Αλέξης εναντίον Κυριάκου για τα «μάτια» του Ιβάν

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή o Αλέξης Τσίπρας και o Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Oι τόνοι ανέβηκαν όταν συζήτησαν την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, σχετικά με τα πρόστιμα που θα διαγράφονται για λαθρεμπόριο.

«Ζήσαμε τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά που ως πρωθυπουργός δεν είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε μία ερώτηση. Μια διαδικασία fast track με δεκάδες ΠΝΠ. Μιλάτε εσείς για τροπολογίες; Ξεχνάει αυτό το σώμα τις νυχτερινές τροπολογίες που περάσατε για να δώσετε ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνειά σας; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός και το σώμα τις τροπολογίες με τις οποίες σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα; Τα ξεχνάμε;» είπε ο πρωθυπουργός.

Τότε ήταν που ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε, με τους τόνους να ανεβαίνουν και τον κ. Τσίπρα να του λέει: «Εδώ είναι Βουλή, δεν είναι στούντιο για τηλεπωλήσεις!»

«Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η Ν.Δ.», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο. Αλλά, παρ’ ελπίδα σας -είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία».

“Γραφικός ο Μητσοτάκης”

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε επίσης την εκτίμησή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία. Μια τροπολογία για την οποία, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, η Ν.Δ. θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας– για τις επενδύσεις.

Τέλος, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι υποτιμά τον βουλευτή, ζητώντας να επανακατατεθεί η τροπολογία από υπουργό. Γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: σε πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν την αγωνία για το αύριο των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και έχουν χρέη από το παρελθόν, αλλά η Ν.Δ. μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Μητσοτάκης: “Να πείτε ποιους αφορά η τροπολογία για τις παραβάσεις λαθρεμπορίας”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του: «Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση από την κυβέρνηση; Κύριε Βούτση, προστατέψτε το κύρος του Κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία ή να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βουλή».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε: «Να πείτε ποιους αφορά η τροπολογία για τις παραβάσεις λαθρεμπορίας. Δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας. Αν είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές, γιατί έρχεται ως τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό. Σας προτείνω μία συμβιβαστική λύση. Θα αποσύρετε την τροπολογία, η οποία δεν είναι κατεπείγουσα. Θα την ξανακαταθέσετε, αφού πρώτα ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν κριθεί πως πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ είμαστε να το κάνουμε».

“Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας”

Στη συνέχεια έλαβε ξανά το λόγο ο πρωθυπουργός που υποστήριξε: «Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. μπορεί να μην ψηφίσουν, αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα