«Κινδυνεύει με κατάρρευση η ΔΕΗ!»

Το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» ψηφίστηκε έστω και εν μέσω πολλών αντεγκλήσεων από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ωστόσο το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του 30% της επιχείρησης συνεχίζει να παραμένει στον αφρό της επικαιρότητας, εξαιτίας και μίας όχι τόσο… ευοίωνης πρόβλεψης από τον πλέον αρμόδιο: τον Αρθούρο Ζερβό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο οποίο και είχε προσκληθεί να μιλήσει, επεσήμανε τον κίνδυνο να καταρρεύσει η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού στην περίπτωση που η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ διενεργηθεί ταυτόχρονα με τη λειτουργία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Για τους μη γνωρίζοντες να πούμε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αφορούν το γαλλικής έμπνευσης μοντέλο πώλησης σε ιδιώτες ποσοστού της ενέργειας που παράγεται από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που θα δημοπρατηθεί μέσω ΝΟΜΕ εκτιμάται ότι θα αγγίζει το 30%, και αυτό ακριβώς είναι που «φοβίζει» τον CEO της ΔΕΗ. Ότι δηλαδή αν οι δύο διαδικασίες (πώληση «μικρής» ΔΕΗ και ΝΟΜΕ) «τρέξουν» ταυτόχρονα, τότε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημόσια επιχείρησης θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και μπορεί όπως δήλωσε ξεκάθαρα «να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό στην οικονομία».

«Το μοντέλο NΟΜΕ, εφόσον αυτό εφαρμοστεί, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο το πλήρες κόστος παραγωγής, αλλά και προβλέψεις για επενδύσεις κ.ά.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός και υπερασπιζόμενος τις θέσεις της ΔΕΗ συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Η ΔΕΗ έχει ζητήσει εγγυήσεις πως η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι μόνο υπέρ κάποιων ιδιωτών και παράλληλα το μοντέλο που θα επιλεγεί να μην προκαλέσει ζημιά στην Επιχείρηση».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Ζερβός κάλεσε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι για την τιμολόγηση της πρόσβασης τρίτων στην υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα πρέπει να προτιμηθούν οι δημοπρασίες που θα παρέχουν πρόσβαση σε τρίτους έναντι προκαθορισμένης τιμής.

Απαρέγκλιτη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ είναι ότι η τιμή πώλησης του ενεργειακού προϊόντος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο πλήρες κόστος της παραγωγής του. Μάλιστα, ο κ. Ζερβός επικαλέστηκε την πρόσφατη μελέτη του οίκου Booz & Company αναφορικά με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, από την οποία προέκυψε πως η ελληνική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι η δεύτερη φτηνότερη παραγωγός ρεύματος συγκρινόμενη με άλλες 8 χώρες, αλλά το γεγονός ότι η θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, επηρεάζει το πλήρες κόστος (59,9 ευρώ/mwh), κόστος που ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα.

Κλείνοντας να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Ζερβός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα επενδυτικά «επιτεύγματα» της επιχείρησης την τελευταία 4ετία, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει επενδύσει το ποσό των 4 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μόνο για το περασμένο έτος η επιχείρηση υλοποίησε επενδύσεις ύψους 255 εκατ. ευρώ.

 

Ξεκίνησε το due dilligence στον ΑΔΜΗΕ

Στη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Αρθούρος Ζερβός αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το data room για τον ΑΔΜΗΕ άνοιξε, ενώ ξεκίνησε και το due dilligence για τον διαχειριστή του συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο ceo της ΔΕΗ δήλωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, με τους τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους επενδυτές που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να προκρίνονται στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του μετοχικού της κεφαλαίου.

«Οι εταιρείες που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού», είπε ο κ. Ζερβός, «είναι όλες μεγάλες και διεθνώς αναγνωρισμένες. Σημαντική εξέλιξη στη διαδικασία αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι από σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) έχει δοθεί πρόσβαση στο virtual data room για τη διενέργεια του due diligence από τους υποψήφιους επενδυτές».

 

Νέα θυγατρική στη Βουλγαρία

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, από κοινού με την ελβετική εταιρεία ALPIQ Group (στην οποία η ΔΕΗ κατέχει το 85% των μετοχών της και η ALPIQ το 15%), ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 1.200.000 βουλγαρικά λέβα (περίπου 614.000 ευρώ).

Η νέα θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία αίτησης προς αδειοδότηση από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βουλγαρίας και η ίδρυσή της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της «μαμάς» ΔΕΗ για είσοδο σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα