Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο μέσα στο δικαστήριο (βίντεο)

Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά.  Ένας αξιωματικό Κροάτης της Βοσνίας, όταν άκουσε την ποινή του  ήπιε δηλητήριο αφήνοντας τους πάντες άναυδους.

Ο λόγος γίνεται για τον Κροατοβόσνιοστρατιωτικό Σλόμπονταν Πράλιακ, ο οποίος δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όταν άκουσε πως η καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη επικυρώθηκε από το δικαστήριο, ήπιε ένα υγρό το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν δηλητήριο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για έναν από τους έξι πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατοβόσνιων οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Ο Πράλιακ το 2013 είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων στο ανατολικό Μόσταρ, στην Ερζεγοβίνη.

Όταν άκουσε στη Χάγη τον δικαστή να ανακοινώνει ότι η ποινή διατηρείται, ο Πράλιακ αφού κατανάλωσε ένα υγρό το οποίο βρίσκονταν σε ένα μικρό ποτήρι και αναφώνησε: «Ήπια δηλητήριο».

Δείτε το βίντεο:

Ποιος είναι ο Σλόμπονταν Πράλιακ

Ο Σλόμπονταν Πράλιακ είναι 72 ετών και ήταν πολιτικός και συγγραφέας στην Κροατία και κατά την διάρκεια του πολέμου στρατηγός με την πλευρά των Κροατο – βόσνιων.

Κάτοχος 3 πτυχίων. Ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας. Τις δεκαετίες του 70 και του 80 εργαζόταν όμως ως διευθυντής θεάτρων στο Ζάγκρεμπ, στο Οσιγιεκ και στο Μόσταρ.

Το 1991 κατατάχθηκε στον στρατό και έγινε στρατηγός.

Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου μαζί με άλλους 6 συμπατριώτες του. Θεωρείται υπεύθυνος για την μαζική δολοφονία μουσουλμάνων στην Βοσνία σε 30 δήμους. Επίσης, κατηγορήθηκε για εκτοπισμούς αμάχουν, για σεξουαλικές κακοποιήσεις, παράνομες φυλακίσεις ακόμα και για δουλεμπόριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα