«Κατάπτυστη η απόφαση της Διαιτησίας για ΔΕΗ- Αλουμίνιον»

Ο Άρης Βελουχιώτης και ο Τσε Γκεβάρα αποτελούν πηγές έμπνευσης για πολλούς. Στους θαυμαστές τους ανήκει κι ο Νίκος Φωτόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και νυν μέλος τού Δ.Σ. της ΔΕΗ, στο γραφείο του οποίου στο κτίριο της Χαλκοκονδύλη ξεχωρίζουν φωτογραφίες τού καπετάνιου τού ΕΛΑΣ και του Αργεντινού «Κομαντάντε». Οι εχθροί του ισχυρίζονται πως αυτές οι δύο ιστορικές προσωπικότητες «συνευθύνονται» για τις καλές του επιδόσεις στην «επαναστατική γυμναστική» τα επτά χρόνια στα οποία διετέλεσε επικεφαλής τής ΓΕΝΟΠ. Οι φίλοι του μιλούν για έναν έντιμο αγωνιστή, ο οποίος μάχεται για τις ιδέες του, τις οποίες δεν συμβιβάζει στο πλαίσιο των δημόσιων σχέσεων.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όπως κι αν έχει, ο κ. Φωτόπουλος εργάζεται στη ΔΕΗ, την «τελευταία μεγάλη βιομηχανία της χώρας» όπως την αποκαλεί, από το 1988. Ακόμα, εξάλλου, κι εκείνοι που δυσανασχετούν με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον συνδικαλισμό, παραδέχονται ότι γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο καλύτερα από πολλούς. Γι’ αυτό κι όσα δηλώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Α» για την αποκαλούμενη «μικρή ΔΕΗ», τους βιομήχανους που «επενδύουν» με ξένα κόλλυβα, την τιμολόγηση της Αλουμίνιον, αλλά και για την προσωπική του πορεία, είναι ικανά να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα αντιδράσεων από εκείνους που τον λατρεύουν, καθώς κι από όσους αγαπούν να τον αντιπαθούν.

«Δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ»

«Οι σχεδιασμοί τής τρόικας και της κυβέρνησης μόνο το καλό των καταναλωτών δεν εξυπηρετούν. Αποσκοπούν αποκλειστικώς στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εχόντων και κατεχόντων. Η μικρή ΔΕΗ θα έχει ως αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον ακόμα και τον τριπλασιασμό των τιμολογίων. Σε καμιά χώρα τού κόσμου στην οποία υλοποιήθηκαν παρόμοια σχέδια δεν μειώθηκαν οι τιμές. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Είναι πρόσφατο, άλλωστε, το παράδειγμα των εκτεταμένων κι επανειλημμένων μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια, όπου το ρεύμα είναι ιδιωτικοποιημένο. Ο θεός τού κάθε ιδιώτη είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος. Ο ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης τής ΔΕΗ, ούτε ο Φωτόπουλος ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφασίσει αυτός με δημοψήφισμα για το μέλλον της. Θα πουλήσουν οι συγκυβερνώντες κάτι που δεν τους ανήκει;» αναρωτιέται ο κ. Φωτόπουλος, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν κι άλλοι κίνδυνοι πέρα από την τσέπη των καταναλωτών, που σχετίζονται με την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού.

Ο ίδιος, εξάλλου, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τον ισχυρισμό πως δεν έχει ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατέχουν πάνω από το 90% της εγκαταστημένης ισχύος. Κι αυτό μολονότι η ΔΕΗ είχε κατασκευάσει αιολικό πάρκο από το 1982 και φωτοβολταϊκό σταθμό από το 1983: «Είναι δυνατό οι ιδιώτες να έχουν έξι μονάδες φυσικού αερίου και να μιλούν ακόμα για μονοπώλιο; Και στην εμπορία, άλλωστε, άνοιξε το παιχνίδι. Οι ιδιώτες ευθύνονται με τον τρόπο που λειτούργησαν και με την ευθύνη και ανοχή τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το ότι έκλεισαν η Energa και η Hellas Power. Αυτές οι δύο εταιρείες άρπαξαν 201.000 πελάτες από τη ΔΕΗ μέσα σε δυόμισι χρόνια, ζημιώνοντας την Επιχείρηση κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με τις ευλογίες των κυβερνήσεων λειτούργησαν χωρίς εποπτεία.

Την ίδια ώρα, στη ΔΕΗ δεν δόθηκε η δυνατότητα να μειώσει τα τιμολόγιά της για να τις ανταγωνιστεί. Ήταν σαν να έκλεβες εκκλησία».

«Δεν είναι επενδυτές, θέλουν να φάνε από τα έτοιμα»

Στη συνέχεια της συζήτησής μας, ο κ. Φωτόπουλος γίνεται ακόμα σκληρότερος και καυστικότερος για τον ρόλο που παίζουν οι ιδιώτες συμμετέχοντες στο ενεργειακό παιχνίδι: «Διαμαρτύρονται πως δεν έχουν πρόσβαση στους λιγνίτες σε σύγκριση με τη ΔΕΗ. Γιατί δεν ζητούν, λοιπόν, να δημοπρατηθούν μια σειρά ορυχείων που δεν έχουν εκχωρηθεί στην Επιχείρηση, όπως στην Ελασσόνα και στη Δράμα; Αυτοί δεν είναι επενδυτές, θέλουν να φάνε από τα έτοιμα. Οι πραγματικοί επενδυτές αναλαμβάνουν ρίσκο, βάζουν το χέρι στην τσέπη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Είναι επένδυση να πάρεις κάτι που είναι ήδη έτοιμο με το υστέρημα του ελληνικού λαού; Αυτό λέγεται μεταβίβαση υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων έναντι πινακίου φακής στους ιδιώτες. Προσπαθούν να ενθυλακώσουν δημόσια περιουσία χωρίς να πληρώσουν μία και δίχως ρίσκο. Καθήμενοι σταυροπόδι, δουλέψουν δεν δουλέψουν οι μονάδες τους τις οποίες σήμερα δεν τις χρειαζόμαστε έτσι όπως έχει πέσει η ζήτηση, οικονομάνε πάνω από 35.000.000 ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο εργοστάσιο φτιάχνει και η κουτσή Μαρία.

Πότε με τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, πότε με μια σειρά αλχημειών στην Οριακή Τιμή Συστήματος και χωρίς να ιδρώσουν όλα αυτά τα χρόνια φούσκωσαν τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος τής ΔΕΗ και των καταναλωτών. Οι κυβερνήσεις, δυστυχώς, εργάζονται πάνω σε αυτήν τη λογική και τους βοηθούν να αρπάζουν».

«Προκλητικά όσα ισχυρίζεται η Αλουμίνιον»

Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δεν μασά τα λόγια του ούτε όταν μιλά για την Αλουμίνιον, τη θυγατρική τού Ομίλου Μυτιληναίου, στα πεπραγμένα τής οποίας έχει αναφερθεί επανειλημμένως η «Α». Ναι μεν ο κ. Φωτόπουλος υπογραμμίζει πως σέβεται απολύτως τους εργαζόμενους σε αυτήν και την αγωνία τους για το «ψωμί» τής επόμενης ημέρας, αλλά χαρακτηρίζει, «λίαν επιεικώς», προκλητικά όσα ισχυρίζεται η Αλουμίνιον, ενώ σημειώνει πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθήσει η πολιτεία την ελληνική βιομηχανία:

«Δεν είναι δυνατό η ΔΕΗ να δίνει το ρεύμα επί ζημία δεκαετίες τώρα και να συνεχίζεται αυτό και με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί εκπτώσεων. Με αυτή ο βασικός μέτοχος απέδειξε ότι δεν προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά αυτά των ιδιωτών. Τα λιγότερα που θα χάσει η Επιχείρηση είναι 65.000.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών συμπεριφέρεται στη ΔΕΗ σαν να είναι υπηρέτρια των ιδιωτών. Αν μπορούσαν να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού, η Επιχείρηση δεν είχε να φοβηθεί τίποτα. Αυτοί που θα έπρεπε, όμως, να επιβάλουν τους κανόνες ανταγωνισμού σφυρίζουν ανάποδα. Ο διαιτητής και οι βοηθοί του είναι πουλημένοι. Η απόφαση της Διαιτησίας ήταν επιεικώς απαράδεκτη, προκλητική και κατάπτυστη, ενώ δημιουργεί τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά. Ο εισαγγελέας ήδη ασχολείται γενικότερα με την Αλουμίνιον, με τη συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να ασχοληθεί από πολύ πιο κοντά. Η ζημιά για τη ΔΕΗ είναι τεράστια. Της βούτηξαν από τα ταμεία της 109.000.000 ευρώ. Εκεί που της χρωστούσαν, πληρώνει κι από πάνω. Είχαν βρεθεί Έλληνες δικαστές που είχαν δώσει τη δυνατότητα στην Αλουμίνιον τόσα χρόνια να μην επιστρέφει τα 17,4 εκατομμύρια ευρώ τής παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Ιδρώσαμε για να καταβληθούν αυτά τα χρήματα».

«Δεν είμαι διαχειρίσιμος»

Όταν οι ερωτήσεις μας γίνονται πιο προσωπικές, ο κ. Φωτόπουλος χτυπά ακόμα και το χέρι του στο τραπέζι για να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε μια σειρά δημοσιευμάτων τα οποία τον θέλουν να κάνει μια πλουσιοπάροχη ζωή πάνω στις πλάτες των εργαζομένων: «Όποιος αντιστέκεται στο σύστημα, στοχοποιείται. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να βγαίνεις στο ξέφωτο και να δείχνεις με το δάχτυλό σου αυτόν που απομυζά τον ελληνικό λαό. Συνειδητώς στάθηκα απέναντι στα συμφέροντα, και γι’ αυτό μπορώ και υπερηφανεύομαι πως όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε κανένας τους να με κεράσει έναν καφέ, να με βάλει στη βίλα του ή να με ανεβάσει στο κότερό του.

Δεν ήμουν διαχειρίσιμος. Έχει γραφτεί πως έχω βίλα με πισίνα, αλλά ακόμα την ψάχνουν, πως έβαλα την κόρη μου στη ΔΕΗ κι έχει να περάσει την πόρτα της από μια χριστουγεννιάτικη γιορτή όταν ήταν πέντε χρόνων, πως παίρνω 160.000 ευρώ ετησίως, ενώ δεν έχω κάνει ποτέ φορολογική δήλωση πάνω από 33.000 ευρώ μικτά. Ακόμα έγραψαν πως έχω κάνει χλιδάτα ταξίδια, όταν ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δεν βγήκα από τα σύνορα της χώρας παρά μόνο μία φορά. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω: Αν μου βρουν κάτι επιλήψιμο, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω…»

«Δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…»

Ο κ. Φωτόπουλος ήταν μέλος τού ΠΑΣΟΚ επί 34 χρόνια. Το εγκατέλειψε, ωστόσο, όταν μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων. Πού ανήκει τώρα ο συνδικαλιστής; «Δεν πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι είναι η μοναδική ελπίδα που έχουμε για να διώξουμε αυτούς που με τις πολιτικές τους κλαδεύουν τη ζωή μας και που με τις αποφάσεις τους ξεπουλούν ό,τι φτιάχτηκε με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν ψάχνω να βρω κομματική ταυτότητα και ομπρέλα. Πολιτική ταυτότητα είχα μια ζωή, είμαι μαρξιστής Αριστερός».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα