“Κερδίσαμε την μάχη για δημόσια ΔΕΗ”

Νέο “όχι” είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στην πώληση του 17% της ΔΕΗ κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας στον Γιώργο Σταθάκη.

Αυτός ο σχεδιασμός της εποχής Σαμαρά-Βενιζέλου είναι πλέον παρωχημένος, τόνισε. «Δεν υπογράψαμε καμία συμφωνία για την πώληση του 17% της ΔΕH. Τελεία και παύλα. Γνωρίζω ότι αυτό το θέλουν οι δανειστές», είπε ο απερχόμενος υπουργός, αλλά ξεκαθάρισε ότι «θα υπερασπιστώ από όποια θέση βρίσκομαι, τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, τη μη πώληση του 17%».

Σχολιάζοντας δηκτικά τη στάση των ΜΜΕ, άφησε αιχμές για την αξιοπιστία τους. «Ως και μία ώρα πριν ανακοινωθεί, με θεωρούσαν εκτός κυβέρνησης», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Εγινε σημαντική δουλειά αλλά προφανώς λόγω μιας σταθερής στάσης των ΜΜΕ ποτέ δεν αναδείχτηκε στον βαθμό που θα έπρεπε. Πολλές φορές έγινε επίθεση, διαστρέβλωση. Δεν είναι τυχαίο. Είναι από δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα που ενοχλούνται όταν βλέπουν κυβέρνηση με κορμό την αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της.

Κερδίσαμε το στοίχημα. Σε 13 μήνες, παρότι διαχειριζόμαστε μια πολιτική που δεν είναι στο σύνολο δική μας, μπορέσαμε να βάλουμε το δικό μας άρωμα.

«Αισθάνομαι ότι η συλλογική μας δουλειά απέδωσε. Κερδίσαμε μία από τις μεγάλες πολιτικές μάχες: αυτή για τα δημόσια δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ. Η επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνει το γεγονός. Το σχέδιο πολεμήθηκε αλλά σήμερα είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη», τόνισε.

Οπως είπε, μείναμε συνεπείς σε αυτό που λέγαμε: ότι θα καταθέσουμε εναλλακτικό σχέδιο και θα πείσουμε τους θεσμούς. Ακυρώσαμε τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και αντισταθήκαμε στις πιέσεις να αυξήσουμε το τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Μας κατηγόρησαν ότι καθυστερούμε την αξιολόγηση. Κατανοώ τους λόγους που έγινε η επίθεση, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις 36 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,15% και τη μείωση 15% στους συνεπείς πελάτες, που ήδη περιορίζει το κόστος στους καταναλωτές. Μίλησε για κινδυνολογία αναφορικά με τη ΔΕH. Πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί, γιατί δεν μπορείς να παίζεις με μια εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο. Ηδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει έκτακτη ρευστότητα 1 δισ. ευρώ. Τα προβλήματα είναι αποτύπωμα των μνημονιακών πολιτικών.

Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν ψηφίσει το target model και από τις πρώτες που ενσωμάτωσαν οδηγίες για προστασία από τις εξωχώριες έρευνες υδρογονανθράκων. Εχουμε δρομολογήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη και παρεμβήκαμε υπέρ της ελληνικής βιομηχανίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Πώς μια πολιτική που μειώνει το κόστος της βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι πολιτική ενάντια στην ανάπτυξη; αναρωτήθηκε.

Αναφέρθηκε στις συμφωνίες για την προμήθεια αργού πετρελαίου από το Ιράν και τη Ρωσία αλλά και τη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου για τη δόμηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα