«Καταστράφηκε» ή… «φτιάχτηκε» ο επόπτης;

Όπως όλοι είδαμε στην τηλεόραση, ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε κυπελλούχος Ελλάδος για την περίοδο 2016-2017, με ένα γκολ από καταφανέστατη θέση οφ-σάιντ που δεν σημείωσε ο επόπτης Καλφόγλου. Μετά το πέρας του αγώνα και στη συνέχεια, έγιναν πολλές δηλώσεις με αιχμές για τη διαιτησία από τους εμπλεκόμενους. Η ΑΕΚ έκανε λόγο για «κλοπή τίτλου που θα περάσει στις μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου. Ο επόπτης είχε ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπιμότητα, είχε δε προαποφασίσει να κρίνει τον τελικό. Πρόκειται για προμελετημένο στήσιμο».

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε αίσθηση δηλώνοντας ότι «ο επόπτης ήταν στημένος. Δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος».

Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ και γιατρός στο επάγγελμα, Λάκης Νικολάου, δήλωσε ότι: «Σήμερα έγινε ένα καλλιτεχνικό χειρουργείο».

Ο Γ. Τσαχειλίδης, παρατηρητής διαιτησίας του τελικού, είπε στον επόπτη: «Έκρινες τον τελικό με ένα λάθος που το είδαν όλοι διά γυμνού οφθαλμού, είσαι αδικαιολόγητος».

Ο Παναθηναϊκός, με νωπές ακόμη τις πληγές του από τη διαιτησία του Κύζα στον ημιτελικό, στο ίδιος μήκος κύματος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «Στέψη με το έτσι θέλω και ένα κλεμμένο τρόπαιο με δύο σφαγιαστικές διαιτησίες κατά Παναθηναϊκού και ΑΕΚ».

Με τη σειρά του ο ΠΑΟΚ δήλωσε ότι: «Είναι μια επιβράβευση της ξεκάθαρα καλύτερης ομάδας σε όλο το θεσμό, στους ημιτελικούς και στον τελικό, ανεξάρτητα αν εξυπηρετεί σε πολλούς η σκοπιμότητα αυτό το γεγονός να αμφισβητηθεί και να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση του “ευνοημένου” ΠΑΟΚ. Μια ματιά στην πρόσφατη αλλά και μεταγενέστερη ιστορία μετατρέπει αυτή την “κατηγορία” σε ανέκδοτο».

Ο δε Ιβάν Σαββίδης, τρελαμένος με τη νίκη, θυμήθηκε τον… Ολυμπιακό δηλώνοντας: «Εκτιμώ ότι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πρέπει να υπάρχει μονοπώλιο. Αντιλαμβάνομαι ότι στον Ολυμπιακό δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η ηγεμονία τους τελειώνει. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο δυνατή ομάδα απ’ αυτούς. Και οικονομικά(!!!). Ο κ. Δρόσος και ο κ. Βασιλειάδης είχαν πάρει τη σωστή απόφαση να γίνει ο τελικός».

Ντελίριο Σαββίδη

Θα ξεκινήσουμε από τον κ. Σαββίδη. Ούτε λόγος για το λάθος του διαιτητή. Έπρεπε ο ΠΑΟΚ να πάρει το κύπελλο γιατί «δεν πρέπει να υπάρχει μονοπώλιο». Προφανώς εννοούσε ότι δεν πρέπει να πάρει η ΑΕΚ το κύπελλο για δεύτερη χρονιά, για να σπάσει το μονοπώλιο.

Η επισήμανση όμως ότι «η ηγεμονία του Ολυμπιακού τελειώνει, είμαστε πιο δυνατοί και οικονομικά» πού κόλλαγε; Προφανώς εννοούσε με γλαφυρό τρόπο ότι «ο ηγεμών απέθανε, ζήτω ο ηγεμών».

Το καλύτερο όμως το άφησε για το τέλος, όταν εγκωμίασε τους Δρόσο και Βασιλειάδη που επέτρεψαν να γίνει ο τελικός.

Σωστός ο Ιβάν. Με έναν μαχαιρωμένο, καμιά εβδομηνταριά στις Πρώτες Βοήθειες, με τραυματισμένους αστυνομικούς, με είσοδο οπαδών χωρίς εισιτήριο στο γήπεδο, με καταπάτηση όλων των διατάξεων του νόμου Κοντονή –κάτι που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κυρίως ο υπεύθυνος εισαγγελέας για τον Αθλητισμό, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, οφείλουν να ερευνήσουν–, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έκρινε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον ανύπαρκτο (ποδοσφαιρικά) πρόεδρο της ΕΠΟ, κ. Δρόσο, και στον υφυπουργό Αθλητισμού. κ. Βασιλειάδη, που, ενώ αντέδρασε αρχικά στο να γίνει ο αγώνας, ζητώντας αναβολή για μεθαύριο Τετάρτη, στη συνέχεια κάτω από την πίεση του Νίκου Παππά –προφανώς κατόπιν πίεσης από τον Ιβάν Σαββίδη–, αν και δικηγόρος, δέχτηκε να βάλει την υπογραφή του για την τέλεση του αγώνα, εντασσόμενος και αυτός στην κατηγορία των πολιτικών που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια νόμους και κανονισμούς.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους πραγματικούς υπεύθυνους για το χάλι αυτό της ΕΠΟ.

Η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ, που έχει διοριστεί από τον εξαφανισμένο –για λόγους που θα εξηγήσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ– Κωστάκη Κουτσοκούμνη, κατάφερε λόγω ανικανότητας αλλά και προθέσεως να διοργανώσει τον χειρότερο τελικό στην ιστορία του θεσμού.

Αντί να ορίσουν το γήπεδο του τελικού από τον Οκτώβριο, έκαναν το κορόιδο για να δουν ποιοι θα προκριθούν, και τι αντάλλαγμα μπορούν να ζητήσουν απ’ αυτούς.

Έτσι ο κ. Δρόσος αναδείχθηκε σε «μορφή» διοικητικού παράγοντα, εξυπηρετώντας την τσέπη του –βλέπετε, ο μηνιαίος μισθός τρέχει κανονικά– και βεβαίως τις επιδιώξεις του ΠΑΟΚ, του Ιβάν και του Κουτσοκούμνη που τον διόρισε.

Αλήθεια, ο πραγματικά υπεύθυνος για το χάλι του ποδοσφαίρου μας, και μέντορας τωνΚουτσοκούμνη, γεν. γραμματέας της UEFA, Θεόδ. Θεοδωρίδης, τι έχει να πει για όλα αυτά; Επιμένει ότι δεν έχει ιδέα, ότι δεν ανακατεύεται στα ελληνικά διοικητικά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, και άλλα ευτράπελα, ή έστω και στο και πέντε θα αναγνωρίσει τα λάθη του και θα δώσει λύσεις στο πολύπαθο ποδόσφαιρο;

Αφήσαμε τελευταίο τον επόπτη Καλφόγλου. Μετά το πέρας του αγώνα, δήλωσε ότι «καταστράφηκε». Ας μας επιτραπεί να έχουμε αμφιβολίες γι’ αυτό. Ή μάλλον να υποστηρίξουμε ότι με τη συμπεριφορά του «φτιάχτηκε» οικονομικά. Έστω και αν χάσει κάτι ψίχουλα από την αμοιβή του ως επόπτης, μετά τη διαγραφή του θα έχει όλο το περιθώριο να ασχοληθεί με τις δουλειές του και να αξιοποιήσει οικονομικά τον χρόνο του. Χωρίς καθημερινές προπονήσεις, συγκεντρώσεις, σεμινάρια και άλλα πολλά.

Ας μην ξεχνάμε ότι ως «ήρωας» στη Βόρεια Ελλάδα –βεβαίως από κάποιους φανατικούς οπαδούς του ΠΑΟΚ– θα μπορούσε να ανοίξει καφετέρια ή σουβλατζίδικο με τη βεβαιότητα ότι θα έχει πελατεία 24 ώρες το 24ωρο.

Όσον αφορά στον ΠΑΟΚ,που διά του εκπροσώπου Τύπου Κυριάκου Κυριάκου ότι «Δεν δέχομαι επιθέσεις από δημοσιογράφους για τα διαιτητικά λάθη που μας ευνόησαν, αν προηγουμένως δεν παρουσιάσουν άρθρα του με τα διαιτητικά λάθη που μας αδίκησαν. Αυτό είναι το δίκαιο και το ηθικό», σίγουρα έχει κάποιο δίκαιο. Αν στο οφ-σάιντ του Καλφόγλου με το οποίο πήρε το κύπελλο ο ΠΑΟΚ αναλογούν δέκα χρόνια ποδοσφαιρικής φυλακής, στο πέναλτι του Μανιάτη στον τελικό Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός αναλογούν… ισόβια. Τώρα αν ο τότε διαιτητής Τριτσώνης, που από απόσταση ενός μέτρου δεν σημείωσε το πέναλτι, έγινε ο αρχιδιαιτητής που όρισε τον Κύζα και τον Καλφόγλου είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθούν ο κ. Β. Γκαγκάτσης και ο μέντοράς του κ. Ψυχομάνης.

Βέβαια, ο Κυρ. Κυριάκος τη φράση του «αν υπονοεί η ΑΕΚ κάτι ύποπτο για τον ΠΑΟΚ να το καταγγείλει» τι την ήθελε; Την ίδια απάντηση έδινε επί είκοσι χρόνια ο Ολυμπιακός. Και βέβαια, κανείς δεν έκανε καταγγελία…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα