«Κεραυνός» Καμίνης κατά Χρυσής Αυγής

Για μία εγκληματική οργάνωση που έχει δομή, ιεραρχία και ομοιομορφία που παραπέμπει σε τάγματα εφόδου έκανε λόγο στην κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προκειμένου να δώσει το στίγμα της ιδεολογίας του κόμματος, την οποία πολλές φορές χαρακτήρισε “ναζιστική”,  “φασιστική”.

Επιπλέον ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «η βία είναι κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας της», προσθέτοντας πως: «Ακόμη και το ΚΚΕ που παλιά πρέσβευε τη διδακτορία του προλεταριάτου, δεν βλέπω πια να επιμένει σε αυτά».

Ο δήμαρχος της Αθήνας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά και επιθέσεις που δέχθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, κυρίως το 2013. Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στην απαγόρευση  –καθώς δεν υπήρχε άδεια από τον δήμο– συσσιτίου της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2013 αλλά και βίαιο επεισόδιο στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου.

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης έκανε λόγω για ομολογία  ηθικής αυτουργίας Μιχαλολιάκου ως προς την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, από τη στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της σε συνέντευξή του.

«Δεν έχω δει, εξάλλου, ποτέ την ηγεσία της να καταδικάζει πράξεις βίας, όπως αυτή σε βάρος μου. Όχι μόνον δεν την καταδίκασε, αλλά και έσπευσε να τη νομιμοποιήσει. Ύστερα από τα επεισόδια που σας περιγράφω, ο γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του μου “μήνυσε” να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα. Υπήρχε σαφής απειλή, και έμμεσο μήνυμα προς κάποιους, να μου επιτεθούν».

Ο κ. Καμίνης κατέστησε σαφές το σκεπτικό του με βάση το οποίο απαγορεύθηκε το συσσίτιο της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα.

-Μάρτυς: «Για να γίνει διανομή τροφίμων, πρέπει να υπάρχει άδεια από τον δήμο. (…) Όταν παραχωρείς δημόσιο χώρο, πρέπει να τον παραχωρείς με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορείς να διανείμεις τρόφιμα με βάση την εθνικότητα..»..

-Πρόεδρος: «Αν είχε κατατεθεί αίτηση στον δήμο Αθηναίων, θα απερρίπτετο;».

-Μάρτυς: «Ναι, αν ήταν αυτό το σκεπτικό, ότι θα διανέμονται μόνο σε Έλληνες…».

-Πρόεδρος: «Κάποιοι άνθρωποι θα τύγχαναν, όμως, βοήθειας …».

Μάρτυς: «Καμία αντίρρηση, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονταν πήγαν αργότερα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου δέχθηκαν και τη βοήθεια».

«Πήγε να τραβήξει όπλο ο Γερμενής…»

Παράλληλα, ο δήμαρχος περιέγραψε πως την ίδια ημέρα, Μεγάλη Πέμπτη του 2013, είχε πάει να μοιράσει δώρα σε παιδιά στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθηναίων, αναφέροντας:

«Καθώς έδινα μια λαμπάδα κι ένα αυγό σε ένα κοριτσάκι, ξαφνικά κάτι αισθάνθηκα, άκουσα κι ένα θόρυβο… Ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής. Τον τραβούσαν οι άνδρες ασφαλείας μου, καθώς ετοιμαζόταν να μου επιτεθεί. Ερχόταν πίσω από το παιδί, με αποτέλεσμα η γροθιά του να χτυπήσει τελικά το κοριτσάκι.

»(…) Οπλοφορούσε. Πήγε να τραβήξει όπλο, αλλά τον απομάκρυναν. Ο Γερμενής δεν είχε έλθει μόνος του. Αν θυμάμαι καλά, εκτός από τον θόρυβο, άκουσα ύβρεις. Χυδαίες ύβρεις. Δεν τις θυμάμαι ακριβώς, έχουν περάσει και τέσσερα χρόνια».

«Με αποκαλούσαν “λαθροδήμαρχο”»

Ο κ. Καμίνης περιέγραψε, παράλληλα, περιστατικό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (τη συνεδρίαση του οποίου κατέγραψε κύκλωμα τηλεόρασης), το 2011, κατά το οποίο ο Νίκος Μιχαλολιάκος σηκώθηκε και χαιρέτησε ναζιστικά, ύστερα από φραστική αντιπαράθεση με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Με αποκαλούσαν “λαθροδήμαρχο”», προσέθεσε, καθώς «”προστάτευα” μετανάστες, προσωποποιούσαν δηλαδή σε μένα όλο αυτό το μένος σε βάρος των μεταναστών. Άλλωστε, είναι γνωστές οι θέσεις μου. Δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους με βάση το χρώμα και την εθνικότητά τους. Δεν είμαι υπέρ του να μπαίνουν παράνομα στη χώρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι είναι κατσαρίδες, όπως έχει πει η Σκορδίλη».

Ο δήμαρχος θυμήθηκε και περιστατικό, κατά το οποίο δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής που αντικαθιστούσε τον Νικο Μιχαλολιακο, τον προκαλούσε σε σωματική αντιπαράθεση.

«Δεν το ´χω ξαναδεί αυτό, να προκαλεί τον δήμαρχο σε σωματική αντιπαράθεση (…) “Αν σου βαστάει έλα να με βγάλεις έξω”, μου είχε πει».

Ο κ. Καμίνης έκανε σαφή τη στάση του στον δήμο. «Όποτε μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, βγαίνω συστηματικά έξω από την αίθουσα. Είναι τέτοιο το ύφος και το περιεχόμενο του λόγου του, που θεωρώ ότι πρέπει να δείξω την απαξίωση μου. Δεν θέλω να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτά που λέει».

Η κατάθεση του κ. Καμίνη συνεχίζεται την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα