Καταθέτει πρόταση για ηλεκτρονική ψηφοφορία

Την δική του πρόταση καταθέτει το Ποτάμι στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το πως μπορεί να γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ανέξοδα και με αδιάβλητο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Ποταμιού, εκτός από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) –που έχει επιτυχώς διεξαγάγει ανάλογες ψηφοφορίες–, θα συμπεριλάβει και τις εγγυήσεις που μπορούν να παράσχουν διαδικτυακές εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας, όπως η Google, διασφαλίζοντας την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων. Με απλά λόγια, η πρόταση θα προβλέπει την προεγγραφή όσων πολιτών ενδιαφέρονται να ψηφίσουν διαδικτυακά, σε ένα δεύτερο στάδιο την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίησή τους (ακόμη και με βιντεοκλήσεις), ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα διεξαχθούν οι εκλογές, το προτεινόμενο σύστημα θα αποστείλει σε αυτούς έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ψηφίσουν, είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε και μέσω του υπολογιστή τους. Πλήρεις εγγυήσεις θα υπάρχουν επίσης και ως προς τον φορέα που θα συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία, όπως και στον τρόπο που θα γίνει η καταβολή του αντιτίμου –3 ή 4 ευρώ– για να μπορεί κάθε πολίτης να ψηφίσει εξ αποστάσεως.

Με απλά λόγια, το Ποτάμι θα επιχειρήσει να απαντήσει εμπράκτως σε όλες τις ενστάσεις που έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως από τη Χαρ. Τρικούπη, για το ποιος θα έχει στην κατοχή του όλα αυτά τα στοιχεία, όπως –κυρίως– ποιος θα ελέγξει την ταυτοπροσωπία των ενδιαφερομένων.

Ο κ. Θεοδωράκης θα κοινοποιήσει την πρότασή του όχι μόνον στην επιτροπή Αλιβιζάτου και στους συνυποψηφίους του, αλλά και στον Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), όπως και στον Θαν. Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ). Ο λόγος είναι προφανής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επιδιώξει να καταδείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων εμπλέκονται ευθέως ή εμμέσως στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση να διεξαχθεί εξ αποστάσεως ψήφος αν υπάρξει εγγύηση των ειδικών ότι αυτή μπορεί να γίνει με τρόπο αδιάβλητο, πιέζοντας δι’ αυτής της οδού και τη Φώφη Γεννηματά να την αποδεχθεί.

Τι δήλωσε

Για το νέο προοδευτικό Κίνημα, τον τρόπο εκλογής του αρχηγού αλλά τις δημοσκοπήσεις μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Start Tv της Κέρκυρας. «Θα μας κρίνει όλους η κοινωνία, θα μας κρίνει όλους ο λαός», είπε χαρακτηριστικά. «Θεωρούμε και επιμένουμε ότι στην εποχή μας πρέπει να υπάρχουν, παράλληλα με τις παραδοσιακές κάλπες, και οι ηλεκτρονικές. Οι νέοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το ιντερνέτ συνεχώς είτε για οικονομικές συναλλαγές, είτε για πληροφορίες. Δεν νιώθουν την ανάγκη να πηγαίνουν ούτε στην κάλπη, ούτε στο γκισέ της τράπεζας. Όλοι έχουν εξασφαλίσει το απόρρητο και το αδιάβλητο μέσα από τον υπολογιστή, αλίμονο αν δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς για μια ψηφοφορία. Μπορούμε να το κάνουμε και θα επιμείνουμε» τόνισε.

Εξηγώντας ότι η συμφωνία με τη Φώφη Γεννηματά αφορά ένα εντελώς νέο Κίνημα κι ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Νίκος Αλιβιζάτος με την Επιτροπή, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζικά το «παρών». «Η ψήφος των πολιτών για την ανάδειξη του ηγέτη της νέας παράταξης είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, στα νέα παιδιά, στους επιστήμονες που φύγανε τα τελευταία χρόνια, στους εργάτες που έγιναν νέο-μετανάστες, σε όλους. Το ζητάμε για τις βουλευτικές εκλογές, το ζητάμε φυσικά και για τη δική μας διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν τέταρτος σε εκείνες που αφορούσαν την εκλογή αρχηγού του κόμματός του. «Ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί πεδία εποικοδομητικών συγκρούσεων, γι αυτό πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μόνο ενδεικτικές. Μέχρι τις εκλογές υπάρχει χρόνος και ο καθένας θα παλέψει για την ανατροπή των δημοσκοπήσεων. Το σημαντικό είναι να πείσουμε όλοι μαζί, υποψήφιοι και άνθρωποι με δημόσιο λόγο, τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός νέου κινήματος από το μηδέν».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα