«Κατάρρευση της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε πόλεμο στα Βαλκάνια»

Σοβαρή απειλή πολέμου αποτελεί η πιθανή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καμπανάκι έκρουσε, γι αυτό το τρομακτικό ενδεχόμενο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην παροτρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, καθώς μια διάσπαση της Ευρώπης πολύ πιθανό να οδηγούσε σε μια πολεμική σύρραξη στα Βαλκάνια.

“Εάν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεσπάσει πόλεμος στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε. μιλώντας στους Financial Times που χαρακτήρισε ενοχλητικούς και μη αναμενόμενους τους πανηγυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, M. Πέινς τον κάλεσε να σταματήσει τις προτροπές προς άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στα 60 δισ. ευρω το κόστος του Brexit»

Επίσης χαρακτήρισε τραγωδία την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. εκτιμώντας ότι το κόστος του Brexit θα ανέλθει σε 60 δισ. ευρώ.
Στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να “υπολογιστεί επιστημoνικά” αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ερυωπαϊκής Επιτροπής, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο BBC, την παραμονή της 60ης επετείου της συνθήκης ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Brexit και στις οικονομικές υποχρεώσεις του οφείλει να διευθετήσει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την αποχώρησής της, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις ως μέλος της Ένωσης, τις οποίες και οφείλει να τηρήσει.

“Δεν πρόκειται για κυρώσεις ή για κάποια τιμωρία, αλλά η Βρετανία πρέπει να γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο του Brexit πρέπει να υπολογιστεί επιστημονικά και ότι ο σχετικός λογαριασμός πρέπει να εξοφληθεί”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανέναν εχθρικό κλίμα εντός της Ένωσης απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ένα ζήτημα το οποίο κατά τον ίδιο τον Γιούνκερ δε μπορεί να διαπραγματευτεί είναι η τύχη των 4,5 εκατ. πολιτών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, για τους οποίους τόνισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους απομακρύνει από τα σπίτια τους και τις δουλειές τους.

“Δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις, αλλα τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που ενδεχομένως να κληθεί να διευθετήσει η Μεγάλη Βρετανία πριν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα