Κεντροαριστερές αρρυθμίες…

Τα όσα έγιναν στην Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική κατοχύρωση της αλλαγής φύλου ανέδειξαν σε μεγάλο βαθμό τις αρρυθμίες που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην Κεντροαριστερά, καθώς και τις σημαντικότατες διαφορές που έχουν στην πολιτική θεώρηση ακόμη και απλών ζητημάτων οι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι όλοι οι πολίτες που σκέφτονται, ή έχουν αποφασίσει να μετάσχουν στην ψηφοφορία της 12ης Νοεμβρίου αναμφίβολα μπλέχθηκαν για το ποια είναι η θέση του νέου φορέα σε αυτό το θέμα των διεμφυλικών. Η Φώφη Γεννηματά για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι σκέφτεται πρώτιστα το πολιτικό κόστος. Με ένα «παρών» και μία απουσία (κατά σύμπτωση όπως και στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών) επέλεξε να ακούσει ως ένα σημείο τις «ιερές» ενστάσεις της Εκκλησίας, σκεπτόμενη προφανώς ότι στις εκλογές για το νέο φορέα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα είναι χριστιανοί και ηλικιωμένοι, οι οποίοι πρώτα θα έχουν πάει στην Κυριακάτικη λειτουργία.

Αντίθετα οι βασικοί συνοδοιπόροι της στο εγχείρημα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πήραν ξεκάθαρη θέση. Ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου δείχνοντας ότι δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, όταν υπάρχει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Η Γεννηματά

Είναι προφανές πλέον ότι η μάχη της Βουλής την προηγούμενη Τρίτη ανέδειξε τις διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα και στο «θολό τοπίο» που επικρατεί ως προς το στίγμα που θα ακολουθήσει. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, αποφεύγει τις προσωπικές επιθέσεις στις ομιλίες της και κινείται σε ένα απόλυτα προστατευμένο γι’ αυτήν περιβάλλον. Οι συνεργάτες της διοργανώνουν συγκεντρώσεις κι εν συνεχεία επικοινωνούν πως η συμμετοχή του κόσμου έστειλε μηνύματα.

Η κ. Γεννηματά είναι –βάσει δημοσκοπήσεων– το φαβορί και γι’ αυτό αποφεύγει τις κορώνες. Αντίθετα οι όποιες απαντήσεις της μέχρι σήμερα είναι μέσω διαρροών από τους συνεργάτες της. Κράτησε σκληρή στάση για να μην υπάρξει εξ αποστάσεως ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, προκειμένου να μην ψηφίσουν οι μετανάστες της κρίσης, γνωρίζοντας τόσο η ίδια, όσο και οι συνεργάτες της, πως όσοι μένουν πλέον εκτός Ελλάδας θα εξέφραζαν την οργή τους κατά της επίσημης υποψηφίας του ΠΑΣΟΚ. Ουδείς στο επιτελείο της ενδιαφέρθηκε για τα αστεία επιχειρήματα που έθεσαν στην επιτροπή Αλιβιζάτου, προκειμένου να αποφύγουν την e-ψηφοφορία, με συνέπεια να προκαλούν τον γέλωτα σε όσους έχουν έστω και μία τυπική γνώση της τεχνολογίας. Πώς είναι δυνατόν να μπορούν οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια όταν αποπληρώνουν το δημόσιο μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών και να μην είναι ασφαλής η ψηφοφορία που θα λειτουργούσε με προσωπικό κωδικό αριθμό;

 Ο Θεοδωράκης

Σε αντίθεση με την Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει πρόβλημα με την υπερπροβολή, αλλά και με την επαφή με τον κόσμο. Διοργανώνει ανοιχτές συνεντεύξεις Τύπου-συζητήσεις, όπου εκτός των δημοσιογράφων δέχεται ερωτήσεις και από απλούς πολίτες σε μία προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Πόνταρε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά δεν του βγήκε, αλλά από το επιτελείο του εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως «εάν οι ψηφοφόροι ξεπεράσουν τις 200.000, τότε θα είναι ο νικητής των εκλογών».

Μέχρι τώρα φροντίζει να τονίζει την ηγετική του παρουσία, ως επικεφαλής του Ποταμιού, όπως έπραξε στην ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου, ψηφίζοντας θετικά. Στις δηλώσεις του δεν κάνει λόγο για «Κεντροαριστερά», αλλά για «προοδευτικό Κέντρο», έναν όρο που έχει χρησιμοποιήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ποντάρει κατ’ αυτό τον τρόπο και στην στήριξη των βενιζέλικων στελεχών. Επίσης έχει κάνει ανοίγματα τόσο στις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, όσο και στην ΔΗΜ.ΑΡ. Μάλιστα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου έκαναν πολύ κολακευτικά σχόλια για την ομιλία του στη Βουλή στο νόμο για την αλλαγή φύλλου. Βέβαια μέχρι την ημέρα των εκλογών θα πρέπει να πείσει κι ένα 20-30% των μελών του Ποταμιού να ενεργοποιηθεί, καθώς μέχρι τώρα παρουσιάζεται αποστασιοποιημένο, διότι δεν επιθυμεί την συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ.

 Ο Καμίνης

Ο Γιώργος Καμίνης στηρίζεται στον μηχανισμό που του έδωσε τις δύο συνεχόμενες νίκες στις δημοτικές εκλογές το 2010 και το 2014. Ξεκαθάρισε κι επισήμως από τα Ιωάννινα την Τετάρτη, ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά:

«Άργησα να μπω στην λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά από την στιγμή που έκανα το βήμα θα παραμείνω. Εγώ ήρθα για να μείνω». Ήδη επιτέθηκε στην Φ. Γεννηματά χαρακτηρίζοντας της ως φυγόμαχη για τη στάση της στο θέμα της αλλαγής φύλου, ενώ στις τελευταίες ομιλίες του τονίζει με έμφαση την διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε όλους τους προέδρους, πλην της αντιπάλου του, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι με τη Γεννηματά η παράταξη θα μείνει μικρή. Υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία το έργο του ως δημάρχου και θέλει να πείσει ότι μπορεί να ενώσει και μάλιστα συνεκτικά το αμάλγαμα που συνθέτει όλους τους χώρους της Κεντροαριστεράς. Οι συνεργάτες λένε ότι «αν μπει στο β’ γύρο τότε όλα παίζονται».

 Ο Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζεται στο νεαρό της ηλικίας του, επικαλείται την ανάγκη ανανέωσης και προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι ο «Τσίπρας της Κεντροαριστεράς». Το γεγονός ότι δεν κατείχε κυβερνητικές θέσεις του δίνει την άνεση να διατυπώνει κριτική για τα πεπραγμένα παλαιότερων ετών, όπως έκανε πρόσφατα επικρίνοντας, το κόμμα τους για τη συγκυβέρνηση τόσο με τον Γιώργο Καρατζαφέρη (με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο), όσο και για τη μοιρασιά των θέσεων (το περίφημο 4-2-1) με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Ως πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει πολλούς «πυρήνες» στελεχών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 Οι υπόλοιποι

Ο Γιάννης Μανιάτης επιδιώκει 13 debates καθώς θέλει να ενισχύσει το προφίλ του και να προβάλλει τις θέσεις του να υπενθυμίσει την κυβερνητική του θητεία σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Περιβάλλοντος. Στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής έχει κάνει την έκπληξη με υψηλά ποσοστά που τον φέρνουν σε απόσταση αναπνοής από την θεωρούμενη «ισχυρή τετράδα» Γεννηματά, Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη.

Ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης. Παραμένει σε χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Πρόσφατα κατήγγειλε τους δημοσκόπους ότι θέλουν να παίξουν παιχνίδι στο χώρο της κεντροαριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφισβητεί τα ποσοστά που δίνουν.

Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει, επίσης, χαμηλή απήχηση, κινείται στο 2%. Μένει να φανεί αν τον ωφελήσει η κόντρα με την Εκκλησία μετά την δήλωσή του για ομοφυλόφιλους ιεράρχες. Ως πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στο έργο του, δηλαδή στον Καλλικράτη και την Διαύγεια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα