Κεντροαριστερό αρχηγό θέλει στο ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης (για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ)

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών δυνάμεων βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε θετική έκβασης της προσπάθειας που γίνεται θα έχει αυτομάτως αρνητικές συνέπειες για το κυβερνών κόμμα. Και πλέον κάθε εκλογική μονάδα, κάθε ψήφος μετρούν πολλαπλάσια.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Όσοι πιστεύουν ότι αυτά που είπε με το άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης δεν τους αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής για να συμπληρώσει ότι «ο Λαλιώτης έστειλε το μήνυμα και είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορεί η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνει δεκανίκι της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη επιλογή της πρέπει να είναι ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το καταλαβαίνει κάθε πολίτης που πίστεψε στην “Αλλαγή” του ’81 και κάθε στέλεχος που υπηρέτησε δίπλα στον Ανδρέα» κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Η δήλωση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο δεν χαροποίησε ιδιαιτέρως την Χαριλάου Τρικούπη. Απαντώντας στον πρώην σύντροφό του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε δεικτικά: «Ο κ. Κουρουμπλής ήταν ο άνθρωπος που το 2012 παίζοντας θέατρο στη Βουλή και με τρεμάμενη φωνή μάς είπε “συγκινημένος” ότι δεν μπορεί να ψηφίσει 2,5 δις. μέτρα γιατί του έστειλε επιστολή η κόρη του! Με ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 20 δισ. μέτρα αλλά η κόρη του δεν έστειλε ούτε ένα γράμμα… Ξεπέρασε εύκολα την συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο και ούτε ένα γράμμα από την κόρη …

Ο κ. Τσίπρας τον επιβράβευσε για τις υπηρεσίες του ως δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και τον κρατά στην υπουργική καρέκλα! Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του θα επαναφέρει τη ΝΔ και το νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη (…) μην ψάχνει συνενόχους (σ.σ. ο Π. Κουρουμπλής). Το ΠΑΣΟΚ η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μια επιλογή, τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Προϋπόθεση, καμία συνεργασία με πολιτικούς τυχοδιώκτες τύπου κ. Κουρουμπλή κλπ».

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ένα άρθρο του πρώην υπουργού από μεταγραφή του Κώστα Σημίτη, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου ο οποίος θυμίζει πως «εκείνο όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η απήχηση των παρεμβάσεών του υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σε νέο φορέα με εκσυγχρονιστικό πρόσημο και το, εκ των πραγμάτων, ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την εκσυγχρονιστική Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τι συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτός ο Αύγουστος, λοιπόν, έχει ειδήσεις σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την Κεντροαριστερά. Κάτι που σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ ακόμα υπάρχει και μάλιστα έχει τη δική του δυναμική ώστε όλοι να προσπαθούν να το χειραγωγήσουν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη ηγεσία που θα προκύψει στο κόμμα που διαμορφώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία. Ένας κεντρώος πολύ πιο εύκολα θα το έδενε στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας χαρίζοντας της τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές. Ένας κεντροαριστερός αρχηγός πάλι θα επέλεγε είτε την αυτόνομη πορεία είτε την συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην… επάρατο Δεξιά.

Μάλιστα ο χρόνος που επιλέχθηκε για την παρέμβαση Λαλιώτη δεν είναι διόλου τυχαία. Τώρα που όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εμπλεκόμενοι είτε ατομικά είτε σε συνεργασία επιχειρούν να προωθήσουν το πρόσωπο της δικής τους επιλογής ώστε να προδιαγράψουν την επόμενη μέρα, το άλλοτε «θείο βρέφος» ήρθε για να αγγίξει ευαίσθητες χορδές μέσα από την Εφημερίδα των Συντακτών, να δείξει εν ολίγοις ότι η συνέχεια του χώρου που εκπροσωπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα πρέπει να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ.

Με την διαφορά πως η ίδια η Φώφη Γεννηματά έχει απορρίψει προ πολλού ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά την ίδια ώρα ταλανίζεται μεταξύ παλαιού ΠΑΣΟΚ, εκσυγχρονιστών και βενιζελικών. Αν και δεν μπορεί να αποδεχθεί τους δύο τελευταίους, παρόλα αυτά δεν μπορεί να τους απορρίψει και απροκάλυπτα.

Αυτή η δυσκολία της, λέγεται πως οδήγησε την υποψηφιότητα Καμίνη που με περισσή χαρά αποδέχονται τόσο οι Κ. Σημίτης και Ευ. Βενιζέλος αλλά ακόμα και το Ποτάμι όπως ψιθυρίζεται. Θα μπορούσε να είναι η ευρωπαϊκή πρόταση της κεντροαριστεράς που με άλλους όρους θα συνεργαζόταν και με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«ΔΩΡΟ» ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΜΙΝΗ
Η εκλογή Καμίνη εκτιμάται από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ ως δώρο εξ ουρανού. Και αυτό γιατί εύκολα μπορούν να τον ταυτίσουν με την περίοδο Σημίτη η οποία πολύ πρόσφατα και με τη δικαστική βούλα χρεώνεται σοβαρά σκάνδαλα και μίζες. Σε περίπτωση πάλι επικράτησης της Φώφης Γεννηματά εκφράζονται φόβοι ότι η νυν πρόεδρος θα μείνει πιστή στις θέσεις της: αυτόνομη πορεία μακριά από την Κουμουνδούρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα