Κινδυνεύει (η… υγεία της ΕΠΟ)

Στα χέρια της αντεισαγγελέως Εφετών, Ευγενίας Κυβέλου, πέρασε η δικογραφία για την «κάρτα υγείας», μία από τις νοσηρές υποθέσεις που πρωταγωνίστησε η ΕΠΟ και ανέδειξε με πλούσιο ρεπορτάζ η «Άποψη».

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης από τον ανακριτή Διαφθοράς, Γιώργο Ανδρέαδη, ο ογκώδης φάκελος με τη δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προκειμένου να εισαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί εάν και ποιοι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη για την υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. H δικογραφία με αριθμ. ΝΒ 229/2015 χρεώθηκε στην έμπειρη και κατά γενική ομολογία των συναδέλφων της άρτια νομικά κατηρτισμένη αντεισαγγελέα Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, η οποία θα υποβάλει την πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο για την «καυτή» υπόθεση.

Ποιες υποθέσεις έχει χειριστεί

Στο παρελθόν η κα Κυβέλου έχει χειριστεί και διεκπεραιώσει με άψογο τρόπο μία σειρά από δικογραφίες οι οποίες απασχόλησαν επί μακρόν την κοινή γνώμη. Η εισαγγελέας μαζί με τη συνάδελφό της, Ελένη Σίσκου, είχε συντάξει το πόρισμα-φωτιά για την υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου και των «χρυσών μιζών» από εξοπλιστικά προγράμματα, που οδήγησε στη σύλληψη και στη μετέπειτα καταδίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, η κα Κυβέλου είχε αναλάβει, ιδίως την εποχή που ήταν υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος που είχε συστήσει η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και νυν εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σημαντικές υποθέσεις. Μεταξύ αυτών η έρευνα για τη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», για διαγωνισμό της ΕΥΠ για τη δημιουργία «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας», για δάνεια του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ, για σκάνδαλο δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων στα Σκόπια, για παράνομα δάνεια της τράπεζας FBΒ με κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, για διαγωνισμό του 2011 για την εκτύπωση σχολικών βιβλίων Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Εξάλλου, η κα Κυβέλου είχε προτείνει την παραπομπή στο εδώλιο του Παύλου Ψωμιάδη, της συζύγου του Μαρίας και της κόρης του Όλγας για την υπόθεση της Aspis Κάπιταλ. Επιπλέον, πριν από ένα χρόνο περίπου η κα Κυβέλου είχε προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή πέντε κατηγορουμένων στο εδώλιο για την προμήθεια των TOR M1.

Τους… ξεπέταξε  

Η υπόθεση με την «αμαρτωλή» Κάρτα Υγεία της ΕΠΟ φάνηκε να παίρνει νέα τροπή τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο ανακριτής Διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, άρχισε να καλεί τους κατηγορουμένους ενώπιόν του προκειμένου να απολογηθούν, ωστόσο, όλως περιέργως, αν και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μία «δεμένη δικογραφία», αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι άνευ περιοριστικών όρων. Τότε, οι ποδοσφαιρικοί κύκλοι έκαναν λόγο για την άρτια νομική υπεράσπιση των κατηγορουμένων με δεδομένη τη νομική υποστήριξη των οκτώ εμπλεκομένων στελεχών της εταιρείας PC System, από τον μεγαλοεφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου στον οποίο ανήκει η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα του Έλληνα εφοπλιστή στις εξορύξεις πετρελαίου με θαλάσσια γεωτρύπανα έχει κατά καιρούς απασχολήσει με θετικά σχόλια τις στήλες των οικονομικών εφημερίδων. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι ένας εκ των διωκομένων στην παραπάνω υπόθεση της Κάρτας Υγείας της ΕΠΟ ήταν και ο κ. Αθανάσιος Ισμαήλος, αδελφός της πρώην συζύγου του μεγαλοεφοπλιστή Άντζελας Ισμαήλου, σκηνοθέτιδος που ζει στο Λος Άντζελες, εύκολα γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι που ο κ. Οικονόμου φρόντισε να έχουν επαρκή νομική προστασία οι διωκόμενοι υπάλληλοί του.

Όσον αφορά το «ξεπέταγμα» όλων των κατηγορουμένων από τον ανακριτή Γεώργιο Ανδρεάδη, απορία προκαλεί η σε ελάχιστο χρόνο αξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων. Και αυτό γιατί εάν κάποιος βάλει από τη μια μεριά της ζυγαριάς το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, που ξοδεύτηκε για πιστοποιητικά υγείας, και από την άλλη κανένα πιστοποιητικό υγείας, και τα συνδυάσει με τη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, έστω και ενός εκ των εμπλεκομένων από τον παραπάνω ανακριτή, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «φταίει, φταίει ο Χατζηπετρής».

Βέβαια, δεν πρέπει να μας παραξενεύει το παραπάνω γεγονός, αφού οι νομικές τοποθετήσεις του κ. Ανδρεάδη πάντα εμπεριέχουν το στοιχείο το απρόβλεπτου. Θυμίζουμε ότι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, ερμηνεύοντας τον όρο ότι για τους περιοριστικούς όρους ο ανακριτής έχει δικαίωμα να επιβάλλει «οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο», επέβαλε σε πληθώρα διωκομένων τον περιοριστικό όρο της «μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο», μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κάποιοι εκ των διωκομένων ήταν ιδιοκτήτες των ομάδων τους, και κατά συνέπεια ο όρος αυτός θα ερχόταν σε σύγκρουση με άλλους όρους του Συντάγματος που προστατεύουν την περιουσία. Όταν στη συνέχεια δημιουργήθηκε θέμα για την εφαρμογή του όρου αυτού στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ως ιδιοκτήτης είχε κάθε λόγο προστατευόμενος από το Σύνταγμα να προστατέψει την περιουσία του, ο κ. Ανδρεάδης διόρθωσε το πρώτο του λάθος με ένα δεύτερο, γνωμοδοτώντας ότι «δεν θα ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά θα παραμένει πρόεδρος της ΠΑΕ», ερμηνεία η οποία προκάλεσε νομικές ανησυχίες ακόμη και σε αποφοίτους του Δημοτικού.

Πλέον η κα Κυβέλου αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει αυτήν τη σημαντική υπόθεση με κατηγορούμενους 23 πρώην και νυν συμβούλους και προέδρους της ΕΠΟ.  Θυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά ένα πρόγραμμα το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και κόστισε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, η ΕΠΟ είχε υπογράψει συμβάσεις με δύο εταιρείες, προκειμένου να γίνουν ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές. Η πρώτη είχε υπογραφεί στις 22/9/05 με την OPEΝTEC. Η δεύτερη αφορά σύμβαση που υπογράφηκε στις 18/2/10 με την εταιρεία που απορρόφησε την OPENTEC, την PC System, με τους ίδιους όρους. Κι ενώ οι συμβαλλόμενες εταιρείες πληρώθηκαν για το σύνολο των εξετάσεων που όφειλαν να πραγματοποιήσουν, εντούτοις από τις  περίπου 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις που θα έπρεπε να γίνουν, ολοκληρώθηκαν μόνον οι 15.530! Το αδίκημα που διερευνάται εν προκειμένω είναι η απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γιάννη Δραγάτση, και της εισαγγελέως Αγγελικής Κουρινιώτη το διάστημα 2006-2011 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέβαλε στις δύο εταιρείες το ποσό των 8.061.755 ευρώ, καθώς και 1.663.124 ευρώ που αναλογούσε στον ΦΠΑ. Συνολικά λοιπόν κατέβαλε 9.724.880 ευρώ, που θα αντιστοιχούσαν στο 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Αναλυτικά η λίστα με τους 31 κατηγορούμενους:

1) Γιώργος Γκιρτζίκης, 2) Γιώργος Σαρρής, 3) Σοφοκλής Πιλάβιος, 4) Βασίλης Γκαγκάτσης, 5) Γιώργος Καραμελίδης, 6) Γιώργος Λούβαρης, 7) Γιάννης Οικονομίδης, 8) Γιώργος Σιντόρης, 9) Ευάγγελος Τοπολιάτης, 10) Αριστείδης Σταθόπουλος, 11) Νίκος Προύντζος, 12) Νίκος Φύριος, 13) Γιάννης Σιγάλας, 14) Βασίλης Χατζηαποστόλου, 15) Νίκος Ανασόπουλος, 16) Σωκράτης Παπαδόπουλος (έχει αποβιώσει), 17) Θεόδωρος Φωτίου, 18) Γιάννης Δεσύλας, 19) Γιάννης Καλύβας, 20) Ευάγγελος Μαζαράκης, 21) Χρήστος Σάββας, 22) Βασίλης Μάντζιος, 23) Σπύρος Καλογιάννης.

Από την πλευρά των δύο εταιρειών κατηγορούνται οι: 24) Παντελής Κύρκας, 25) Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, 26) Ίων Χατζηιωνάς, 27) Ιωσήφ Αβραμίδης, 28) Γιώργος Λυγεράκης, 29) Κωνσταντίνος Βουρδάκης, 30) Αθανάσιος Ισμαήλος, 31) Αριστείδης Σταυρόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα