«Καψούρα» Πλατινί για τα… διαφυγόντα κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών!

Ελάχιστες ήταν οι πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο αναφορικά με τη συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ο πολύς κόσμος γνωρίζει μόνο όσα δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός προϊστάμενος, και όχι τις λεπτομέρειες όσων ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο πρόγραμμά της, αλλά η βασική έννοια του Μισέλ Πλατινί ήταν οι στοιχηματικές εταιρείες και το… αλισβερίσι που γίνεται στην Ελλάδα!

Από τη συνάντηση των δύο ανδρών προέκυψε μία γενική ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, αλλά και διαφωνίες, για τις οποίες δεν έγινε κάποια διευκρίνιση. Διέρρευσε προς τα έξω ότι αφορούσαν τα περί… αυτοδιοίκητου και της λεπτής γραμμής μεταξύ του δικαιώματος παρέμβασης της Πολιτείας και της αυτονομίας που διέπει τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι σε επίπεδο έρευνας για τη χειραγώγηση αγώνων και φοροδιαφυγής, η Πολιτεία μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, καθώς αποτελεί υποχρέωσή της και είναι μοναδική υπεύθυνη για την καταπολέμησή τους, ενώ ο Μισέλ Πλατινί δεσμεύτηκε να παρέχει όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία του για την πάταξη των συγκεκριμένων φαινομένων. Αυτό κρατήστε το ως σημείωση για τα παρακάτω…

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες που προέκυψαν, πιθανόν για τα θέματα που πλήττουν το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την αποφασιστικότητά του, ενημερώνοντας πως, αν και δεν το επιθυμεί, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμη και στη μη συμμετοχή των ομάδων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς! Προκειμένου, όμως, να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, συμφώνησε στη σύσταση ομάδων εργασίας, οι οποίες θα συνεργαστούν και θα παραδώσουν τα αποτελέσματά τους μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση, ώστε να εκτιμηθεί η πρόοδος των συζητήσεων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σταύρος Κοντονής προχώρησε σε δηλώσεις, τις οποίες παρουσιάζουμε για την ιστορία της όλης διαδικασίας:

«Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης είχαμε μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα και μας δηλώθηκε από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες ότι θα έχουμε την βοήθεια και την συμπαράστασή τους στα σοβαρά ζητήματα για την πάταξη της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

»Επίσης, ρητά αναφέρθηκε εκ μέρους τους ότι, για τα θέματα της φοροδιαφυγής και της χειραγώγησης των αγώνων, θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε όποια πρωτοβουλία κρίνει αυτή απαραίτητη να λάβει, δεχόμενοι ότι αυτό είναι ένα πεδίο απόλυτης παρέμβασης και ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης.

»Στα ζητήματα που δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση, τις δύο Ομοσπονδίες και την ΕΠΟ, για να καταστεί δυνατή η συμφωνία και σε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή ζητήματα θεσμικά, εκδημοκρατισμού και διαφάνειας. Έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έως τις 30.3.2015 να γίνει ένας πρώτος κύκλος συνομιλιών των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων.

»Στις 30 Μαρτίου θα γίνει μία συνάντηση στην Αθήνα, όπου θα καταγραφεί η εξέλιξη των συνομιλιών και των εργασιών της επιτροπής και το ενδεχόμενο γεφύρωσης των διιστάμενων απόψεων. Καταληκτική ημερομηνία προσδιορίστηκε η 30η Απριλίου, μετά την οποία η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν των συνομιλιών, θα πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις που κρίνει σκόπιμες, στο νομοθετικό επίπεδο.

»Κατά τη συζήτηση η οποία έγινε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις πολυετείς παθογένειες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κυρίως στη βία και στη φοροδιαφυγή και μπροστά σε αυτήν την προοπτική, εξετάζει το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πράγμα το οποίο δηλώθηκε ότι ούτε επιθυμούμε, ούτε επιδιώκουμε. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο συστάθηκε η ομάδα εργασίας η οποία μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που θα τεθούν».

Έντονο ενδιαφέρον Πλατινί για τη χασούρα των στοιχηματικών εταιρειών

Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε με έμφαση ότι η UEFA θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της στην καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο Μισέλ Πλατινί θέλει να «κτυπήσει» τα στημένα παιχνίδια. Το έχει αποδείξει εξάλλου, με τις non paper λίστες που στέλνει η αρμόδια υπηρεσία στην ΕΠΟ, με τα λεγόμενα ως ύποπτα ματς, για τα οποία δεν έχει αποδειχθεί το παραμικρό. Όλως τυχαίως, οι λίστες διαρρέουν σε ελληνικό ιδιωτικό κανάλι, ο ιδιοκτήτης του οποίου έχει συναντηθεί πρόσφατα με τον Μισέλ Πλατινί, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής της ομάδας του στα ευρωπαϊκά κύπελλα!

Το παιχνίδι που παίζει είναι πολύπλοκο και περίεργο. Ο Μισέλ Πλατινί δεν «κόπτεται» για την αντιμετώπιση του στοιχηματισμού στο ποδόσφαιρο, το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο στήσιμο αγώνων. «Κόπτεται» για τα παιχνίδια που ενδεχομένως να στήνονται από παράγοντες ομάδων και δεν ελέγχονται από τις στοιχηματικές εταιρείες! Με άλλα λόγια, η «καούρα» του έχει να κάνει με τα… διαφυγόντα κέρδη των «μπουκ», οι οποίοι βαφτίζουν «ύποπτο» κάθε ματς που καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά στους παίκτες! Για τα παιχνίδια που παρουσιάζουν περίεργη εξέλιξη, αλλά τα λεφτά των τζογαδόρων καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια των στοιχηματικών εταιρειών, ούτε λόγος. Αυτά δεν θεωρούνται ύποπτα. Αντιθέτως, οποιοδήποτε παιχνίδι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πονταρισμάτων και δικαιώνει τους παίκτες, ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με εισήγηση των ίδιων των στοιχηματικών εταιρειών!

Όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, ο Μισέλ Πλατινί ήταν τόσο επίμονος στο συγκεκριμένο ζήτημα, που σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση που είχε με τον Σταύρο Κοντονή. Ούτε για τη βία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μόνο για τα… διαφυγόντα κέρδη από το στοίχημα  και τη διατήρηση του ίδιου status για την εκλογή του ΔΣ της ΕΠΟ. Μόνο για τον έλεγχο –στην ουσία– των πονταρισμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε… «ούτε συνέταιροι να ήταν»!

Ήταν δε τόσο χαρακτηριστική η αδιαφορία του για το… αυτοδιοίκητο και τα όριά του, που συνηγόρησε δίχως πολλές-πολλές κουβέντες στη δημιουργία κλιμακίων –κάτι σαν την τρόικα–, προκειμένου να διενεργήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους και να αποφανθούν. Με άλλα λόγια, ο Πλατινί παρέπεμψε στα… τεχνικά κλιμάκια το αυτοδιοίκητο και τις παρεμβάσεις της Πολιτείας, αλλά δήλωσε «παρών» με όλα τα «όπλα» του στο θέμα της χειραγώγησης αγώνων! Αυτό και μόνο λέει πολλά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα