Καταργεί τα ψυχιατρικά νοσοκομεία η κυβέρνηση

Καταργεί τα ψυχιατρικά νοσοκομεία η κυβέρνηση όπως προκύπτει από έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα στη Βουλή.

Η κυρία Παπακώστα υποστηρίζει ότι το  Πρόγραμμα ¨Ψυχαργώ”  θα αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών υγείας. Ουσιάστικα θα γίνει ασυλοποιήση η οποία θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τα οποία θα μετασχηματιστούν σε δίκτυα ανοιχτών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας αλλά και κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των ασθενών.

 

«Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση και αξιολόγηση της αναγκαιότητας για την ανάπτυξη νέων Μονάδων ή και Προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες αλλά και μονάδων σε επίπεδο πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Θα πραγματοποιηθεί εξάλλου η μετακίνηση χρόνιων περιστατικών σε κενές θέσεις Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου και θα ενεργοποιηθούν υφιστάμενες ή σε αργία μονάδες ψυχικής υγείας» σημειώνει η κυρία Παπακώστα.

 

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφό της η κυρία Παπακώστα αναφέρει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών για ψυχικά ασθενείς ενώ «πρέπει να αναθεωρηθεί και το νομικό πλαίσιο φύλαξης των ακαταλόγιστων εγκληματιών».

Πρόκειται για τις περιπτώσεις του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα που ορίζει ότι «αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του (άρθρο 34) ή κωφαλαλίας (άρθρο 33 παρ. 1), απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Για την κατανομή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά Τομέα Υγείας, η υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι προβλέπεται η σύσταση συνολικά 40 Τομέων Ψυχικής Υγείας, 30 Τομεακών Επιτροπών, 15 Τομέων Παιδιών και Εφήβων και 6 Τομεακών Επιτροπών Παιδιών και Εφήβων.

 

Σωρεία αντιδράσεων 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο που είχαν καταθέσει τη σχετική ερώτηση στη Βουλή με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά εκτιμούν ότι οδηγούμαστε σε ένα βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις και τα κονδύλια για την ομαλή μετάβαση των ασθενών σε κοινοτικές δομές. Ως ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναφέρουν τα ράντζα στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων, ιδιαίτερα της Αθήνας, και τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα