Κερδισμένη η Μέρκελ από το ντιμπέιτ με Σουλτς – “Φρένο” στην ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας

Το πρώτο ντιμπέιτ των δύο μομομάχων για τη καγκελαρία στη Γερμανία διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής με την Άνγκελα Μέρκελ να αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Infratest Dimap για το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότεροι στις δηλώσεις  έκλεισαν οριστικά την πόρτα της Τουρκίας σε ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Κατά την έρευνα λοιπόν ινστιτούτου Infratest Dimap, το 49% των τηλεθεατών θεώρησε ότι η κ. Μέρκελ ήταν πιο αξιόπιστη, ενώ το 29% προτίμησε τον κ. Σουλτς.

Η συνολική επίδοση της Μέρκελ θεωρήθηκε πιο πειστική από το 55% εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, έναντι ενός 35% του Σουλτς.

 

Αναλυτικά τα όσα είπαν στο ντιμπέιτ

Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε αρχικά η Μέρκελ κατά το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς είπε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

«Όταν γίνω καγκελάριος, θα ακυρώσω … τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σουλτς και συμπλήρωσε: «Κανένας Γερμανός πολίτης δεν μπορεί να ταξιδεύει πλέον με ασφάλεια στην Τουρκία», αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία 12 γερμανοί πολίτες με πολιτικές κατηγορίες.

«Όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει την αποστολή να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι’ αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Σουλτς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι «είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ». «Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ’ αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Προσφυγικό

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επετέθη στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. «Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών».

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση».

Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά».

Μουσουλμάνοι στη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι το Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε:«αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό οτι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα”.

Τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος για την τηλεμαχία

Νίκη της Μέρκελ στο ντιμπέιτ, εμφανή η μετεκλογική συνεργασία των δύο υποψηφίων, καμία σημαντική αλλαγή στο πολιτικό κλίμα, είναι και τα συμπεράσματα του γερμανικού Τύπου.

«Εάν τα μικρά κόμματα κοιτάξουν την τηλεμαχία δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν κάτι περισσότερο από τον μεγάλο συνασπισμό. Ακόμα και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η ενεργειακή αλλαγή ή η πρoσφυγική κρίση, συμπεριλαμβάνονται σε ένα προβλέψιμο διάδρομο. Η Α. Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς είναι παγιδευμένοι σε ένα πλαίσιο συμβιβασμών, έστω και αν ήθελαν τόσο πολύ να μονομαχήσουν. Η κ. Μέρκελ αισθάνεται πολύ άνετα με αυτό. Ο κ. Σoυλτς αντίθετα εξεγείρεται διότι αυτό το πλαίσιο είναι γι αυτόν σαν φυλακή», εκτιμά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο Μάρτιν Σουλτς δεν κατάφερε να σπάσει την πανοπλία της κ. Μέρκελ. Στις αποφασιστικές στιγμές, η κ. Μέρκελ έδινε την εντύπωση της σιγουριάς των δεδομένων και της ρουτίνας, ενώ διέκρινε κανείς μερικές φορές στον κ. Σουλτς την πίεση και την ένταση. Πιο αναλυτικά έγινε αναφορά σε θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Η τηλεμαχία έδινε μερικές φορές την εντύπωση ότι τις ερωτήσεις τις είχαν δώσει στους δημοσιογράφους πολιτικοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Θέματα της καθημερινότητας απουσίαζαν στα 90 λεπτά. Καλό για την κ. Μέρκελ, κακό για τον κ. Σουλτς» σχολιάζει η αριστερή Τageszeitung (ΤΑΖ).

«Κανένα ίχνος αλλαγής στην προεκλογική εκστρατεία. Εξαιρετικά συχνά ο κ. Σουλτς συμφωνούσε με την κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι έχει δίκιο σε κάποιο θέμα. Κάτι τέτοιο είναι έντιμο, αφού φέρνει κοντά στο καίριο σημείο: την εγγύτητα των δύο υποψηφίων. Ένας διεκδικητής, όμως, δεν κερδίζει έτσι καθόλου πόντους. Η τηλεμαχία αντικατόπτριζε πιστά την εικόνα του προεκλογικού αγώνα: ο ένας εταίρος του συνασπισμού χαϊδεύει τον άλλο» συμπεραίνει η Stuttgarter Nachrichten.

«Ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς μετά την τηλεμαχία: Η Γερμανία έχει δύο πειστικούς και καθοδηγούμενους από τη λογική δημοκράτες, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία. Δεδομένου ότι αλλού κυβερνούν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι χειρότερο» τονίζει η Rheinische Post.

«O υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς πολέμησε γενναία στην τηλεμαχία την Α. Μέρκελ. Εν τούτοις δεν είχε τεράστιες επιτυχίες. Η έμπειρη καγκελάριος έδινε συνολικά την εντύπωση της πιο αρμόδιας. Η τηλεμαχία δεν θα φέρει καμιά σημαντική αλλαγή στην μεταστροφή του κλίματος. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος πολέμησε γενναία αλλά δεν μπόρεσε να της καταφέρει το ουσιαστικό εκείνο πλήγμα το οποίο χρειαζόταν για να προκαλέσει τον αρχικό ενθουσιασμό, τον οποίο προκάλεσε στην αρχή της ανακήρυξής του, ως υποψηφίου καγκελαρίου» συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt.

«Η τηλεμαχία ήταν πιο ενδιαφέρουσα και λίγο πιο σκληρή από το αναμενόμενο. O Μάρτιν Σουλτς έκανε ό, τι μπορούσε: επετέθη, ενόχλησε την καγκελάριο. Ο Mάρτιν Σουλτς προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης, μερικές φορές μάλιστα κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο. Η Α. Μέρκελ συχνά βρέθηκε στην άμυνα και παρόλα αυτά κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Έχει τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας; Οι εκλογές δεν θα κριθούν από αυτή την τηλεμαχία. Η Α. Μέρκελ και ο Μ. Σουλτς έδειξαν στη μοναδική τους αντιπαραθεση ότι δεν έχουν διαφορές. Γιατί να μη γίνει αμέσως ξανά ο μεγάλος συνασπισμός;», σχολίαζε το Spiegel.

 

Πηγή: Μέρκελ και Σουλτς κόβουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας | iefimerida.gr

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα