«Κινδυνεύουν 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής»

Πάνω από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, 1.300 προστατευόμενα οικοσυστήματα, 60 λίμνες, 120 προστατευόμενα, μοναδικά είδη πτηνών, 120 σημαντικοί ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι. Όλα αυτά κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο που αφορά στον αιγιαλό, το οποίο εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

·         Επιτρέπει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να οικοδομήσουν στον αιγιαλό και την παραλία.

·           Καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες.

·           Καταστρέφει το τοπίο, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.

«Το τοπίο, η θάλασσα και οι ακτές είναι άρρηκτα δεμένες με την ιστορία του ελληνικού λαού, αποτελούν κοινό πλούτο όλων μας. Είναι η ίδια η καρδιά της χώρας και μοναδική ευκαιρία να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Γνωρίζουμε ότι, όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, το τοπίο καταστράφηκε, οι ακτές γέμισαν τσιμέντο και ο τουρισμός μαράζωσε.

Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να καταστραφούν τα μοναδικά τοπία, ευαίσθητα οικοσυστήματα και ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι διεθνούς σημασίας. Επειδή, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και από βουλευτές της κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να φέρει το νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της Βουλής. Επειδή ήδη 150.000 και πλέον πολίτες έχουν υπογράψει διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα avaaz, αλλά και αλλού, μαζί με περισσότερες από 125 επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις. Επειδή το θέμα αφορά οικοσυστήματα και πολιτιστικά τοπία διεθνούς σημασίας. Επειδή η καταστροφή, αν επιτρέψουμε να συμβεί, θα είναι ανεπανόρθωτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα