Κατώτεροι των περιστάσεων (πρόεδροι και υπουργοί)

Ένας φίλαθλος που επιθυμεί να πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα της Super League, αν προηγουμένως είχε διαβάσει το απόσπασμα ανακοίνωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ «μας αηδιάζει η ΕΠΟ και συγκεκριμένα ο Σαρρής και ο προστάτης του και υποβολέας (λόγω ανικανότητας) Μώραλης», τι θα συμπέραινε; Ότι στο βασίλειο της… Δανιμαρκίας όλα είναι υπό κατάρρευση.

Όταν οι ίδιοι οι παράγοντες των ομάδων που συμμετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα μιλούν με τόση απαξίωση για τη διοργάνωση, τότε εύκολα μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ως «ανέκδοτο».

Έτσι οδεύουμε στο φινάλε αυτής της φαρσοκωμωδίας και… σπάνε τα ταμεία. Όχι από τον κόσμο που συρρέει στα γήπεδα για να παρακολουθήσει καλό ποδοσφαιρικό θέαμα, αλλά λόγω των ανακοινώσεων, των δηλώσεων και των συνεντεύξεων των προέδρων των ΠΑΕ, που όντως είναι πολύ… λυρικές.

Η καινοτομία πλέον φέτος είναι ότι οι ανακοινώσεις και οι «μπηχτές» έχουν ξεφύγει από τα στενά όρια διαμαρτυρίας κατά της διαιτησίας. Οι ΠΑΕ βγάζουν ανακοινώσεις και για παιχνίδια άλλων ομάδων, ενώ δεν φείδονται κατηγοριών κατά των… συνεταίρων τους στη Super League.

Και τι κάνουν οι υπερκείμενες αρχές; Η ΕΠΟ, η Super League και το υπουργείο Αθλητισμού;  Απλοί παρατηρητές. Θυμίζουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΑ στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κριμαία, όπου είδαν μία δίκαιη εκλογική διαδικασία, λησμονώντας τα τεθωρακισμένα και τους στρατιώτες χωρίς διακριτικά που έκοβαν βόλτες στους δρόμους. Οι Γιάννης Αδριανός, Γιώργος Σαρρής και Γιάννης Μώραλης αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να επιβάλουν την τάξη και την ευνομία, «βοηθώντας» και αυτοί με την ανυπαρξία τους στο να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο το ποδόσφαιρο.

Άραγε, έχουν σκεφθεί πώς θα προσελκύσουν επενδυτές στο ποδόσφαιρο, όταν από τη μία αδυνατούν να τιθασεύσουν τους παράγοντες και από την άλλη θέλουν να αλλάξουν την πεποίθηση των φιλάθλων, όταν η λέξη ισονομία μετά από μια διαρκή πλύση εγκεφάλου από τις δηλώσεις και τα οπαδικά ΜΜΕ έχει διαγραφεί από το ποδοσφαιρικό λεξικό; Σωστό είναι να μη δυσφημείται το «προϊόν» από τους διαγωνιζόμενους και να προστατεύεται. Όμως εδώ τίθεται ένα τεράστιο ερωτηματικό. Τι είναι δυσφήμηση; Είναι δυσφήμηση μόνο οι ανακοινώσεις και οι ύβρεις που ανταλλάσσουν μέσω των ανακοινώσεων οι ΠΑΕ, ή είναι χειρότερο να αλλοιώνονται αποτελέσματα από διαιτητικά λάθη, που για να τα χαρακτηρίσεις ανθρώπινα πρέπει να είσαι σε κατάσταση μέθης για ένα τουλάχιστον 48ωρο;

Ανακοινώσεις όλο τρέλα

Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι πως μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεων ο Σταμάτης Βελλής, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Απόλλων, όχι μόνο επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Super League, του Ολυμπιακού, άλλων ομάδων, αλλά και κατά του διαιτητή Αμπάρκιολη, τον οποίο τον χαρακτήρισε ως «εργαλείο».

«Καταλαβαίνω έστω και αργά ότι έχουν δίκιο αυτοί που εδώ και χρόνια φώναζαν πως είναι απλά ένα “εργαλείο” της ΚΕΔ για να εκτελεί τις εντολές της… Και όλοι ξέρουμε ποιος κατευθύνει την ΚΕΔ, που ούτε καν νόμιμο πίνακα διαιτητών δεν έχει συγκροτήσει. Και ας μην ακούσω “μα δεν παίξατε καλά” και κάτι τέτοια. Στο ποδόσφαιρο, όταν δεν παίζεις καλά σε τιμωρεί ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ, αν μπορεί, σίγουρα πάντως ΟΧΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ». Κι όμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ούτε από την ΕΠΟ, ούτε από την ΚΕΔ, αλλά ούτε και από τον ίδιο τον διαιτητή. Λες και όλοι αποδέχονται τον χαρακτηρισμό «εργαλείο».

Ο Βελλής, βέβαια, δεν σταμάτησε εκεί. Μίλησε, παράλληλα, για ένα «πρωτάθλημα με διάφορους “Αμπάρκιολη”», για ομάδες «που ξαφνικά ανοίγουν τα πόδια σε άλλες ομάδες οι οποίες φροντίζουν να μείνουν και με 10 παίκτες από νωρίς, μπας και κάνουν “λάθος” και κερδίσουν κανένα αγώνα που δεν πρέπει», για ειλημμένες αποφάσεις σχετικά με «…ανεξάρτητες και οικονομικά αυτάρκεις ομάδες που “δεν βολεύουν” το σύστημα που έχει στηθεί, και πρέπει να εξαφανιστούν». Και κατέληξε: «…ούτως ή άλλως ξεγραμμένους μας έχουν, ε, μη δείχνουμε και μαλ…».

Φυσικά, η αρχή είχε γίνει από τον συνήθη ύποπτο Γιάννη Αλαφούζο, που στις 10 Φεβρουαρίου σε ραδιοφωνική εκπομπή είχε μιλήσει για «σύμπλευση» με τον ιδιοκτήτη του ΠAOK, Iβάν Σαββίδη, με στόχο τη δημιουργία «κοινού μετώπου» για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. «Υπάρχουν πολλοί ικανοί πρόεδροι ομάδων, πλέον, στη Super League, όπως οι κ. Bελής, κ. Πανόπουλος, κ. Kωστούλας και κ. Σπανός. Σιγά-σιγά διαμορφώνεται μια συμμαχία». Την επομένη, οι «4» εμφανίσθηκαν να τον «αδειάζουν» με δηλώσεις τους, που απλά ξεκαθάριζαν ότι οι ομάδες τους δεν εντάσσονται σε «άρματα».  Δύο εβδομάδες αργότερα, οι δύο εκ των «4», οι Bελλής, Πανόπουλος, με τη στάση τους επιβεβαίωσαν τον Αλαφούζο. Και βεβαίως το βαρύ κλίμα της καχυποψίας στο ποδόσφαιρο δέχεται καθημερινά ενίσχυση όταν από τα ΜΜΕ του κ. Αλαφούζου η κριτική ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τους αγώνες για τη διαιτησία, με το περίφημο «Παράγκα και Όραμα» να σπάει ταμεία.

Τη «σκυτάλη» από τον Bελλή παρέλαβε ένας άλλος επιχειρηματίας που ασχολείται πολλά χρόνια με το ελληνικό ποδόσφαιρο. O Χρήστος Πανόπουλος, ιδιοκτήτης της ΠAE SKODA Ξάνθη έστειλε το δικό του… γράμμα «ενταύθα»: «Προς όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς με προεξέχοντες την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκ. Μετά τις τελευταίες καταγγελίες ή αναφορές (όπως θέλει το παίρνει ο καθένας) που ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ και είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το Δελτίο Τύπου αυτό, αναρωτιέται κανείς: Είναι θεμιτό “να μας φτύνουν και να νομίζουμε ότι βρέχει;”. “QUO VADIS” κύριοι;;;

Σημείωση: Μπορεί να μην βρέχει, μπορεί και να ψιχαλίζει (πάλι όπως θέλει το παίρνει ο καθένας)».

Αλλά το «πανηγύρι» δεν σταματά. Υπήρξε και η δήλωση του Λάμπρου Σκόρδα, ο οποίος μετά την ήττα του Άρη στα Χανιά από τον Πλατανιά είπε: «O Άρης δεν ομαδοποιείται, και ίσως αυτό να πληρώνει. Δεν βλέπετε πόσα στημένα αποτελέσματα υπάρχουν κάθε αγωνιστική και κανείς δεν κατηγορείται;» Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε καταφερθεί ανοικτά για τη διαιτητική προστασία που παρέχεται στη Βέροια.

Στο παιχνίδι εισήλθε και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναιτωλικός, Φώτης Κωστούλας, μετά την ήττα της ομάδας του στη Λιβαδειά, τονίζοντας ότι ο διαιτητής Κάμπαξης τελούσε υπό «μισθοφορική υπηρεσία με εντολή να δώσει τους βαθμούς στη συγκεκριμένη ομάδα». Όπως είπε, «για να στηθεί ένα παιχνίδι, θα πρέπει να είναι μέσα στο… παιχνίδι ή παίκτες ή παράγοντες. Ένας διαιτητής δεν το κάνει μόνος του επειδή έτσι του ήρθε. Καταλαβαίνω τώρα ακόμη πιο πολύ τον κ. Βελλή, όλα αυτά που έχει τραβήξει όλο αυτόν τον καιρό. Και για να μην πω και άλλες ομάδες, δεν χρειάζεται. Ο κόμπος, όμως, έφτασε στο χτένι. Υπάρχουν πολλές ομάδες που συστηματικά ευνοούνται, ας το δει αυτό η ΕΠΟ και ας κάνει κάτι».

 

Και οι βραβεύσεις
Φυσικά, οι διαμαρτυρόμενοι δεν έμειναν εκεί. Ο Χρήστος Πανόπουλος αναμφίβολα κέρδισε τις εντυπώσεις. Ανακοίνωσε ότι ζητά την άδεια της ΕΠΟ για να βραβεύσει διαιτητές αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, μιλώντας συγκεκριμένα για τους: «1) Κύριον Παππά, 2) Κύριον Δημητρόπουλο. 3) Κύριον Κάμπαξη, 4) Κύριον Ιωαννίδη, 5) Κύριον Αμπάρκιολη, 6) Κύριον Μάνταλο, 7) Κύριον Ζαχαριάδη, 8) Κύριον Κουτσιαύτη, 9) Κύριον Γουργιώτη, 10) Κύριον Ελευθερίου».

Βέβαια η ατάκα της χρονιάς ανήκει στον Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος μετά το ισόπαλο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη στη Λεωφόρο αναφερόμενος στον ρέφερι του Γιάννη Δελφάκη από την Αρκαδία είπε στην τηλεόραση: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκορπούν τον θάνατο στην Ουκρανία έφυγαν από το Κίεβο και ήρθαν σήμερα εδώ».

Στα χαρακώματα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός και ανησυχία για τους αγώνες Κυπέλλου

Λίγες μόνο ημέρες απομένουν, πριν από τις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, και το κλίμα ανάμεσα στις δύο ομάδες με αφορμή τη διαιτησία του Κάκου στο μεταξύ τους ματς στην Τούμπα θυμίζει αντίστοιχο «πολέμου».

Τα όσα διαδραματίστηκαν μετά τους αγώνες ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα και Άρη-ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά και τις εμπρηστικές ανακοινώσεις εκατέρωθεν που ακολούθησαν τα δύο ματς, ήρθαν και τα όσα δήλωσαν οι άνθρωποι του «δικεφάλου» μετά το παιχνίδι με τα Γιάννινα στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή για να «βάλουν το κερασάκι στην τούρτα», ενόψει των ημιτελικών. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γιώργου Γεωργιάδη μετά το παιχνίδι, όταν μίλησε για «…ειδικές συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Για ακόμη ένα παιχνίδι παίζαμε για ώρα με δέκα παίκτες. Υπάρχουν ειδικές συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις τού Στοχ κατά του διαιτητή Βοσκάκη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «…δεν μου αρέσει να μιλώ για τη διαιτησία, όμως όλοι είδατε τι έγινε».

Και οι οπαδοί

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο ενόψει των αναμετρήσεων με τους «ερυθρόλευκους» είναι η ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, που μιλούν για μετωπική σύγκρουση και κηρύσσουν τον πόλεμο στον Βαγγέλη Μαρινάκη και την ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή.

Οι σύνδεσμοι έκαναν λόγο για «σαπίλα που έχει ριζώσει βαθιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μέχρι πού μπορεί να φτάσουν.

Αναμένεται η αντίδραση της πλευράς του Ολυμπιακού και κυρίως των οπαδών του. Με τα δεδομένα πάντως που επικρατούν, το ενδεχόμενο να «τιναχτούν» στον αέρα τα δύο παιχνίδια του Κυπέλλου είναι ορθάνοιχτο.

Το κλίμα είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις και οι διαρροές μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Ο πρωταθλητής διαμαρτυρήθηκε για τη διαιτησία  του Κάκου και ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Ολυμπιακός που δεν είχε δει παίκτη του να αποβάλλεται για δυόμισι χρόνια και δεν το είδε φυσικά ούτε σήμερα στην περίπτωση της χειρονομίας του Σαλίνο, ο Ολυμπιακός που δεν έχει δει διαιτητή να καταλογίζει εις βάρος του πέναλτι για δυόμισι χρόνια και δεν το είδε ούτε σήμερα στη φάση που γκρεμίστηκε ο Αθανασιάδης (περιπτώσεις που αξίζει να ερευνηθούν αν είναι παγκόσμιο ρεκόρ), ξεπερνά τον εαυτό του διαρρέοντας υπό μορφή επίσημης θέσης ότι θα επιληφθεί της κατάστασης. Προφανώς, μόνο με τρεις φάσεις υπέρ του σε ντέρμπι στην Τούμπα δεν είναι ικανοποιημένος».

Η απάντηση ήταν η μετωπική επίθεση κατά Σαββίδη. Ο Ολυμπιακός έκανε λόγο για «χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως» και ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Επίσης, χαρακτήρισε τον Σαββίδη «δικτατορίσκο» και τονίζει: «Εμείς, κύριε Σαββίδη, έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους φόρους που μας αναλογούν χωρίς παζάρια και εκπτώσεις… Ο κύριος Σαββίδης πρέπει να σεβαστεί τους ελληνικούς νόμους και να πάψει να φέρεται ως… αποικιοκράτης ακόμα και μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο, δίνοντας εκβιαστικά τελεσίγραφα στην Ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ ως όχημα για τις επιχειρηματικές κινήσεις του στη Μακεδονία με αγορές ή ενοικιάσεις, με αντίτιμο ένα κομμάτι ψωμί, επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Palace, ξενοδοχεία στη Χαλκιδική) με αμφιβόλου προελεύσεως κεφάλαια, καθώς και για την προώθηση των πολιτικών του “οραμάτων” στη χώρα μας, που ξεπερνάνε τα όρια της γραφικότητας».

Για να δοθεί στο τέλος νέα απάντηση από τον Σαββίδη, ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Και το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια.

Απαντήσεις της… πλάκας και ατιμωρησία

Αυτό το… καρναβάλι οι Γιώργος Σαρρής και Γιάννης Μώραλης απλά το παρακολουθούν από διακεκριμένη θέση, και αυτό που όλοι οι φίλαθλοι συμπεραίνουν είναι ότι όλες οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ότι το καθεστώς ατιμωρησίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει, κάνει ό,τι θέλει, και οι πρόεδροι ΕΠΟ και Super League απλά με νερόβραστες δηλώσεις προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχουν.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα από την Αγγλία για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις που προστατεύουν το προϊόν. Ο Άλαν Πάρντιου, προπονητής της Νιούκαστλ, σε μία στιγμή έντασης έσπρωξε αντίπαλο ποδοσφαιριστή (τον Ντέιβιντ Μέιλερ τής Χαλ) και τιμωρήθηκε με επτά αγωνιστικές μακριά από τους πάγκους. Τις δύο πρώτες να βρίσκεται στην εξέδρα και τις υπόλοιπες πέντε να μην εισέρχεται ούτε στις κερκίδες για να παρακολουθήσει τα παιχνίδια. Στη χώρα μας ο Σούλης Παπαδόπουλος έπιασε από τον λαιμό τον Αραβίδη του Πανιωνίου και δεν κλήθηκε καν σε απολογία.

Στην Αγγλία όταν ένας ποδοσφαιριστής φαίνεται στο βίντεο να χτυπά αντιαθλητικά αντίπαλο τιμωρείται με συνοπτικές διαδικασίες. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Ινσαουράλδε του ΠΑΟΚ γρονθοκόπησε τον Εντιγκά του Ολυμπιακού, αλλά οι επαΐοντες δεν σκέφθηκαν να τον καλέσουν έστω για έναν… καφέ για να τους πει πρόσωπο με πρόσωπο πώς του ήρθε και χτύπησε αντίπαλο.

Προφανώς και η δήλωση Σαρρή αποδεικνύει ότι είναι ανήμπορος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο… τσίρκο: «Θα συνεχίσω, σε αντίθεση με τους κάθε λογής και εκ του ασφαλούς “επαναστάτες”, να τοποθετούμαι για όλα τα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου στα θεσμικά όργανα, εκεί όπου και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει εκπρόσωπο. Το ίδιο θα συνιστούσα σε όλους που υποτίθεται πως επιθυμούν να υπερασπιστούν τα εταιρικά ή προσωπικά τους συμφέροντα κόντρα σε “συστήματα”, “ελέγχους” και “ελεγκτές”. (…) Ο εύκολος δρόμος των χαρακτηρισμών, μέσω ανακοινώσεων προς ικανοποίηση των εσωτερικών μετώπων και του οπαδικού αισθήματος, δεν οδηγεί πουθενά. Απλώς ανακατεύει τη λάσπη στον ανεμιστήρα».

Όσο για τον Γιάννη Μώραλη, όποιος αντέξει και διαβάσει όλη τη δήλωσή του για τις κατηγορίες του ΠΑΟΚ θα πρέπει μετά να τρέξει σε ένα φαρμακείο για να αγοράσει ηρεμιστικά. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. διά του προέδρου της κ. Βρύζα ουδέποτε, τουλάχιστον τους τελευταίους 19 μήνες, έχει θέσει οποιοδήποτε θέμα περί κακής η ανεπαρκούς λειτουργίας του συνεταιρισμού σε κάποιο τομέα των αρμοδιοτήτων του. Ουδέποτε έχει υποβάλει προτάσεις περί βελτίωσης του “προϊόντος” που λέγεται ποδόσφαιρο στον συνεταιρισμό».

Όσο για τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Αδριανό, δεν είδαμε ούτε μία τυπική δήλωση, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Tέλος, οι υπεύθυνοι της Πειθαρχικής Επιτροπής για ποιον λόγο αποφεύγουν να επιβάλλουν ποινές με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, όπου στο άρθρο 25 με τον τίτλο «Δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων» και στην παράγραφο 1δ αναφέρει ρητά: «Σε περίπτωση νέας υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή τουλάχιστον 120.000 ευρώ και αφαίρεση βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα της υπαίτιας ομάδας»;

Με βάση τις ανακοινώσεις, οι παράγοντες είναι πολλαπλά υπότροποι. Όμως ουδείς αποφασίζει να εφαρμόσει τον κανονισμό…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα