Καταστατικά που συντάσσονται στο πόδι!

Όποιος παρακολουθεί με προσήλωση ισπανικό ποδόσφαιρο θα θυμάται ότι προ τριών εβδομάδων προέκυψε θέμα τιμωρίας της Έλτσε λόγω χρεών 4,3 εκατομμυρίων ευρώ στην εφορία. Το γεγονός ήταν σοκαριστικό για τους Ισπανούς, διότι όσο φυσιολογικό ακούγεται στην Ελλάδα μία ΠΑΕ να ταλαιπωρείται από ατασθαλίες οικονομικής φύσεως, τόσο απρόσμενο και πρωτοφανές ήταν για τους Ίβηρες. Βλέπετε, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Primera Divizion που ένας σύλλογος τιμωρούταν με υποβιβασμό για χρέη!

Στην Ισπανία, όμως, δεν ξεκινάει ένα πρωτάθλημα στην τύχη. Υπάρχει καταστατικό στο οποίο προβλέπονται τα πάντα! Και προφανώς υπήρχε και η πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν υποβιβαστεί ομάδα λόγω χρεών, κι ας μην είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Με συνοπτικές διαδικασίες, λοιπόν, η Έλτσε υποβιβάστηκε και έμεινε στην κατηγορία η Εϊμπάρ. Το τραγικό της υπόθεσης ποιο είναι; Ότι η Έλτσε έχει το παρατσούκλι «Οι Έλληνες», διότι η πόλη ιδρύθηκε από Ίωνες το 600 π.Χ. Ακόμη και στην Ισπανία, εμείς καταφέραμε να έχουμε την αρνητική πρωτιά!

Τι θα γίνει με τη Βέροια;

Κανονικά στη Λιβαδειά θα έπρεπε να πανηγυρίζουν, διότι αυτό σημαίνει πως, αν η ΕΠΟ τιμωρήσει τελικά τη Βέροια, ο Λεβαδειακός θα μείνει στη Super League. Έλα, όμως, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη. Το καταστατικό της Super League περιλαμβάνει αρκετές παραγράφους και φυσικά και ένα άρθρο που έχει να κάνει με τον υποβιβασμό και το προβιβασμό των ομάδων από τη Football League (άρθρο 10). Στο συγκεκριμένο άρθρο, όμως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τιμωρία ομάδας και για αντικατάσταση από ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας ή από ομάδα της Super League, παρά το ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό (υποβιβασμός Ηρακλή για πλαστογραφία και παραμονή Αστέρα Τρίπολης).

Στο κόλπο και ο Απόλλωνας

Όλη αυτή η ανοργανωσιά έβαλε στο κόλπο και τον Απόλλωνα Αθηνών. Η ομάδα της Ριζούπολης τερμάτισε στην τρίτη θέση των Play Off ανόδου, μία θέση μάλιστα την οποία διεκδίκησαν όλες οι ομάδες (πλην ΑΕΚ και Ηρακλή που είχαν εξασφαλίσει τις δύο πρώτες) διότι κάτι… υποψιάζονταν. Υπό αυτή την έννοια, καλά κάνει η Super League και αφήνει στο «φλου» το ποιος ανεβαίνει και ποιος πέφτει, διότι έτσι δημιουργεί ανταγωνισμό. Αλλά πέρα από την πλάκα, η υπόθεση είναι για εξαιρετικά σοβαρή.  Δεν γίνεται δύο ομάδες, ο Λεβαδειακός και ο Απόλλωνας, να περιμένουν στη γωνία τον υποβιβασμό της Βέροιας και να δημιουργείται έτσι μία νομική κόντρα πάνω από ένα ανύπαρκτο άρθρο!

Προφανώς, όλη αυτή η ιστορία επιτρέπει στη Super League να πάρει μία απόφαση εκ των υστέρων, μία απόφαση την οποία είτε ο Λεβαδειακός είτε ο Απόλλωνας θα μπορούν –και με το δίκιο τους– να κρίνουν ως αυθαίρετη!

Παραμονεύει και η Λάρισα

Αλήθεια, γιατί ξαφνικά έπιασε… καούρα τον Αλέξη Κούγια να γίνει μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ; Μήπως έχει κάποια πληροφορία; Ρωτάμε, διότι εκκρεμεί κι άλλη δικαστική απόφαση. Ως γνωστόν, τον Μάιο προέκυψε θέμα ύπαρξης παρένθετου προσώπου στη διοίκησης της ΠΑΕ Κέρκυρας, κάτι που απαγορεύεται και μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στον υποβιβασμό. Άρα, ξεκινάει κι άλλη μάχη, μεταξύ της Λάρισας και του Εργοτέλη. Οι Κρητικοί είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την παραμονή τους (σε περίπτωση που πέσει και η Βέροια και η Κέρκυρα), και φυσικά οι Λαρισαίοι είναι αυτοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση επειδή τερμάτισαν τέταρτοι στα Play off της Football League.

Όλα αυτά διότι η Super League δεν είχε την προνοητικότητα στο άρθρο 10  (Υποβιβασμός – Προβιβασμός) να συμπεριλάβει μία 5η παράγραφο που να προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν έχει την προνοητικότητα, ή πρόκειται περί πονηριάς;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα