«Καταστροφή για την οικονομία η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ»

Στην Κοζάνη βρέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ, στην Κοζάνη, και τόνισε πως «δεν ιδιωτικοποιούνται ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ», αφού κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, «θα είναι καταστροφή για την οικονομία».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι  «ακυρώνονται οι αυξήσεις στο ρεύμα» και ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός υπογράμμισε πως το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σημαία ευκαιρίας, αλλά μια δέσμευση προς τον ελληνικό λαό, η οποία με σκληρές διαπραγματεύσεις θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

«Δίνουμε μία τιτάνια μάχη, πολλές φορές άνιση, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πλήρως και με συνέπεια το πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας και οι δεσμεύσεις μας δεν ήταν προεκλογικά λόγια, τα οποία ξεχνιούνται μετεκλογικά.

Το πρόγραμμά μας είναι μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, η οποία έχει υπογραφεί με αγώνες, με θυσίες, με την παρουσία δεκαετιών στην πολιτική ζωή και γι αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές, οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.

Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πανάκριβα αυτά τα μνημονιακά προγράμματα. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, θα κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Ο ελληνικός λαός στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα στηρίξει με αγώνες για να περάσουμε απέναντι.

Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό που υποστηρίζουμε δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ακόμα και τον γερμανικό λαό, ο οποίος υφίσταται συνέπειες και αυτός- τηρουμένων, βεβαίως, των αναλογιών.

Δεν είμαστε αποικία, ούτε είναι δυνατόν να υπάρχουν νεοαποικιακά καθεστώτα στον χώρο της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας ο Πειραιώτης βουλευτής είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία.

Γι αυτό τον λόγο”, συνέχισε, “η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ούτε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα παραμείνει δημόσιος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη ΔΕΗ απαλλαγμένη από ιδιωτικά ληστρικά συμφέροντα.

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε ότι είναι ακριβά -“είναι πανάκριβη η ενέργεια στη χώρα μας” ανέφερε χαρακτηριστικά- και στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Παράλληλα, η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, πρόσθεσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, ο υπουργός άφησε αιχμές για τη λειτουργία της και σημείωσε: “Είναι αναγκαίος ρυθμιστής της αγοράς αλλά όχι μία υπερκυβέρνηση που θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζει η ΡΑΕ τα τιμολόγια της ΔΕΗ”.

«Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις την κατασκευή της μονάδας 5 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας»

Η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την κατασκευή της Μονάδας 5 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα μονάδα θα είναι αντιρυπογόνα και θα βοηθήσει θετικά την ενεργειακή προοπτική της χώρας.

Ανακοίνωσε, δε, ότι πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε και τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της μονάδας.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή της μονάδας και να αρχίσει η λειτουργία της.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα της νέας αυτής μονάδας, για να μειωθεί όσο γίνεται, διότι στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα έχει αξία και το κάθε ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα