Κατσικάρης: «Δεν “μασάω” τα λόγια μου»

Για τη νέα δική του Εθνική ομάδα μίλησε ο Φώτης Κατσικάρης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός που θα έχει τους παίκτες του στη διάθεσή του από την Τρίτη που ξεκινούν οι προπονήσεις, αναφέρθηκε στη συμφωνία του με την Εθνική, για τις υπερβολικές προσδοκίες που έχει σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος, αλλά και για τους NBAερ.

Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν από τον οριστικό οικειοθελή αποκλεισμό του Κώστα Κουφού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φώτη Κατσικάρη:

-τη συμφωνία του με τη Εθνική: «Πιστεύω ότι υπάρχει το λεγόμενο τάιμινγκ στη ζωή μας, την προσωπική και την επαγγελματική. όπως και υποστηρίζω ότι δεν ισχύει το «πρέπει» σε κάθε συνεργασία, ακόμη κι αν οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσει και από τις δυο πλευρές δείχνουν -ή και είναι- ευνοϊκές για τη συμφωνία. Ό,τι είναι να μη γίνει, όμως, καλά κάνει και δεν γίνεται, όπως ισχύει και το αντίθετο. Η επαναπροσέγγιση της ομοσπονδίας αποτελεί τιμή. Δεν κρατήθηκαν εγωιστικές θέσεις και… αποστάσεις και ό,τι έχουμε συμφωνήσει έχει πραγματοποιηθεί».

-τις προσδοκίες του κόσμου: «Οι φίλαθλοι είναι αυστηροί με την Εθνική Μπάσκετ, γιατί την πιστεύουν, Ίσως φορές οι προσδοκίες είναι και εκτός πραγματικότητας, αλλά η πορεία της ομάδας, η αντοχή της στον χρόνο και η ανανεώσιμη εμφάνιση παικτών υψηλότατου επιπέδου συνεχίζουν την ώθησή της προς τις παγκόσμιες δυνάμει του αθλήματος. Είμαι αισιόδοξος όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για τη δουλειά που θα γίνει για να έρθει το αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε ομάδα με σκληρό χαρακτήρα και όχι ψυχολογία «ασανσέρ» ύστερα από κάθε βαριά ήττα και μεγάλη νίκη».

-την προετοιμασία της ομάδας: «Χρονικά, η προετοιμασία είναι περιορισμένη και δεν υπάρχει περιθώριο γνωριμίας και συνεννόησης. Γνωρίζω όλους τους συνεργάτες μου και άμεσα θα αφιερωθούμε στην προετοιμασία των παικτών. Θέλω να υπάρχει επαγγελματική νοοτροπία και στο περιβάλλον της Εθνικής, η οποία θα απομονωθεί για να δουλέψει και να μην έχει καμία ενόχληση, ώστε και να μη δίνεται το δικαίωμα δικαιολογιών στην ίδια την ομάδα. Κάθε μέλος της Εθνικής θα έχει τον ρόλο του και το ίδιο θα ισχύσει στη δομή των διοικητικών υπευθύνων. Η ανάλυση κάθε αποτελέσματος ανήκει σ’ εμάς. Η κρίση της πορείας μας θα γίνει στη λήξη του Παγκοσμίου».

-τον τρόπο προσέγγισης με τους παίκτες: «Πολύ τίμια, ειλικρινής και με ανθρώπινη προσέγγιση. Δεν μένω… πίσω από τα λόγια μου και δεν τα «μασάω». Είμαι πολύ φίλος μέχρι ενός σημείου. Θέλω όλοι οι διεθνείς να νιώθουν καλά ύστερα από εννέα μήνες πίεσης στους συλλόγους. Αν και εφόσον, όμως, αντιληφθώ ότι ξεπερνιέται η νοητή γραμμή και υπάρχει διάθεση εκμετάλλευση και τάσεις… παιδικής χαράς ή ατονίας και αδιαφορίας, τα χαμόγελα τελειώνουν…

-τους τρεις ΝΒΑερ: «Υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για την παρουσία τους και ταιριάζουν απόλυτα στο στιλ παιχνιδιού μας. Είναι πολύ θετικό ότι στο τελευταίο πρωτάθλημα του NBA ο Καλάθης και ο Κουφός ήταν στην ίδια ομάδα κι έχουν παίξει μαζί στην Εθνική με αποτέλεσμα να γνωρίζονται καλά και να έχουν την ίδια νοοτροπία. Ο Αντετοκούνμπο έκανε μεγάλη πρόοδο στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, έχει την αίσθηση της συμμετοχής σε εθνική ομάδα από τη Νέων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 1-2 θέσεις. Θεωρώ ότι οι μη Αμερικανοί παίκτες που αγωνίζονται στο NBA έχουν άγνοια φόβου και κινδύνου όταν παίζουν με τις εθνικές ομάδες τους σε παγκόσμια ή ηπειρωτικά πρωταθλήματα, επειδή έχουν αγωνιστεί σε κορυφαίο ανταγωνιστικό επίπεδο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η δημιουργία “σκελετού” από τους τρεις, ακόμη και στην ίδια πεντάδα. Αγωνίζονται στις τρεις πιο νευραλγικές θέσεις ο Καλάθης πλέι μέικερ, ο Αντετοκούνμπο φόργουορντ και ο Κουφός σέντερ».

-το τι θέλει να κρατήσει και να αλλάξει στον τρόπο παιχνιδιού: «Συνολικά, το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της Εθνικής είναι η άμυνά της. Και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο. Επιβάλλεται σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα να έχεις αμυντική «σκληράδα» και αυταπάρνηση για να μπορείς να βάλεις… δύσκολα και στον πιο επιθετικό αντίπαλο που θα έχεις. Στην επίθεση, δεν θέλω να είμαστε μονοδιάστατοι. Αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επιλογών στην παραγωγή του σκορ, εντός και εκτός ρακέτας, καλό «διάβασμα» του εκάστοτε αντιπάλου και επιβολή ρυθμού, σύμφωνα με τα πλεονεκτήματά μας, είτε σε γρήγορο ρυθμό που θα είναι το πρώτο ζητούμενό μας στην επίθεση είτε σε χαμηλό τέμπο. Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες που κλήθηκαν μπορούν να εφαρμόσουν αυτήν τη φιλοσοφία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα