«Κινδυνεύει με ισόβια η Δούρου»

Μηνυτήρια αναφορά του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής του σχηματισμού «ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» εναντίον της περιφερειάρχου Αττικής, στην οποία καταλογίζει πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στη φονική θεομηνία της Δ. Αττικής τον περασμένο Νοέμβριο

Τον ισχυρισμό ότι για τη φονική θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου στη Δυτική Αθήνα που άφησε πίσω της κατεστραμμένες υποδομές και 23 νεκρούς, υπάρχουν πολιτικές, αστικές, αλλά και ποινικές ευθύνες τής επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, Ρένας Δούρου, προσπάθησε να στηρίξει νομικά η πρώην βουλευτής, Ραχήλ Μακρή, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Βιβή Μαρίτσα

Συνοδευόμενη στο πάνελ της παρουσίασης από τον πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Σακκά, που ηγείται του «Κινήματος Δικαιοσύνης», οι δύο ομιλητές παρουσίασαν την μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει επικαλούμενοι τα άρθρα 15, 94, 268 α, β, γ του Ποινικού Κώδικα, τα άρθρα 57, 914, 928, 929, 932 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τα άρθρα 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα.

Ειδικότερα ο κ. Σακκάς είπε πως αν τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση στελέχη κάθε βαθμίδας γνώριζαν τον δυνητικά επερχόμενο κίνδυνο από τον Σεπτέμβριο του 2014, δηλαδή από τότε που η κα Ρένα Δούρου ως επικεφαλής ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Περιφέρεια, τότε οι αποδιδόμενες ευθύνες στοιχειοθετούνται.

Τι υποστηρίζουν

Στη μηνυτήρια αναφορά τους ο κ. Σακάς και η κα Μακρή υποστηρίζουν πως η περιφερειάρχης έπρεπε να έχει φροντίσει για το (προσωρινό) άνοιγμα των ρεμάτων –όπως της δίνει το δικαίωμα ο νόμος– στη Μάνδρα (όχι να φτιάξει τα αντιπλημμυρικά) και να αποτρέψει/παρεμποδίσει τις πλημμύρες που είχαν καταστροφικές συνέπειες.

«Υπάρχει έγγραφο του υπουργείου που ξεκάθαρα ορίζει πως αποκλειστική ευθύνη των ρεμάτων έχει η περιφέρεια. Και ο νόμος την ορίζει ως αυτουργό. Επί της ουσίας η κα Δούρου μήνυσε τον εαυτό της τότε», διευκρίνισε ο κ. Σακκάς.

Σύμφωνα, πάντα, με τη μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε ο πρώην εισαγγελέας, οι παραβάσεις είναι πολλές και στο θέμα της προστασίας περιβάλλοντος, ενώ ο κ. Σακκάς διερωτάται πώς ο εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με 23 θανάτους, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στη Θέμιδα ότι δεν είναι οργανωμένη και «ασχολείται μόνο με ό,τι πάει ο καθένας μας και πληρώσει και κανά παράβολο 100 για να εισπράξουν».

Η μήνυση στηρίζεται στις παραλείψεις, επί της ουσίας, της περιφερειάρχου, όχι δηλαδή σε όσα έπραξε αλλά σε όλα εκείνα που ΔΕΝ έκανε ενώ, όπως λένε οι μηνυτές, γνώριζε. «Την απραγία την είδαμε στο πρόσωπό της ενώ είχε τις αρμοδιότητες», σχολίασε ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, εξηγώντας πως υπήρχε –όπως κατά την κρίση του αποδεικνύεται από τα στοιχεία– ο χρόνος για να δράσει αποτελεσματικά, ενώ και η ίδια η κα Δούρου είχε δηλώσει πως το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί σε 6 μήνες. «Το θέμα ήταν ποιος θα έπαιρνε τα €94.000.000 για τα έργα», υποστήριξε ο πρώην εισαγγελέας. Τόνισε, επίσης, πως ήδη πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η Ρ. Δούρου είχε ομολογήσει την κατάσταση που επικρατεί, επιρρίπτοντας ευθύνες στον προκάτοχό της. «Έτσι όμως αποδεικνύεται πως γνώριζε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του σχηματισμού «ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ».

Μέχρι και ισόβια!

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του κ. Σακκά στο γεγονός ότι προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης, όταν η κατηγορία είναι κίνδυνος κατά ζωής από την οποία προκύπτει θάνατος. Αναφερόμενος στο μπάζωμα των ρεμάτων, εξήγησε πως υπάρχει σε ισχύ νομοθεσία ήδη πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να παρέμβουν, επιτρέποντας την ελεύθερη ροή των υδάτων, αλλά το νομικό «οπλοστάσιο» δεν αξιοποιείται.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο πρώην εισαγγελέας εξήγησε πως όταν παραβιάζεται διοικητικός νόμος από διοικητικό όργανο καταφανώς προκύπτει πειθαρχικό αδίκημα του υπαλλήλου που τον παραβιάζει. Το πειθαρχικό αδίκημα σε αυτή την περίπτωση το κινεί ο υπουργός Εσωτερικών. «Παρά τους 23 θανάτους ο υπουργός δεν κινήθηκε εναντίον της περιφερειάρχου. Κόρακος κοράκου μάτι βγάζει;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν μήνυση ακόμα και οι δικηγορικοί σύλλογοι λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, αλλά «δεν τους είδαμε παρά μόνο στο πρώτο μνημόνιο…».

Εν κατακλείδι, ο κ. Σακκάς δήλωσε βέβαιος πως κανένας εισαγγελέας δεν θα αποπειραθεί να «ξεχάσει» στο συρτάρι του αυτήν τη μηνυτήρια αναφορά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Πρωτοφανής εκστρατεία ψεύδους από την περιφέρεια»

Παρουσία και κατοίκων της πληγείσας περιοχής, την εκδήλωση για τη δημοσιοποίηση της μηνυτήριας αναφοράς κατά της Περιφέρειας Αττικής άνοιξε η Ραχήλ Μακρή, καλώντας όσους επιθυμούν να συνυπογράψουν το σχετικό έγγραφο.

«Η περιφερειακή αρχή αποσκοπεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα επιδιώκοντας να παρέλθουν οι χρονικές προθεσμίες για την άσκηση απαιτήσεων από τους πληγέντες», σχολίασε η πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι η απόδοση Δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε δε ότι τους τελευταίους μήνες «γίνεται πρωτοφανής εκστρατεία ψεύδους από την περιφέρεια με στόχο να ξεχαστούν τα τραγικά συμβάντα και ως φαύλοι και γραφικοί να ακυρωθούν όσοι παλεύουν».

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: «Απαντάμε με τις πράξεις μας»

Η «Α» επικοινώνησε με συνεργάτες της Ρένας Δούρου ζητώντας την απάντηση της στις αποκαλύψεις Σακκά. «Εμείς απαντάμε με τις πράξεις μας και απαντήσαμε ήδη από την πρώτη στιγμή με την μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Περιμένουμε τώρα τη δικαιοσύνη. Όπως έχει δηλώσει, αν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια, η Ρένα Δούρου θα τις αναλάβει» σχολίασαν.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα