Κεραυνοί Πανούση!!!

Ο Γιάννης Πανούσης μιλάει για όλους και για όλα και λέει τα πάντα για τους πάντες:

«Καταστροφική η πολιτική Βαρουφάκη»

«Παλινωδίες λόγω διαφωνιών Τσίπρα – Τσακαλώτου»

«Ποιος πούλησε ποιον στον ΣΥΡΙΖΑ»

 «Το πολιτικό σύστημα, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, είναι αδύναμο, ανίκανο και ενοχικό»

 

 

Απαντήσεις έξω από τα δόντια και εφ’ όλης της ύλης από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Τι λέει για τις απειλές που δέχτηκε, τους γνωστούς-αγνώστους των Εξαρχείων, αλλά και τις διαπραγματευτικές παλινωδίες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Ο Γιάννης Πανούσης μετράει πολλές δεκαετίες δημόσιας παρουσίας. Και αν από το 1978 υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώτη φορά έγινε υπουργός το 2015, και όχι με τους «πράσινους» της Χαριλάου Τρικούπη αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί θεώρησαν ότι απλώς «έφυγε» από το πολιτικό προσκήνιο επειδή στοχοποιήθηκε. Παρ’ όλα αυτά, οι απαντήσεις που δίνει στις ερωτήσεις της «Α» φέρνουν στη μνήμη τη φράση του JFK: «Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν»

 

Κύριε Πανούση, υπήρξατε μέλος της νυν κυβέρνησης και με σημαντικό έργο. Με το χέρι στην καρδιά και εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αυτή βαδίζει στον σωστό δρόμο;

«Οι παλινδρομήσεις και παλινωδίες της πρώτης φάσης οφείλονταν στον κατανοητό αιφνιδιασμό και στην ακατανόητη διαχείριση της στρατηγικής και της τακτικής κινήσεων από τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μετέτρεψε τον ναρκισσισμό του σε καταστροφική εθνική πολιτική, έχοντας απομονώσει την Ελλάδα και ταυτόχρονα έχοντας εγκλωβίσει τον πρωθυπουργό σ’ ένα “επαναστατικά ασαφές” αντι-ευρωπαϊκό μοντέλο επίθεσης-άμυνας.

»Οι παλινωδίες της δεύτερης φάσης οφείλονται στην πολιτική διαφωνία τού νυν υπουργού Οικονομικών –και ηγέτη των “53”– με τον πρωθυπουργό ως προς την αναγκαία “αριστερή δόση” στη διακυβέρνηση, που είχε ως συνέπεια τη μη-εξισορρόπηση των πολιτικών (αφού ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη). Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα γνωστά ιδεολογήματα “σοσιαλιστικού” πειραματισμού, αντιλαμβανόμαστε ότι “εμείς στραβά αρμενίζουμε και δεν στράβωσε ειδικά για μας ο γιαλός”, όπως η ανιαρή πλέον τακτική του blame game υπαγορεύει στα παπαγαλάκια».

 

Επί των ημερών σας η δημόσια τάξη «επεβλήθη» στους γνωστούς-αγνώστους των Εξαρχείων. Ενέργεια για την οποία υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για την αποπομπή σας από την κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι ήταν σωστή η αντιμετώπισή σας ή μετανιώσατε για κάποιες από τις τότε ενέργειές σας;

«Δεν είναι εύκολο να κρίνεις ο ίδιος τις ενέργειές σου. Καλύτεροι και πιo αξιόπιστοι κριτές είναι πάντοτε οι ιστορικοί του μέλλοντος, ενώ στη σημερινή συγκυρία η γνώμη της κοινωνίας, του Σώματος και του ευρύτερου πολιτικού κόσμου συνιστούν τους κρίσιμους παράγοντες που θ’ αξιολογήσουν τα υπέρ και τα κατά της αποφασιστικής ήπιας διαχείρισης, την οποία ακολούθησα μακριά από αγκυλώσεις ή συγγενείς παθήσεις. Οι αντιρρήσεις μέχρι και υπονομεύσεις από την πλευρά ορισμένων κύκλων και ατόμων εκινούντο στο πλαίσιο του συνθήματος “Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι” –να σημειωθεί ότι πολλοί απ’ αυτούς φυλάσσονται σήμερα από 50 έως 100 αστυνομικούς– και στη θεωρία (sic) ότι Αριστερή Αστυνομία είναι αυτή που τρώει ξύλο από τους επαναστάτες κουκουλοφόρους χωρίς να συλλαμβάνει κάποιον. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα μορφώματα, αλλά από αυτούς που έχουν παραμείνει αρκετοί δεν αναθεώρησαν τις σχετικές απόψεις».

 

Πώς κρίνετε την πολιτική του διαδόχου σας; Συμφωνείτε, διαφωνείτε και σε ποια σημεία;

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις αντιλήψεις και τις δράσεις τού νυν υπουργού. Δεν είμαι εισαγγελέας για να (κατα)δικάζω, ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκαλύπτω. Νομίζω, όμως, ότι αν υπάρχει κάποιο ψήγμα επιστημονικής προσέγγισης και πολιτικής ανάλυσης, αυτό θα το αξιολογήσουν οι φορείς που προανέφερα, δηλαδή η κοινωνία, το Σώμα και το πολιτικό σύστημα».

 

Είναι γνωστό ότι υπήρξε χαοτική η διαφορά απόψεων της κυβέρνησης με τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑ.Ε., ΠΛΕΥΣΗ). Με φόντο το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος που έγινε «ΝΑΙ», τι πιστεύετε για τη μεταστροφή του πρωθυπουργού και τις αποχωρήσεις αυτές;

«Κρίσιμο στοιχείο είναι το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα εκκίνησης της κοινοβουλευτικής και λοιπής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ (2012-2014) και βέβαια η πολιτική συμφωνία των μελών του (Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικό Γραφείο, βουλευτές) μετά την επικράτηση στις εκλογές του Γενάρη 2015, ως προς τον τρόπο και στόχο της διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια “ποιος πούλησε ποιον και γιατί”;

»Δεν νομίζω ότι από μόνη της η μεταστροφή του “OXI” σε “NAI” και κυρίως η πολιτική διαχείρισή της έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη διάσπαση ή αποχώρηση. Τα αίτια πρέπει να είναι βαθύτερα και να συνδέονται με την υφή και λειτουργία του (αριστερού;) Κράτους μέσα στην (καπιταλιστική) Ευρώπη.

»Οι απόψεις περί λαϊκής δημοκρατίας νομίζω ότι εξακολουθούν να κατατρύχουν πολλά στελέχη».

 

Τι είναι αυτό που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές; Με ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες;

«Πιστεύω ότι τα κρίσιμα κριτήρια θα είναι: α) ο χρόνος διεξαγωγής (2017, 2018, 2019;), β) το κλίμα διεξαγωγής (ήπιο, διχαστικό, εμφυλιακό;), γ) τα πρόσωπα που θα εκφράσουν τις πολιτικές των κομμάτων (παλινόρθωση ή ανανέωση;), δ) οι συμμαχίες, συμπράξεις, ενσωματώσεις, ε) το άνοιγμα ή κλείσιμο του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας πρόεδρος αριστερίστικων ομάδων και “πεθαμένων πολιτικάντηδων” ή αρχηγός αριστερών, σοσιαλιστών, δημοκρατικών, ανανεωτικών κοινωνικών δυνάμεων;), στ) η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, και ζ) το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

»Σχετικά με τον οικονομικό παράγοντα (κρίση) προφανώς και θα παίξει σημαντικό ρόλο, αλλά νομίζω ότι ο αρνητικός του εκλογικός αντίκτυπος είναι ήδη δεδομένος, αν και συχνά απορροφάται από την προπαγάνδα της κατασκευασμένης μετα-αλήθειας. Θυμίζω πάντως ότι συχνά οι Έλληνες (κατά)ψηφίζουν για να διώξουν κάποιον, ασχέτως με το αν συμφωνούν με αυτόν που θα τον αντικαταστήσει».

 

Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ. αλλά και των άλλων μικρότερων κομμάτων;

«Το πολιτικό σύστημα, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, είναι αδύναμο, ανίκανο και ενοχικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης και αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή του ενός ή την αεροπλανοφυγή του άλλου!

»Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία είναι κομμένη στα τρία, το ΠΑΣΟΚ στα έξι, ενώ τα λοιπά κόμματα δεν παίρνουν απόφαση προς τα πού θα γείρουν. Το “ποιος είναι χειρότερος” ή περισσότερο διεφθαρμένος κατά τη Μεταπολίτευση δεν πρέπει να είναι το κυρίαρχο δίλημμα. Δεν χρειάζεται η χώρα άλλους μύθους κι άλλα σκάνδαλα. Πολιτικές κι εθνικές αλήθειες πρέπει να ειπωθούν».

 

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση να οδηγήσει τη χώρα σε μια ευρύτερη –ίσως και εθνική– περιπέτεια;

«Ως Έλληνας ελπίζω ότι στο εθνικό επίπεδο δεν θ’ αντιμετωπίσουμε εθνική κρίση ή εθνική καταστροφή λόγω παραπλανήσεων, αυταπατών, ψευδαισθήσεων όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου πολιτικού συστήματος και της ζαλισμένης ή φοβισμένης ελληνικής κοινωνίας».

 

Τελικά, το κυβερνητικό εγχείρημα «πρώτη φορά Αριστερά», ωφέλησε ή ζημίωσε τη χώρα;

«Οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται στα 2 χρόνια αλλά στα 4. Άρα, το συνολικό θετικό ή αρνητικό έργο της θα αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας με βάση το στρατηγικό σχέδιο, το πρόγραμμα, τη συνέπεια, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και βέβαια τ’ αποτελέσματα».

  

Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την αποχώρησή σας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υφίστανται ακόμη απειλές για τη ζωή σας;

«Δεν έχω κανένα σχετικό μήνυμα ή στοιχείο. Άλλωστε ουδείς με ενημερώνει γι’ αυτό. Ελπίζω να έχουν κοπάσει τα πάθη όσων κατά δήλωσή τους “αποτελώ μόνιμο στόχο” και κυρίως να έχουν στραφεί αλλού και σε άλλους αυτοί που αρέσκονται να στοχοποιούν τους διαφωνούντες όχι με πολιτικούς όρους αλλά με την απειλή βίας».

 

Δόθηκε συνέχεια για τις σχέσεις πολιτικών με το αντάρτικο πόλης;

«Δεν υπαινίχθηκα σχέσεις πολιτικών με τρομοκράτες, αλλά μίλησα για απειλές κατά της ζωής μου από (καθοδηγούμενους; Και από ποιους;) έγκλειστους, με τους οποίους να σημειωθεί δεν είχα ποτέ προσωπική επαφή ή τριβή.

»Στο δικαστικό επίπεδο η αναφορά μου, όπως και η πρωτοφανής για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα πολιτικού πολιτισμού μήνυση δύο υπουργών και του γραμματέα της κυβέρνησης κατά ενός πολίτη, μπήκαν στο αρχείο.

»Στο κυβερνητικό ή πολιτικό επίπεδο δεν γνωρίζω τις όποιες διεργασίες χάραξης σαφών και ευδιάκριτων διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στο Κράτος Δικαίου και τη νομιμότητα από τη μία πλευρά και την ένοπλη αμφισβήτηση της Δημοκρατίας από την άλλη. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουν επανεξετάσει στάσεις και πρακτικές». 

 

Λέτε τα πράγματα με το όνομά τους, και μάλιστα δεν έχετε διστάσει να τα βάλετε και με «συντρόφους» σας του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται να μην «κολλάνε» κάποια πράγματα στην αισθητική σας. Ισχύει το ίδιο και με τον Αλέξη Τσίπρα;

«Δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Αλέξη Τσίπρα ως άνθρωπο, με την έννοια ότι εκτός από τις υπηρεσιακές επαφές δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να τα πούμε κατ’ ιδίαν για να καταλάβω τον χαρακτήρα του και τις βαθύτερες απόψεις του. Νομίζω ότι ο ίδιος ήθελε την επικοινωνία αυτή, αλλά μάλλον παρενέβησαν κάποιοι “ενδιάμεσοι”, οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι στενότερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Δεν έχω “συντρόφους” ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε πουθενά αλλού. Κινούμαι μόνος μου, με τη δική μου ηθική και αισθητική και γι’ αυτό δεν έχω λόγο να κρίνω την αισθητική ή την ηθική των άλλων – οι οποίοι άλλωστε πολύ λίγη σχέση φαίνεται να έχουν με την αστική κουλτούρα».

 

Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, φαίνεται να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα μας. Με βάση την εμπειρία σας, τι βλέπετε; Καταστροφή με ΣΥΡΙΖΑ; Σωτηρία με Μητσοτάκη; Το αντίστροφο ή δεν γλιτώνουμε ένα νέο μνημόνιο;

«Κλείσει – δεν κλείσει η αξιολόγηση –σαφώς τάσσομαι υπέρ του να κλείσει– η χώρα δεν σώζεται. Ακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, αξιακό) το ίδιο αποτυχημένο μοντέλο ανομίας και ιδεοληπτικής/φοβικής (μη)ανάπτυξης. Το πολιτικό σύστημα δεν βάζει μυαλό, αρκούμενο στην “αυτοεξυπηρέτηση”, και η κοινωνία είναι αντιμεταρρυθμιστική. Άρα μόνο με εθνική κρίση θ’ αφυπνισθούμε. Δυστυχώς. Αυτή όμως δεν ήταν πάντοτε η Ιστορία (ή και η Μοίρα) της Ελλάδας; Γιατί νομίζουμε ότι σ’ αυτή την περίπτωση η Ύβρις θα λειτουργήσει διαφορετικά;»

 

Πολιτικά, πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Πανούσης;

«Απέχω των πάντων και πασών των κινήσεων. Γράφω ποίηση και αστυνομική λογοτεχνία, κάνω 5-6 ομιλίες τον μήνα ανά την Ελλάδα με επιστημονικό ή κοινωνικό αλλά όχι πολιτικό περιεχόμενο. Συμπέρασμα: εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Τώρα αν η πολιτική σκέπτεται ν’ ασχοληθεί μαζί μου είναι προφανώς θέμα προς διαπραγμάτευση τη στιγμή που θα προκύψει».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα