στη συνέχεια γιατί όχι στον υπόλοιπο κόσμο»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι έχει δεχθεί ρατσιστικές συμπεριφορές στο παρελθόν, τις οποίες δεν ήθελε να «ταΐσει» και πως νιώθει σίγουρος πως η νέα προσπάθεια της UEFA θα έχει επιτυχία. Για το συμβάν στη Λεωφόρο παραδέχθηκε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί εδώ και αιώνες προσπαθούμε να ζούμε όλοι μαζί, να παίζουμε ένα όμορφο παιχνίδι. Θεωρώ πως τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να εξαλειφθούν και δεν ανέχομαι τέτοιου είδους τρόπους. Πιστεύω πως πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, μέσω κανόνων, μέσω των ακαδημιών και να τους “μπολιάσουμε” με σπουδαίες αρχές, όπως το να μοιραζόμαστε και να σεβόμαστε τον άλλον»

Ο Γάλλος αναφέρθηκε και στην περσινή ενέργεια του Ντάνι Άλβες να φάει μία μπανάνα που του πέταξαν από την εξέδρα ενός γηπέδου:  «Όπως είπα και προηγουμένως είναι στερεότυπα χρόνων. Αν επιστρέψουμε στην αποικιοκρατική περίοδο θα καταλάβουμε πως όλα αυτά είναι στερεότυπα. Επομένως θεωρώ πως μέσω των υποτροφιών και της μάθησης πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να τους εξηγήσουμε πως έχουν αλλάξει οι εποχές. Η ιστορία έχει αλλάξει. Επομένως πρέπει να κάνουμε αλλαγές.  Στις σκέψεις μας, στα κλασσικά στερεότυπα ή στις τυπικές εκφράσεις. Αυτά μας στέλνουν πολλά χρόνια πίσω. Επομένως πρέπει να “καθαρίσουμε”, βήμα βήμα, με κανόνες και θεωρώ πως η εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντική για όλους»

Για τις προσπάθειες που κάνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός επί του θέματος είπε: «Ήδη εγώ κι ο κ. Μαρινάκης έχουμε επιδιώξει να βοηθάμε τέτοιες ενέργειες, όπως με την Unicef. Κάνοντας αυτό με τη Unicef δείχνουμε πως δεν έχουμε καμία διαφορά και έχουμε σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Κάνοντας αυτό, δείχνεις πως είσαι κατά του ρατσισμού. Μοιραζόμαστε τα πάντα, μοιραζόμαστε με κόσμο που έχει ανάγκη. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική αρχή, το να μοιράζεσαι, το να σέβεσαι και φυσικά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες της FIFΑ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα