«Καρφώνει» την τρόικα

Μπορεί οι προγραμματισμένες συσκέψεις των ευρωπαίων ηγετών σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο (συνεδρίαση του ΕΛΚ) να έχουν ως κύριο… πιάτο την κρίση στην Ουκρανία, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει… επιδόρπιο που θα έχει πολύ τρόικα.

Στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο πρωθυπουργός ξεκινά την προσπάθεια να ανατρέψει τις πιέσεις της τρόικας με πολιτική διαπραγμάτευση. Αποφασισμένος να «σπάσει» τις σφοδρές πιέσεις της τρόικας και να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αμφισβητήσεων από την πλευρά των δανειστών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Δουβλίνο, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, σε μία προσπάθεια επιπλέον διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας στην πραγματικότητα πίστωση χρόνου και στήριξη υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Στην ανάγκη «πολιτικής διαπραγμάτευσης» σε υψηλό επίπεδο, άλλωστε, ποντάρει σύσσωμη η κυβέρνηση πλέον, μετά τον σκόπελο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στη συνάντησή τους, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν στην ανάγκη να μη ληφθούν νέα μέτρα, μεταφέροντας στην πραγματικότητα πολλές από τις εκκρεμότητες στο μέλλον. Βέβαιος ότι θα βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα εμφανίστηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας και αυτός λόγο για ανάγκη πολιτικής προσέγγισής τους. Ειδικά στο θέμα των τραπεζών, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να ασκεί εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες».

Στη γραμμή της ΤτΕ

Αυτά άλλωστε, είχε υποστηρίξει και νωρίτερα, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τασσόμενος υπέρ της άποψης να κινηθούν στη γραμμή που χάραξε η ΤτΕ και αν χρειαστεί να μη διστάσουν να λάβουν ακόμα και νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακεφαλαιοποίηση. «Έχουμε στη διάθεσή μας επαρκέστατους πόρους, λόγω του δανείου που έχουμε πάρει και του αποθέματος που έχουμε, άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες, βρίσκονται θα έλεγα σε προνομιακή κατάσταση σε σχέση με τις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν νοείται διαφωνία σε τέτοια θέματα. Αντιστοίχως, αμετακίνητος φέρεται να εμφανίστηκε στο θέμα του γάλακτος, της διαθεσιμότητας και των ομαδικών απολύσεων, ενώ πιο ευέλικτος υπήρξε σε θέματα όπως η τιμή στα βιβλία.

«Δεν παρακαλάμε κανέναν και δεν ζητούμε πολιτικές χάρες. Ζητούμε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, αφού η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή και το πλεόνασμα» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους Ευρωπαίους ηγέτες η κυβέρνηση. Άλλωστε αυτό το νόημα είχε και η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως πως το να υπάρξει «ατύχημα» με την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα