Απεγνωσμένες κινήσεις Γκιρτζίκη (για παραμονή στην ΕΠΟ)

Τρεις θα είναι οι άνθρωποι που θα τεθούν επικεφαλής της νέας ΚΕΔ, σύμφωνα με την παραδοχή του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη.

Στην προβλεπόμενη συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Ομοσπονδίας και των νεοεκλεγέντων προέδρων της Super και της Football League, του Γιώργου Στράτου και του Στέλιου Σφακιανάκη, το κύριο θέμα συζήτησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη διαιτησία.

Ο κύριος Γκιρτζίκης, λοιπόν, εξήγησε στους δύο άνδρες πως η νέα ΚΕΔ θα αποτελείται από τρία πρόσωπα, ένας που θα επιλέξει η ΕΠΟ, ένας που θα επιλέξει μέσω εκλογικής διαδικασίας η Super League, και τέλος ένας που θα είναι κοινής αποδοχής. Αυτή η τριανδρία θα φτιάξει τους νέους πίνακες και κάπως έτσι θα επιλέγονται και οι διαιτητές τη νέα περίοδο.

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα έχει… Πατήρ, Υιό και Άγιο Πνεύμα, αλλά τρεις άνδρες που θα πρέπει να συμφωνούν κάθε φορά που θα ορίζουν, θα παραπέμπουν, θα τιμωρούν, θα προβιβάζουν, θα διεθνοποιούν ή θα καθαιρούν διαιτητές από τους πίνακες.

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης λειτουργεί σε αυτούς τους τελευταίους μήνες της θητείας του ως υποχρεωμένος –προφανώς από τους διεθνείς φορείς– να πράξει τα δέοντα, τα φυσιολογικά, εκείνα που προωθούν την αξιοπιστία του προϊόντος και τη διαφάνεια. Μία ΚΕΔ τριών κεφαλών δεν θα μπορεί εύκολα να εξυπηρετεί συμφέροντα ή να διαμορφώνει καταστάσεις. Μένει να δούμε αν αυτή η διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή της ΚΕΔ θα γίνει με τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ και αν αυτή νομιμοποιείται να προτείνει τον δικό της αρχιδιαιτητή και να συμφωνήσει για το τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Βέβαια, η εύκολη αυτή στροφή του Γκιρτζίκη στο να αποδεχθεί το ισπανικό μοντέλο, αποτελεί προσπάθεια παραμονής στην ΕΠΟ, αφού με την υποχώρησή του αυτή δεν θα συγκρουστεί στο θέμα της ΚΕΔ με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ως γνωστόν οι εκλογές της ΕΠΟ διεξάγονται τον Οκτώβρη και η σημερινή διοίκηση γλίτωσε την αντικατάστασή της από μία διοικούσα επιτροπή επιλογής της FIFA, καθώς την τελευταία στιγμή εναρμονίστηκε το καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αυτό σημαίνει πως αν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί απομάκρυνσης από το ποδόσφαιρο των ανθρώπων που έχουν νομικές εκκρεμότητες, τότε ο ένας από τους τρεις άνδρες θα είναι επιλογής του κ. Γκιρτζίκη και για τον τρίτο της παρέας της νέας κεφαλής της ΚΕΔ θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει.

Θα νομιμοποιείται άραγε εκείνος που θα επιλεγεί από τον κ. Γκιρτζίκη και την παρέα του να μετέχει στην τριάδα της Κεντρικής Επιτροπής αν μετά καθαιρεθεί ο πρόεδρος και η διοίκησή του, ή θα έχουμε νέες ανακατατάξεις;

 

Τα πιθανά ονόματα

Η Super League μπορεί να άλλαξε πρόσφατα πρόεδρο, αλλά εδώ και εβδομάδες η πλειοψηφία των ΠΑΕ φαίνεται να συμφωνεί ούτως ώστε ο εκπρόσωπος της Λίγκας στην ΚΕΔ να είναι ο Βασίλης Τεροβίτσας. Μέχρι πρόσφατα το προβάδισμα είχε ο Γιώργος Μπίκας, αλλά δηλώνει αρνητικός στο να μπει σε μία επιτροπή με συνεργάτη τον Φραγκίσκο Σωμαρακάκη.

Αν τυχόν αλλάξει ο εκλεκτός της ΕΠΟ, όμως, και η Ομοσπονδία προτείνει ένα νέο πρόσωπο στη θέση του τωρινού αρχιδιαιτητή, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξει γνώμη και ο Μπίκας.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα απαρτίζουν την κεφαλή της νέας ΕΠΟ, αν η συνεργασία θα είναι αρμονική και αν το ισπανικό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα