Κατσέλη: Πότε θα αρθούν τα capital controls

Aρση των capital controls υπό προϋποθέσεις προς το τέλος του 2016 «βλέπει» η Λούκα Κατσέλη. Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ακόμα πως φόβος είναι η βασική αιτία μη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ ΕΠΤΑ, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι βασικοί παράγοντες για επιστροφή στην κανονικότητα είναι η σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τα capital controls, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι Ελλάδα θα μπορούσε να άρει τους περισσότερους ή και όλους τους κεφαλαιακούς περιορισμούς έως το τέλος του 2016 υπό προϋποθέσεις.

Τόνισε επίσης ότι μία από τις προϋποθέσεις για να αρθούν τα capital controls έχει ήδη εκπληρωθεί, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ως επόμενο βήμα, περιέγραψε την αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση.

Πάντως, η ίδια παραδέχθηκε ότι δύο ακόμη προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών – η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες – δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.
«Η επιστροφή των καταθέσεων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος, επειδή οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί», εξήγησε η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε μεταξύ άλλων: «η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, αλλά η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα