Κικίλιας: Σταθερή η κυβέρνηση στη θέση της για την ασφάλεια στην περιοχή

Μπαράζ επαφών είχε ο Βασίλης Κικίλιας  με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον διευθυντή της CIA και του FBI, καθώς και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. “Σταθερή η ελληνική κυβέρνηση στη θέση της για την ασφάλεια στην περιοχή” τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,  με τον διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν να τονίζει πως «Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας είχε το πρωί της Τετάρτης  (τοπική ώρα) χωριστές συναντήσεις με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) κ. Μπρέναν και τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.
Ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης
Στη συνάντηση με τον κ. Μπρέναν, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής διμερούς συνεργασίας, καθώς και επιθυμία για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή της σε θέματα τρομοκρατίας.Ο διευθυντής της CIA αναγνώρισε ως «σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και της αμερικανικής πλευράς να παράσχει «κάθε δυνατή βοήθεια» στην προσπάθεια που κάνει η χώρα στα θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των «σύγχρονων απειλών ασφάλειας» και αναφερόμενος στο παγκόσμιο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Κικίλιας αντάλλαξε απόψεις ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν ομάδες τζιχαντιστών στην Ελλάδα”

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις συναντήσεις του,  είπε:«Είχα την ευκαιρία, σ’ αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι, που διοργανώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Έρικ Χόλντερ, να συναντηθώ με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και της αμερικανικής κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινά ενδιαφέροντα και τις κοινές επιδιώξεις των δυο χωρών, αναφορικά με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου».

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ο κ. Χόλντερ μού εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησής του να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».

Στη συνάντηση με το διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ , οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και το κυβερνοέγκλημα κι έγινε μνεία στις πρόσφατες επιτυχίες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την πρωτοπόρο εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.

Ο κ. Κικίλιας  ολοκληρώνει το βράδυ της Τετάρτης τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με συναντήσεις που θα έχει στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα