«Κεραμίδα» για την κυβέρνηση το… κεραμίδι

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη βρίσκονται μετέωρα μεταξύ του ιδεολογικού τους «θέλω» και των «πρέπει» που επιβάλλουν  οι δανειστές εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, καλούμενα να υποχωρήσουν σε ακόμη μία «κόκκινη» γραμμή

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι τα δύο κρίσιμα σημεία που θα κρίνουν την πορεία της τρίτης αξιολόγησης αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα συζητήθηκε ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη βρίσκονται μετέωρα μεταξύ του «θέλω» και του «πρέπει» καλούμενα να υποχωρήσουν σε ακόμη μία «κόκκινη» γραμμή.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς προβλήματα, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να καθησυχάσει το κομματικό του ακροατήριο προκάλεσε έντονη ανησυχία. Γιατί, για να κλείσει η αξιολόγηση, το πλέον κρίσιμο σημείο είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από κοντά όμως έρχεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές εμμένουν στην θέση τους να μη δοθεί παράταση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος του χρόνου.

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως θα βρεθεί σχετική λύση που θα προστατεύει. Προς το παρόν ουδείς μπορεί να την περιγράψει. Ειδικά μετά και την διαβεβαίωση Τσακαλώτου πως οι πλειστηριασμοί θα γίνουν και την δημόσια δήλωση του Νίκου Φίλη κατά τους. Άλλωστε, το καμπανάκι των Θεσμών αλλά και του ΔΝΤ ή του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επιτρέπει παρερμηνείες. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, αξιολόγηση δεν κλείνει.

Άνω των €300.000

Οι πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Σε αυτό συμφωνούν και οι τράπεζες, ώστε να μην προκληθεί το δημόσιο αίσθημα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης σε δηλώσεις του στους «Financial Times» τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπολογίσαμε την κοινωνική αντίδραση στην διαδικασία». Το όριο όμως εφαρμόζεται στα ακίνητα με βάση την εμπορική τους αξία, με συνέπεια να εξαιρείται από τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ένας σημαντικός αριθμός κατοικιών που φέρουν προσημείωση για δάνειο, απειλώντας έτσι την ακρίβεια των προβλέψεων που έχουν κάνει οι τράπεζες ενόψει των stress test. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για την δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την αποχή των συμβολαιογράφων.

Προβλέψεις και εξαιρέσεις

Ο –για λίγο ακόμα– νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας προβλέπει την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς των ενυπόθηκων κατοικιών, που έχουν όμως δηλωθεί ως πρώτη κατοικία. Επιπλέον το χαρτοφυλάκιό τους δεν μπορεί να πουληθεί σε funds.

Οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εξαιρούν επ’ αόριστο τα ακίνητα αυτά, ειδικά με την απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους και είναι η ανακεφαλοποίηση. Θυμίζεται ότι το θέμα αυτό έθεσε πρώτο το ΔΝΤ για να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση. Το Ταμείο έχει διαπιστώσει πως, όσο δεν καλύπτονται τα κενά από πλειστηριασμούς, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Η Ε.Ε. πάλι καθαρά λογιστικά συνυπολογίζει τα δυνητικά έσοδα από τους πλειστηριασμούς. Για αυτό άλλωστε και είναι υψίστης ανάγκης να κλείσει το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης.

Η λύση που προωθείται από την κυβέρνηση και εικάζεται πως θα μπορούσε να τύχει της αποδοχής των δανειστών, είναι σίγουρο πως θα εξαιρεί κάποιους από εκείνους που σήμερα προστατεύονται. Και αυτό γιατί θα τεθούν πολύ αυστηρά περιουσιακά και αντικειμενικά κριτήρια. «Έτσι θα ξεχωρίσουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη από εκείνους που εκμεταλλεύονται τον νόμο», υποστηρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος. Με δεδομένο βέβαια πως ο νόμος Κατσέλη προστατεύει τα ακίνητα αξίας έως 140.000 ευρώ, μένει να δούμε ποια ακριβώς θα είναι τα αυστηρά αυτά κριτήρια. Και πώς ακριβώς θα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου σε μια αγορά που οι εμπορικές τιμές έχουν συντριβεί.

 

Απέναντι στους άλλοτε… συνοδοιπόρους του
«Δεν πληρώνω» 

Όσον αφορά τώρα τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι και από τους άλλοτε εταίρους της, το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Πάντως ο Σταύρος Κοντονής ήδη προχώρησε στο πρώτο βήμα, καθώς με απόφασή του αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως και όχι κατόπιν έγκλησης τα αδικήματα όπως οι απειλές κατά των συμβολαιογράφων – μια κίνηση που στοχεύει στην άρση των «μπλόκων» στα Ειρηνοδικεία. Υπενθυμίζεται πως οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από κάθε πλειστηριασμό, ακόμα και ηλεκτρονικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Ζητούν μεταξύ άλλων την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια.

Η απόφαση ήρθε μετά την δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο τελευταίο Eurogroup ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις αρχές του επόμενου μήνα, όπως προβλέπεται στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα