Κατασχέσεις και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία

Σφίγγει ο κλοιός και για οφειλέτες μικροποσών αφού  ανοίγει ο δρόμος και για κατασχέσεις χρεών  ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς  στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το ΚΕΑΟ αναλάμβανε χρέη άνω των 5.000 ευρώ ανά περίπτωση από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, στην οποία επισημαίνεται ότι οι οφειλές αυτές για να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ θα πρέπει να μην βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.

Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ επιμένουν ότι οι έλεγχοι που γίνονται θα ενταθούν, αλλά θα είναι στοχευμένοι, σε εκείνες τις περιπτώσεις που το ηλεκτρονικό σύστημα risk analysis που έχουν δημιουργήσει, θα χτυπάει «κόκκινο». Στο πλαίσιο αυτό, όταν αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα ασκηθούν πιέσεις για την αποπληρωμή τους.

«Όπου τα χρέη έχουν δημιουργηθεί από εργοδότες, θα διεκδικηθούν», επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντας.

Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν θα κυνηγηθούν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι. Αντίθετα, θα μπουν στο στόχαστρο όσοι επιδιώκουν δια της παραγραφής, μετά από 10ετία, να γλιτώσουν να καταβάλλουν την οφειλή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα